nove tehnike, nove metode, nove vrste - prihodnost gojenja..

Diskusija o gobah, ki jih lahko vzgajamo.
Šampinjoni, Ostrigarji, Šitake,..

Moderatorji: dusanh, ljzavodrib5

nove tehnike, nove metode, nove vrste - prihodnost gojenja..

OdgovorNapisal/-a Quincunx » 27 mar 2004, 11:46

Nekaj smo o tem že začeli debatirati v topiku o okužbah. Vendar se mi zdi bolje, če bi odprli nov topik.

Torej, kaj pravite o novih metodah in principih gojenja? Kaksna je vaša vizija prihodnosti gojenja?

Ko sem bral topik o okužbah in šampinjonih sem se malo zamislil in rodilo se je nekaj idej, katere bi bilo dobro, če bi kdo z izkušnjami komentiral.

Morda bi bi kdo premislil o kakšnem postopnem prestrukturiranju proizvodnje gojenja? Šampinjone goji preveč ljudi na prevelikih obratih in kot je omenil Andrej so se začele pojavljati že DNK degeneracije. Na živilskem trgu tukaj pa je izbira na sploh precej klavrna: šampinjoni, kakšen klasični ostrigar in šitake. Tukaj se ponudba neha.

Recimo: tropskih vrst ostrigarja (Pleurotus citrinopileatus in Pleurotus djamor) pri nas ni za dobiti. Povpraševanje pa je zelo veliko. Če bi (predvsem mlajši odrasli) ljudje imeli zraven še garancijo, da so gojeni brez uporabe fungicidov, bi bili zanje pripravljeni odšteti morda tudi več denarja. Mislim da bo vedno več povpraševanja po tem. Postranska dejavnost pa bi lahko bila tudi prodaja kompletnih grow-kit kompletov, saj so rumeni in roza ostrigarji tudi lep okras in vsakdo bi jih z veseljem pokazal prijateljem in znancem, pa lastno vzgojene gobice so najslajše. V hobi gojenju je večja prihodnost kot si nekateri mislijo. Saj ljudje gojijo kaktuse, imajo zlate ribice, pse, mačke, rastline... Nekateri imajo pa pač gobe. Če bi se kdo opogumil odpreti hobi program za ljubitelje gojenja gob, mislim da ne bi bil to tako zgrešen poskus.
Nasploh zanimanje za hobi pridelavo hrane precej raste.

Kar se pa tiče prostorov za komercialno pridelavo - morda pa recimo za eksotične tropske ostrigarje ne bi bilo potrebno rudnikov in hlevov? Vedra in korita zagotovo tudi niso primerna. Morda pa kakšna srednja rešitev, ki bi bila finančno ugodna? Recimo jaz sem gledal tole idejo:

http://www.mycosupply.com/growrooms
specifikacije:
http://www.mycosupply.com/growrooms/specs.html

Sem prepričan, da bi se take kontejnerje dalo dobiti kje pri nas zelo poceni in jih tudi zelo poceni urediti. Kar se mi zdi zelo dobro je predvsem to, da so vodoodporni in da lahko tako vzdržujemo visok nivo vlage. Poleg tega se jih da vkopati v zemljo in tako dobimo cave-like effect. Pa razkuževanje je precej lažje. Za šampinjone res morda niso primerni, za tropske ostrigarje pa bi morda bili primerni?

Kaj pravite?
Quincunx
Uporabnik
Uporabnik
 
Prispevkov: 20
Pridružen: 05 mar 2004, 23:02
Kraj: Ljubljana

OdgovorNapisal/-a zeronio » 29 mar 2004, 08:27

Tudi meni ni prav jasno zakaj je na trgu tako malo različnih vrst gob. Recimo pri nas še nisem videl niti rjave različice šampinjonov, ki so drugje popularni, šitake pa se dobijo samo v prestolnici. Kolikor vem so kupci pri nakupovanju hrane precej konzervativni in uvajanje nove vrste na trg je mučna naloga.
Zaradi nizke cene šampinjonov in ostrigarjev se le-te splača gojiti samo na industrijski način, pri drugih vrstah pa bi lahko bili uspešni tudi majhni gojitelji, ki bi uporabljali bolj naravne metode gojenja.

