Kombuča (kombuša) čajna goba

Diskusija o gobah, ki jih lahko vzgajamo.
Šampinjoni, Ostrigarji, Šitake,..

Moderatorji: dusanh, ljzavodrib5

OdgovorNapisal/-a olinad » 31 mar 2007, 16:03

Že nekaj časa iščem kulturo kombuče za propravo pijače. Če lahko kdo pomaga, prosim, da pokliče 031351414 ali piše na olinad1@gmail.com

lep pozdrav
Lep pozdrav
olinad
Uporabnik
Uporabnik
 
Prispevkov: 2
Pridružen: 31 mar 2007, 15:56
Kraj: Kamnik

OdgovorNapisal/-a AmarettoQueen » 11 jul 2007, 17:34

Zanima me kaj storiti, glede na to da imam doma kambučo in imam premajhen steklen kozarec (kozarec oziroma steklena posoda ima nekje fi 17, kombuča pa 20 cm)?
:cry:

Hvala za odgovor.
---
AmarettoQueen
---
AmarettoQueen
Uporabnik
Uporabnik
 
Prispevkov: 6
Pridružen: 11 jul 2007, 13:13
Kraj: Celje

OdgovorNapisal/-a AmarettoQueen » 07 avg 2007, 18:15

Pozdravljeni ...

Glede na to da je Kombuča zadnje čase pridobila na uporabnikih pri nas, me zanima, če bi jo kdo imel, imam namreč nekaj Kombuč, ki jih imam odveč. Lahko pa dobi kdo samo sok Kombuče oziroma bolje rečeno Kombučin čaj že želi.

Za več informacij mi lahko pošljete ZS (zasebno sporočilo) in se dogovorimo kako jo predati novemu lastniku.

Sama sem namreč zelo zadovoljna z njenim učinkom zato, če še kdo želi preizkusiti Kombučin čaj ... pišite.

Lep pozdrav
---
AmarettoQueen
---
AmarettoQueen
Uporabnik
Uporabnik
 
Prispevkov: 6
Pridružen: 11 jul 2007, 13:13
Kraj: Celje

OdgovorNapisal/-a TINAJA » 18 sep 2007, 00:10

POZDRAVLJENI!

SEM NOVA TUKAJ, NAMREČ SEM SE ODLOČILA POISKAT KULTURO ZA PRIPRAVO KEFIRJA IN KOMBOČO. V FAMILIJI VSI OBOLEVAMO ZA RAKOM, PA ME ZANIMA ČE IMA KDO TE DVE STVARI ZA PODARIT, ALI PRODAT, PROSIM VAS ZA POMOČ.


HVALA

ZA POMOČ PRI ISKANJU LAHKO PIŠETE NA


27petra@gmail.com
TINAJA
Uporabnik
Uporabnik
 
Prispevkov: 1
Pridružen: 17 sep 2007, 23:57

OdgovorNapisal/-a Bloom » 18 sep 2007, 12:04

na bolhi sta dva oglasa za kombučo...paše poceni jo prodajajo.

http://www.bolha.com/index.php?search=k ... rch&kat=-1
Bloom
Uporabnik
Uporabnik
 
Prispevkov: 8
Pridružen: 11 dec 2006, 16:51

OdgovorNapisal/-a HellHavoc » 18 sep 2007, 13:38

drugače pa pitje zelenega čaja preprečuje raka (ne 100% seveda). ampak če zamenjaš jutranjo skodelico kave s skodelico zelega čaja in potem dodaš še dve skodelici čez dan zelo zmanjšaš tveganje za raka. priporočam pa, da čaj kupiš v čajnici, kjer prodajajo čaj na grame in je bolšpe kvalitete kot tisti kupljen v merkatorju v čajnih vrečkat. po kvaliteti (ob bolj, do manj kvalitetnega) gredo nekako takole: Gyokuro, Sencha (Yamato), Bancha. Sencha je nekako najboljše razmerje med kvaliteto in ceno, medtem ko osebno prisegam na Gyokuro (okoli 11€ za 100g). več o tem si lahko prebereš tule: KLIK!
[img]http://shrani.si/f/1w/F0/3icdVq3l/sig4.png[/img]
Uporabniški avatar
HellHavoc
Guru
Guru
 
Prispevkov: 657
Pridružen: 12 mar 2007, 18:03
Kraj: Izlake

OdgovorNapisal/-a AmarettoQueen » 21 sep 2007, 10:46

Pozdravljeni ...

