kolikšen je pridelek šhiitak?

Diskusija o gobah, ki jih lahko vzgajamo.
Šampinjoni, Ostrigarji, Šitake,..

Moderatorji: dusanh, ljzavodrib5

kolikšen je pridelek šhiitak?

OdgovorNapisal/-a štorovka » 26 jul 2004, 14:00

Pozdravljeni gojitelji gob shiitake!

Ker vem, da so gobe shiitake strašno zdrave in dobre, sem se odločila da bi poskusila gojiti te gobe. Pa še nikjer drugje kot na LJ tržnici jih nisem zasledila v prosti prodaji. Zanima me predvsem kje se da kupiti micelij (na celskem) in koliko prostora rabimo za gojenje, in kakšen je pridelek-količinsko. Kako pogosto jih moramo obirati in kako dolgo imamo korist od enega podgobja. :?

Hvala vsem za odgovore! štorovka

PS: ta spletna stran je strašno zanimiva
Lep pozdrav
štorovka
Uporabnik
Uporabnik
 
Prispevkov: 1
Pridružen: 26 jul 2004, 13:18

OdgovorNapisal/-a ljzavodrib5 » 03 avg 2004, 17:33

Kakor je meni znano, je pridelek težek eno desetino, do eno petino teže substrata (odvisno od pogojev in sestave substrata).
Po domače povedano, dobite iz desetih kil substrata eno do dve kili gob.

Glede prostora: Zadostuje manjša klet, vrtiček, gredica ali večji akvarij (lahko polivinil napet čez ogrodje) s primerno temperaturo in zračno vlago.

Če jih gojite na žaganju podgobje hitreje razpade (spet odvisno od pogojev - v dobrih pogojih v enem dobrem mesecu).
Masiven les pa lahko vzdrži tudi deset do petnajs let (odvisno od vrste lesa, debeline, vlage itd...)

Micelij vam lahko priskrbim jaz. Kontaktirajte me na mojo elektronsko pošto.

gregori_andrej@hotmail.com
ljzavodrib5
Moderator
Moderator
 
Prispevkov: 183
Pridružen: 26 jan 2004, 15:10
Kraj: ljubljana

OdgovorNapisal/-a patrioti » 05 okt 2004, 08:42

Po domače povedano, dobite iz desetih kil substrata eno do dve kili gob.


Iz tri kilskega stebrička dobiš cca 2 kg shii tak

Jih imam doma.

Za 4 člansko familijo zadostujejo 3-je stebrički.
patrioti
Ljubitelj
Ljubitelj
 
Prispevkov: 26
Pridružen: 11 feb 2004, 11:01
Kraj: kk

OdgovorNapisal/-a ljzavodrib5 » 12 okt 2004, 00:25

Bo držalo, res jih zraste več kot sem napisal. Se opravičujem.
ljzavodrib5
Moderator
Moderator
 
Prispevkov: 183
Pridružen: 26 jan 2004, 15:10
Kraj: ljubljana

OdgovorNapisal/-a ljzavodrib5 » 12 okt 2004, 00:31

Zadnjič sem namočil enega od mojih hlodčkov.
Nisem imel dovolj velikega lambra pa sem sklenil, da ga bom hlodček obračal na 24 ur, da se namoči po celi površini.
Seveda sem pozabil nanj in čez nekaj dni so iz njega pognale te lepotice.

Brez škropljenja, samo lambr vode.
Nimate dovoljenj za ogled prilog tega prispevka.
ljzavodrib5
Moderator
Moderator
 
Prispevkov: 183
Pridružen: 26 jan 2004, 15:10
Kraj: ljubljana

OdgovorNapisal/-a ljzavodrib5 » 12 okt 2004, 00:35

še nekaj njih
Nimate dovoljenj za ogled prilog tega prispevka.
ljzavodrib5
Moderator
Moderator
 
Prispevkov: 183
Pridružen: 26 jan 2004, 15:10
Kraj: ljubljana

OdgovorNapisal/-a ljzavodrib5 » 12 okt 2004, 00:45

pa še ene par njih
Nimate dovoljenj za ogled prilog tega prispevka.
ljzavodrib5
Moderator
Moderator
 
Prispevkov: 183
Pridružen: 26 jan 2004, 15:10
Kraj: ljubljana

OdgovorNapisal/-a gregor » 15 okt 2004, 15:00

ljzavodrib5 je napisal/-a:Kakor je meni znano, je pridelek težek eno desetino, do eno petino teže substrata (odvisno od pogojev in sestave substrata).
Po domače povedano, dobite iz desetih kil substrata eno do dve kili gob.



....verjetno je variabilnost kar precejšna (značilna!)... vem , kako je pri kraljevem ostrigarju....Prijatelj Andrej mi je dal movznike, in po treh letih so pognale šitake... bile so zunaj,rasle počasi in so bile bolj precej čvrste.