V kleteh in rudnikih pa se splača gojiti zato ker so stroški za vzdrževanje primerne temperature in vlage majhni. Večina užitnih gob potrebuje razmeroma nizke temperature, recimo od 10C do 20C, rumeni in rožnati ostrigraji pa uspevajo tudi pri okoli 30. V kontejnerjih kot jih prodaja MycoSupply pa bi imeli probleme z temperaturo, tako da bi imel z gretjem oziroma hlajenjem velike stroške razen če bi se jih vkopalo ali pa močno izoliralo. Seveda pa bi se tudi to izplačalo, če bi gojil recimo mavrahe (Morchella) ali pa reishi (Ganoderma).

Verjetno prostori niti niso tak problem kot dostopnost do znanja in micelijev.
zeronio
Strokovnjak
Strokovnjak
 
Prispevkov: 70
Pridružen: 02 mar 2004, 13:33
Kraj: Kras

OdgovorNapisal/-a Quincunx » 29 mar 2004, 23:42

Kolikor vem so kupci pri nakupovanju hrane precej konzervativni in uvajanje nove vrste na trg je mučna naloga.


Morda pa ne. Poglej z moje strani: letos poleti moram za 14 dni organizirati prehrano za dve joga delavnici. To je veliko ljudi in veliko obrokov. Ne samo da smo vsi vegiji, ampak ljudje pričakujejo tudi 100% bio pridelavo (za to so plačali tudi veliko denarja). Za tako veliko količine hrane se moram iti osebno zmenit 4 mesece prej z lastniki bio kmetij / eko farm (še dobro da jih poznam). Zakaj 4 mesece prej? Zato ker ljudje pri njih stalno kupujejo vse izdelke in kolikor mi pravijo povpraševnje kronično presega zmogljivosti. Za letos poleti si na vse kriplje trudim dobiti še kakšno kulinarično gobjo eksotiko (da bi malo popestril) in že en mesec sprašujem če bi mi kdo vzgojil tropske ostrigarje. No, sedaj sem dokončno obupal in ne kaže mi drugega kot da si jih pač začnem(o) sami gojiti. Znanje je, know-how tudi, micelij prav tako. Edino časa nam kronično primanjkuje.
Tako da tukaj v prestolnici se mi zdi sploh ni potrebno kakšno privajanje na te "nove" kulture. Potencialni trg se mi zdi dovolj velik.
Nekako se mi postavlja vzporednica s kmetovanjem: povprečnega kmeta se ne da prepričati, da bi gojil kaj drugega namesto pšenice. Čeprav se pšenico bolj splača uvažati iz žitnic EU, ker je pač ceneje, bo on še vedno gojil pšenico kot jo je gojil že njegov praded pred njim pri tem pa težil državi da odkupuje po prenizkih cenah. Noben pa ne vidi da se dobi subvencijo za biokmetovanje.

Zaradi nizke cene šampinjonov in ostrigarjev se le-te splača gojiti samo na industrijski način

Ja se strinjam. V prihodnjih letih se mi zdi da bo to vedno bolj domena velikih in vedno večjih growerjev. Meje se odpirajo, transport postaja cenejši... Če primerjam male gobarne šampinjonov s takimi obrati:
(vir: http://www.mycosupply.com/commercial/phase_tunnels.html - ko se stran naloži zaskrolajte navzdol)
Slika Slika Slika Slika
... ne vem koliko se bo še splačalo gojiti šampinjone v hlevih z uporabo fungicidov.

Zato sem pomislil, da bi bila morda prihodnost v eksotiki in alter bio metodah.

V kontejnerjih kot jih prodaja MycoSupply pa bi imeli probleme z temperaturo, tako da bi imel z gretjem oziroma hlajenjem velike stroške razen če bi se jih vkopalo ali pa močno izoliralo.

Ja saj to sem mislil - vkopati v zemljo, da se dobi jamski efekt. Dodatno ogrevanje pozimi pa na plin ali nekaj (bomo še dorekli). Pa poskusimo, saj taki projekti so precej zabavni. ;) Pa minimalni stroški - najem bagra in kontejner pa res ni taka stvar - zato pa so prijatelji. Ne vem, tukaj v naši družbi si ljudje med seboj pomagamo ne pa downamo.

Verjetno prostori niti niso tak problem kot dostopnost do znanja in micelijev.