Bloom praviš da si zasledil dva oglasa za KOMBUČO, jaz pa bom dodala k temu, da je izročilo ki spremlja KOMBUČO naslednje KOMBULČA se PODARI, zatorej če jo kdo želi imeti ne nasedajte temu da je kombuča plačljiva zadeva, ker ne bi smela biti, če pa že plača kdo komu potem plačajte dodatke kot so kozarec, navodila, gaza,... in ne gobe kot take. V neki stari knjigi o čajih sem to zasledila.ž

Bloom ... pa ta moj odgovor ni napad na tvoj prispevek, da ne bo pomote, je samo komentar, ki mi je padel na misel ob branju te teme.

Lep pozdrav vsem...
---
AmarettoQueen
---
AmarettoQueen
Uporabnik
Uporabnik
 
Prispevkov: 6
Pridružen: 11 jul 2007, 13:13
Kraj: Celje

OdgovorNapisal/-a Bloom » 21 sep 2007, 12:23

AmarettoQueen; ni panike- ne sprejemam tega kot napad ampak mislim, da 3 eure ni nobena cena glede na to da sta poštnina in pakiranje večji del te cene...na koncu si kupil kombušo za koliko...1 euro mogoče euro in pol.

Meni se zdi fer da se pošiljatelju krije vsaj te stroške...pa če zasluži še ta bori euro zraven...sigurno si ne bo bajte sezidal s tem denarjem.

Bolj absurdna mi se zdi cena ki jo za komušo imajo na www.zanaravo.com ali nekaj takega...20 eurov???
Bloom
Uporabnik
Uporabnik
 
Prispevkov: 8
Pridružen: 11 dec 2006, 16:51

KOMBUČO

OdgovorNapisal/-a simsala » 23 sep 2007, 15:35

Hay. Tudi jaz si želim to kombučo; sem že sama poskusila vzgojiti, pa še ni kaj. Kje jo pa lahko dobim oz. kupim tu na Koroškem. Kdor jo ima, naj se oglasi, prosim :( :( :P
simsala
Uporabnik
Uporabnik
 
Prispevkov: 1
Pridružen: 23 sep 2007, 15:28

OdgovorNapisal/-a AmarettoQueen » 24 sep 2007, 09:24

Če kdo želi dobiti Kombučo jo lahko dobi pri meni, meni se je že precej razmnožila in je sama ne potrebujem toliko, mi jo je pa škoda da bi šla v nič, zato če jo kdo želi naj se mi oglasi.
---
AmarettoQueen
---
AmarettoQueen
Uporabnik
Uporabnik
 
Prispevkov: 6
Pridružen: 11 jul 2007, 13:13
Kraj: Celje

komuča - eliksir zdravja in življenja

OdgovorNapisal/-a aandreja » 03 jan 2008, 09:20

Pozdravljeni!

Naletela sem na tele vaše članke, ki so me spodbudili, da se oglašam. Kombučo pijem po navodilih in se počutim vedno bolje. Res, da mora človek narediti še kaj več kot piti kombučo, vendar je dober pripomoček v teh zimskih dneh, ko nam imunski sistem popusti.Zakaj popusti? Ker v sadju in zelenjavi ni tistega, kar je poleti in ker uživamo zelenjavo in sadje, ki je precej toksično, saj ga šćitijo proti gnitju in gojijo v zimskih vrtovih, kjer zemlje sploh rastline ne vidijo. Torej pomaga prečistiti telo nesnage in nam da dodatne vitamine in minerale....
Imam nekaj kombuš, ki bi jih rada podarila, vendar le resnim kandidatom. Kombuče se podarijo prijateljem, morda pa postanemo prijatelji preko komuče....