Previdno pri uživanju šitak, neprijetne kontraindikacije so bile ugotovljene, treba je gobe prekuhati.
gregor
Strokovnjak
Strokovnjak
 
Prispevkov: 50
Pridružen: 04 mar 2004, 12:33

OdgovorNapisal/-a ljzavodrib5 » 18 okt 2004, 15:04

Kje pa si dobil to informacijo?
ljzavodrib5
Moderator
Moderator
 
Prispevkov: 183
Pridružen: 26 jan 2004, 15:10
Kraj: ljubljana

OdgovorNapisal/-a gregor » 18 okt 2004, 20:07

Živjo!

... Walter Paetzold,v okviru seminarja , ki sem se ga udečežil, direktno na www.pilzzentrum.de .In sicer pravi , da pride po zaužitju svežih gob(ali premalo termično obdelanih)do anafilaktičnega šoka :oops:

Treba je gobe ( posebej lignikolne - ostrigarje, zraščenka, šitake, razni luknjičarji, tudi štorovke ) prekuhati...pred nadaljno uporabo, naj si bo žar ali pa omaka... pa dober tek!
gregor
Strokovnjak
Strokovnjak
 
Prispevkov: 50
Pridružen: 04 mar 2004, 12:33

OdgovorNapisal/-a ljzavodrib5 » 25 okt 2004, 16:58

Jaz in ogromno mojih znancev jih je že mnoga leta brez predhodnega prekuhavanja in smo še vedno OK. Mislim, da to velja za izredno občutljive ljudi, drugače jih nebi nihče kupoval na tržnici.
ljzavodrib5
Moderator
Moderator
 
Prispevkov: 183
Pridružen: 26 jan 2004, 15:10
Kraj: ljubljana

OdgovorNapisal/-a gregor » 06 nov 2004, 12:17

Andrej,
počasi capljajo informacije...glej spodnji citat.

Lp,gregor

dr.med.Rene Flammer(2004) objavljeno v Schweiz Med Forum 4:531–537:
"Allergien
Wie gross der Anteil an allergischen Brechdurchfällen
beim Indigestions-Syndrom ist, weiss
man nicht. Der in der Regel gutartige Verlauf
macht aufwendige Abklärungen überflüssig. Die
Reproduzierbarkeit ist jedoch ein starkes Indiz
für eine Allergie.
Hautallergien bzw. Toxikodermien wurden beschrieben
nach Genuss nicht gar gekochter
Shiitake (Lentinus edodes), ein ursprünglich
japanischer Pilz, der sich leicht auf Eichen- oder
Edelkastanienholz züchten lässt und auf allen
grösseren Märkten verkauft wird [14]. Mykogene
Allergien werden leicht übersehen, wenn Pilze
nicht in die Differentialdiagnose einbezogen
werden."
14-Nakamura T, Kobayashi A. Toxikodermie durch den Speisepilz
Shiitake (Lentinus edodes). Hausarzt 1985;36:591–3.
gregor
Strokovnjak
Strokovnjak
 
Prispevkov: 50
Pridružen: 04 mar 2004, 12:33

OdgovorNapisal/-a kekec » 13 nov 2004, 17:56

Šitak vsekakor ni potrebno predhodno prekuhavati in se lahko jejo povsem surove. Moramo pa se zavedati, da je njihov prvotni namen okrepiti delovanje imunskega sistema in drugih telesnih funkcij,...
...ob enem pa močno spodbuditi organizem k samočiščenju in razstrupljevanju, kar nam lahko povzroči manjše preglavice. Te lastnosi pa jim ne pripisujejo nikakršnih kontraindikacij zoper uživanja surovih, ampak nam dajo jasno vedeti, da toplotna obdelava onesposobi to tako dragoceno sposobnost te in ostalih zdravilnih oz. krepilnih gob.

Če pa seveda nočemo, da bi po uživanju prišlo do samočistilnih oz. razstruplevalnih reakcij telesa moramo šitake prekuhati, a s tem seveda ne okrepimo imunskega sistema svojega organizma, pa še prijedene in pridihane strupe puščamo tam kjer so, lepo zasidrani v našem organizmu.

Iz svojih izkušenj lahko zatrdim, da če se hranimo izklučno s surovim sadjem in zelenjavo, oreški in semeni, do neželjenih vplivov pri uživanju surovih šitak in ostalih zdravilnih oz. krepilnih gob ne prihaja.

Lep pozdrav, kekec
kekec
Uporabnik
Uporabnik
 
Prispevkov: 2
Pridružen: 13 nov 2004, 16:29

OdgovorNapisal/-a gregor » 24 nov 2004, 12:29

Živjo!

Kaj naj še rečem,zanimive prehranjevalne navade....

Kdo ve, koliko je antibiotikov v mleku, mesu, jajcih..ali pa pesti-cidov v solati, in drugi zelenjavi ...pa ostankov sredstev proti varoji in raznih škropiv v medu.....

A glede gob, povdarjam, dajte jih sveže gobe prekuhat.... suhe gobe(npr.čaji , ki jih prodaja Satemts and co) so nekaj drugegea.

Pa srečno....
gregor
Strokovnjak
Strokovnjak
 
Prispevkov: 50
Pridružen: 04 mar 2004, 12:33


Vrni se na Gojenje gob

Kdo je prisoten

Po forumu brska: 0 registriranih uporabnikov in 4 gostov