Mogoče je v igri tudi nekaj iznajdljivosti in dobre volje. Jaz sem vse kulture dobil z menjavo kot vsi drugi (užitnih še nisem utegnil šteti jih je pa precej več kot "strupenih" - nekdo mi je poslal obsežno kolekcijo), znanje je pa javno dostopno. Izkušnje se hitro dobi če je talent prirojen. Kar še preostane pa sta še čistoča in higiena. No, saj to ti že vse veš, samo da še druge opogumim...

Sicer pa ne nam verjet na besedo - naj nam nekdo odstopi kakšen odslužen objekt in ga preuredimo v "Garden of Eden" ;)

Za konec pa še malo popestritve z resnično anekdoto. Nekoč sem vprašal znanca ki ima biokmetijo:
"Ti, posluši, zakaj pa kle mal okoli ljudem ne pokažete teh metod pa tko..."
"Ja, saj smo probal pa veš kaj so nam rekli?"
"Ne...?"
"Hipiji zafukani, narkomani parazitski - vi nas pa že nauste učil kako se kmetuje!!!!!!!!!!"

Heh heh. :D

PS: Shroomery.org je spet podlegel DDOS attacku :(
Quincunx
Uporabnik
Uporabnik
 
Prispevkov: 20
Pridružen: 05 mar 2004, 23:02
Kraj: Ljubljana

OdgovorNapisal/-a patrioti » 30 mar 2004, 07:10

Koda: Izberi vse
Nekako se mi postavlja vzporednica s kmetovanjem: povprečnega kmeta se ne da prepričati, da bi gojil kaj drugega namesto pšenice. Čeprav se pšenico bolj splača uvažati iz žitnic EU, ker je pač ceneje, bo on še vedno gojil pšenico kot jo je gojil že njegov praded pred njim pri tem pa težil državi da odkupuje po prenizkih cenah. Noben pa ne vidi da se dobi subvencijo za biokmetovanje.


Khmm...dovoli, da te popravim.
V našem koncu (Posavje) kmetje pridelujejo pšenico v dosti malih količinah. Veliko več je ječmena in koruze. Kolega, ki se ukvarja s pridelavo substrata ima velike težave nabaviti zadostne količine pšenice.

BTW-tudi za žitarice dobijo kmetje subvencije :wink:
patrioti
Ljubitelj
Ljubitelj
 
Prispevkov: 26
Pridružen: 11 feb 2004, 11:01
Kraj: kk

OdgovorNapisal/-a Quincunx » 30 mar 2004, 09:11

Razumem. No, saj se nisem mislil toliko zapičiti ravno v neko konkretno agro kulturo (v tem primeru pšenico). Navedel sem zgolj primer, ki mi ga je povedal nek agronom o razmerah pri nas v širšem smislu. Mišljen je bil bolj princip na splošno o načinu kmetovanja pri nas. Kolikor vem je splošno znano da kmetije v Sloveniji propadajo. Kolikor so mi razložili, znanje in pripravljenost mlajših generacij za uvajanje novih idej niti ni problem kot bolj to, da starejši pridelovalci nočejo dati priložnost mlajšim in trmasto vztrajajo pri tradiciji.
Zadnjič spremenil Quincunx, dne 30 mar 2004, 22:36, skupaj popravljeno 1 krat.
Quincunx
Uporabnik
Uporabnik
 
Prispevkov: 20
Pridružen: 05 mar 2004, 23:02
Kraj: Ljubljana

OdgovorNapisal/-a zeronio » 30 mar 2004, 13:06

Država umetno ohranja trenutno stanje s subvencijami, ker bi sicer ogromno ljudi ostalo brez dela. Se pa stvari počasi spreminjajo in po moje se bo kmalu tudi povečalo število gojiteljev gob in tudi raznolikost vrst na trgu.