Lep pozdrav, Andreja
aandreja
Uporabnik
Uporabnik
 
Prispevkov: 6
Pridružen: 03 jan 2008, 09:06
Kraj: Ljubljana

OdgovorNapisal/-a GooGooEry » 17 maj 2008, 20:41

Tudi jaz pridelujem kombučo, ampak imam problem z maticami: nikakor mi ne uspe vzrediti lepe in debele matice- vedno mi postanejo luknjaste. Delam iz pravih čajev, tudi sladkorja dam dovolj... morda je krivo preširoko ustje kozarca (5l za vlaganje)? Če ima kdo kakršnekoli izkušnje s tem, napotke, karkoli naj mi prosim sporoči.
Sicer pa tudi jaz rade volje oddam kakšno glivo-ampak glede na to da so vse luknjaste... :roll:
lp
Uporabniški avatar
GooGooEry
Uporabnik
Uporabnik
 
Prispevkov: 7
Pridružen: 17 maj 2008, 15:52
Kraj: Ankaran <-> Ljubljana

OdgovorNapisal/-a Nemesis » 18 maj 2008, 10:12

Jaz imam enak problem. Luknjasta matična goba v 5L kozarcu...
LP, N
Nemesis
Guru
Guru
 
Prispevkov: 200
Pridružen: 14 feb 2004, 11:04
Kraj: Lj.

OdgovorNapisal/-a GooGooEry » 18 maj 2008, 11:10

na internetu sem videla sliko enih fantastičnih matic ampak so bile vse bolj majhne-bom poskusila eno vzgojit v 1l kozarcu za vlaganje, sporočim rezultate. :wink:
Uporabniški avatar
GooGooEry
Uporabnik
Uporabnik
 
Prispevkov: 7
Pridružen: 17 maj 2008, 15:52
Kraj: Ankaran <-> Ljubljana

OdgovorNapisal/-a linana » 18 maj 2008, 17:34

:D

Saj ni tako komplicirano. Pa tudi tista luknjasta dela enako kot vsaka druga - nič slabši ali manj vredni napitek ni. Jaz sem poslala že kar precej malih kombušic in tudi kefirja po pošti - daš v vrečko - bolj močno, pa v tisto koverto z zračnimi mehurčki. Res je, da to nekaj stane , pa na pošto moraš iti- do zdaj sta mi dve osebi poslali v koverti za poštnino, drugače pa sem rade volje poslala, če sem imela višek. Se pa naredijo mlade komuše v vsakem kozarcu, če pustiš nekaj časa stati čaj, ki si ga odlil.

Drugače pa pustim stati kombušo dalj časa na čaju (pravi čaj in bezeg ali lipa) in dobim super kis.
:idea:
Vse kar cveti diši. Lahko lepo ali ...
Pozdravček Lina

http://picasaweb.google.si/home
Uporabniški avatar
linana
Guru
Guru
 
Prispevkov: 338
Pridružen: 01 maj 2004, 12:15
Kraj: maribor

OdgovorNapisal/-a vztrajna » 05 sep 2008, 16:54

Vidim, da vsi zelo dobro poznate kombučo. Znanec mi je pripovedoval, da ta goba uspešno odstranjuje tudi celulit. Ali kdo kaj ve o tem? Zanima pa me tudi, če je komu poznana njena uspešnost pri zdravljenju aken.

Hvala vsem in lep pozdrav
vztrajna
Uporabnik
Uporabnik
 
Prispevkov: 1
Pridružen: 05 sep 2008, 16:24

OdgovorNapisal/-a zofi » 11 sep 2008, 15:46

Živjo!
Prek spleta sem dobila kombučo.Naredila sem tako kot piše vreceptu.Skuhala sem čaj , sladkala 10 dag/l, ohladila, dala v kozarec,dodala gobo, pustila 14 dni.Ali je kaj narobe, ker se mi goba ni dvignila, pa tudi nove plasti ni.Sedaj sem naredila že drugič pa je bilo isto.