Še ena zanimivost. Pri nas se koruzna polja na veliko škropijo s fungicidi proti parazitski gobi koruzna bulava snet (Ustilago maydis), ki pa ponekod po svetu velja za pravo specialiteto katere cena za nekajkrat preseže ceno koruze na kateri raste. Recimo med mehičani velja za posebno srečo, če se na njihovem polju koruze pojavi ta "škodljivec" - huitlacocha.
Zdaj pa pomisli, kaj bi bilo, če bi na Ljubljanski tržnici hotel to prodajati :lol: . Po moje bi te še zaprli.
Ko sem jaz umetno okužil svojo koruzo so mislili da sem zmešan.
Eh... no... saj mogoče je res malo čudno zgledalo, ko sem z injekcijami zbadal mlade koruzice 8)
zeronio
Strokovnjak
Strokovnjak
 
Prispevkov: 70
Pridružen: 02 mar 2004, 13:33
Kraj: Kras

OdgovorNapisal/-a ljzavodrib5 » 30 mar 2004, 14:45

Tudi jaz sem razmišljal (in še razmišljam ) o gojenju drugih vrst gob. Poznam pa nekaj ljudi, ki so te gobe hoteli spraviti na trg, vendar je bilo povpraševanje tako obupno minimalno, da so odnehali. Mislim na Topolovke, Reishi, mogoče še kakšne druge?

Zakaj bi se eden zajebaval, da pridela deset kg nekih specialnih ostrigarjev, za katere ne ve ali jih bo prodal, če lahko pridela šampinjone, za katere ve celoten postopek in je možnost, da jih proda veliko večja?


Mislim, da je najprej potrebno 'ustvariti' zanimanje med ljudmi (članki, seminarji, tečaji, predavanja, društva, izleti) brez tega ne bo NIČ.

Andrej
ljzavodrib5
Moderator
Moderator
 
Prispevkov: 183
Pridružen: 26 jan 2004, 15:10
Kraj: ljubljana

OdgovorNapisal/-a Quincunx » 30 mar 2004, 21:35

Država umetno ohranja trenutno stanje s subvencijami, ker bi sicer ogromno ljudi ostalo brez dela.

No, jaz ne vem na kakšni podlagi jih podeljujejo, vem samo da jih podeljujejo (kot opažam med drugim tudi) za bio/eko kmetovanje. Kot so mi povedali avstrijski growerji, se je Avstrija pred vstopom v EU spopadala s podobnimi problemi v kmetijstvu kot Slovenija. Samo so potem preusmerili kulture in tehnike v tej smeri in se jim je precej splačalo. Kolikor vem (preverejeno - videl oglase), neko našo društvo organizira avtobusne ekskurzije na znano eko farmo v Avstrijo na višini 1500m, da ljudje vidijo in spoznajo nove metode in principe.

Zdaj pa pomisli, kaj bi bilo, če bi na Ljubljanski tržnici hotel to prodajati.

Ja, se popolnoma strinjam z Andrejem. Potrebno bi bilo te novitete predstaviti s pravega stališča tudi širšemu krogu. Morda recimo odpreti specializirano trgovinico (spustimo tržnico). Mimogrede: glede ožjega kroga pa sploh ne bi prišla na tržnico - bi jo že takoj poznavalci razgrabili. ;)

Ko sem jaz umetno okužil svojo koruzo so mislili da sem zmešan. Eh... no... saj mogoče je res malo čudno zgledalo, ko sem z injekcijami zbadal mlade koruzice

Jah tam pri vas. Če bi pa to pokazal/demostriral recimo na kakšni delavnici/tečaju za gojenje, ki bi se jo specialno za to organiziralo, bi pa ljudje v vrsti stali da bi se tega naučili. Razprodano bi bilo že mesece v naprej. Zeronio(r)(tm) je postal sinonim za znanje. Dejansko izvozni know-how artikel sLOVEnije. ;)

Andrej:
Poznam pa nekaj ljudi, ki so te gobe hoteli spraviti na trg, vendar je bilo povpraševanje tako obupno minimalno, da so odnehali.

Morda pred letom, dvemi... celo več? Časi gredo naprej... Morda niso znali pritegniti pozornost določenih krogov, določenega (nemajhnega) vedno bolj rastočega trga?

Mislim na Topolovke, Reishi, mogoče še kakšne druge?

Danes sem razvrščal kolekcijo in sem opazil da mi je Ragadinks skupaj z Reishi poslal še neko užitno Strophario. Nekaj sva diskutirala takrat ampak se medlo spominjam... Se jo da pripraviti kot delikateso in ker je pač užitna Stropharia bi šla za med oziroma sem prepričan da bi bilo zanimanje veliko.
A kdo ve kaj je to za ena gobica?
(side note: uh, Ragadings ima pa lepe in lične petrijevke za razpošiljat izolate, bojda se jih dobi na e-bayu)
btw: sploh nisem vedel da so Stropharie užitne.