LP ZOFI
.
zofi
Uporabnik
Uporabnik
 
Prispevkov: 1
Pridružen: 11 sep 2008, 15:24

OdgovorNapisal/-a orhy » 11 okt 2008, 12:26

zofi je napisal/-a:Živjo!
Prek spleta sem dobila kombučo.Naredila sem tako kot piše vreceptu.Skuhala sem čaj , sladkala 10 dag/l, ohladila, dala v kozarec,dodala gobo, pustila 14 dni.Ali je kaj narobe, ker se mi goba ni dvignila, pa tudi nove plasti ni.Sedaj sem naredila že drugič pa je bilo isto.

LP ZOFI
.


Ko je čaj v posodi/kozarcu pravilno ohlajen na sobno temperaturo, previdno položiš gor gobo. Če ti slučajno goba pade, ali pa noče obstat gor, ji moraš pomagat, da obstane gor, ker le tako preživi, ker rabi tudi zrak.
Če se mi kdaj zgodi, da noče obstat na vrhu, ji pomagam s paličico iz bezgove vejice.
(Bezgovo vejico ostrgam zunanji del dokler ni lepa bela - jo razrežeš na primerne koščke in položiš na vrh čaja. Ker je bezgov les votel plava na vrhu).
Na tako postavljene in očiščene bezgove koščke lesa previdno položiš gobo.
Na ta način ti mora uspeti. Včasih res, kar noče obstat na vrhu - največkrat pa gobica obstane gor sama in ne rabi opore iz lesenih paličic.

lp
Slika
Uporabniški avatar
orhy
Guru
Guru
 
Prispevkov: 135
Pridružen: 24 apr 2008, 10:49

OdgovorNapisal/-a čarodejka » 11 okt 2008, 21:57

Zakaj pa meni goba plesni?
čarodejka
Poznavalec
Poznavalec
 
Prispevkov: 77
Pridružen: 30 avg 2008, 23:24

kombuča

OdgovorNapisal/-a aandreja » 26 okt 2008, 17:52

Sama se ukvarjam s kombučo leto dni. Preizjusila sem vse mogoče variante.
Ko sem jo dobila, sem dobila samo osnovna navodila. To je, da v tri litre zavrele vode daš 4 vrečke pravega čaja in 4 vrečke šipkovega čaja. Na liter naj bi dala 8 dkg kristalnega sladkorja. Ne smem uporabljati kovinskih loncev, žlic, posode...Toda, šla sem na net in poiskala še več informacij.
Kako delam sedaj in kako lahko vzgojim tudi čisto mlado kombučico? Vse je enostavno, le takrat, ko se ukvarjaš z njo, je potreben mir, čistoča in veselje z njo.
Na Netlogu sem objavila fotke in nekj o kombuči...Vabim vas, da si ogledate in postavite kakšna vprašanja kar tam....
kopirajte ta link in boste tam:

http://sl.netlog.com/aandreja/blog/blogid=87933

Ciao, Andreja

P.S.: Kombuča zares potrebuje zrak in zato tista, ki se potopi, ne deluje prav...dobro je vzgojiti novo in bo delovala prav.
Zakaj luknjice? Najbrže zato, ker nekaj niste naredili prav. Lahko, da ni bila očiščena predno ste jo dali v lonec, lahko je bil čaj pretopel, nečista posoda, kontakt s kovino, morda niste dovolj umili rok...Skratka - kombuča potrebuje ob pripravi celega človeka.
Pa še nekaj, kombuče ne smemo pretresati, jo imeti na premočni svetlobi(sonce), blizu cvetličnih lončkov. Zato je kombuča pri pošiljanju lahko v takorekoč stresnem stanju in nekaj časa potrebuje, da se "pobere".
O njej bom skušala napisati na netlogu bolj konkretno in tako, da vam bo olajšalo delo z njo.
aandreja
Uporabnik
Uporabnik
 
Prispevkov: 6
Pridružen: 03 jan 2008, 09:06
Kraj: Ljubljana

PrejšnjaNaslednja

Vrni se na Gojenje gob

Kdo je prisoten

Po forumu brska: 0 registriranih uporabnikov in 10 gostov

cron