No, ampak roko v ogenj dam za tropske ostrigarje. Jaz sem vprašal Zeronia že ene 3x ali 4x če ima kaj za prodati pa nima. :(

To je vse povezano tudi z umetnostjo kuhanja in recepti. Quincunx je umetnik indijske, indonezijske in JV azijske kuhinje :) . Če bi ljudem še to predstavili skupaj z določenimi vrstami eksotike - je uspeh zagotovljen.

Poleg tega pa prosim ne pozabit na "grow-kit" komplete in micelije! Tukaj je zanimanje za tropske ostrigarje veliko. Kot sem rekel, veliko ljudi bi to rado imelo doma. Pa čeprav jim zraste samo za eno večerjo, za ugriz ali dva... Resno. Če bi to prišlo v lično zapakirani škatli skupaj z navodili in vse skupaj standardizirano - garancija razprodano. Ker to je kot akvaristika recimo - okras v dnevni sobi.

Mislim, da je najprej potrebno 'ustvariti' zanimanje med ljudmi (članki, seminarji, tečaji, predavanja, društva, izleti) brez tega ne bo NIČ.

To Andrej! Imam občutek da se rojeva nova kultura gojenja gobic in sem prepričan da bomo skupaj precej naredili. Lemuria(r)(tm) ljudje lahko takoj veliko prispevamo.
Quincunx
Uporabnik
Uporabnik
 
Prispevkov: 20
Pridružen: 05 mar 2004, 23:02
Kraj: Ljubljana

OdgovorNapisal/-a zeronio » 31 mar 2004, 08:50

A kdo ve kaj je to za ena gobica?
(side note: uh, Ragadings ima pa lepe in lične petrijevke za razpošiljat izolate, bojda se jih dobi na e-bayu)
btw: sploh nisem vedel da so Stropharie užitne.

No, ampak roko v ogenj dam za tropske ostrigarje. Jaz sem vprašal Zeronia že ene 3x ali 4x če ima kaj za prodati pa nima. :(


Ves, da se ne spomnim, da bi me vprasal za tropske ostrigarje. Kulture Pleurotus djamor in Pleurotus citrinopileatus imam, tako da ne vem... Res je, da sem jih pred casom nekaj zapravil - zdaj pa sem dobil nove. Sicer pa ima tudi Ragadinks precej mojih kultur, tako da imava verjetno kar iste soje. :lol:
Spile (lesene palcke) okuzene z roznatim ostrigarjem ti lahko kar posljem.
Moram pa priznati, da mi roznati ostrigar ni bil prevec vsec, ceprav zgleda fenomenalno. Ima en tak tropsko neprijeten vonj.

Stropharia rugosoannulata aka orjaska strniscnica je dobra goba, ki pa jo je malo tezko gojit v notranjosti, ker zahtevo biolosko aktivno pokrivko. Je zelo zanimiva za gojenje med zelenjavo na vrtovih ki uporabljajo zastirko iz slame, zagovine in podobnih stvari. Njen klobuk ima lahko premer do 50cm.
zeronio
Strokovnjak
Strokovnjak
 
Prispevkov: 70
Pridružen: 02 mar 2004, 13:33
Kraj: Kras

OdgovorNapisal/-a zeronio » 31 mar 2004, 08:53

Quincunx je napisal/-a:Poleg tega pa prosim ne pozabit na "grow-kit" komplete in micelije! Tukaj je zanimanje za tropske ostrigarje veliko. Kot sem rekel, veliko ljudi bi to rado imelo doma. Pa čeprav jim zraste samo za eno večerjo, za ugriz ali dva... Resno. Če bi to prišlo v lično zapakirani škatli skupaj z navodili in vse skupaj standardizirano - garancija razprodano. Ker to je kot akvaristika recimo - okras v dnevni sobi.


Tudi jaz razmisljam o tem - oziroma tudi delam v tej smeri. 8)
zeronio
Strokovnjak
Strokovnjak
 
Prispevkov: 70
Pridružen: 02 mar 2004, 13:33
Kraj: Kras


Vrni se na Gojenje gob

Kdo je prisoten

Po forumu brska: 0 registriranih uporabnikov in 3 gostov

cron