glovebox, ki ga imam, ima stene narejene iz iverke (večkrat pobarvana z belo barvo), ter steklena zgornja vrata. ima majhen HEPA filter (toda ni laminaren tok zraka, le nadtlak), vgrajena je pa še UV germicidna luč.
se da tule nalimat sliko?
prenos na žaganje..izrežeš koščeč agarja in daš v sterilizirano žaganje. zdaj je malo odvisno od vrste lesa in vrste gob, kakšna je potrebna vlaga (pred tem vedno vzamem 50g žaganja, ter sušim v pečici....hofer mini pečica je vedno uporabna za take reči... prav tako sterilizacijo steklovine).
še o žaganju: ne uporabljat žaganja, ki nastane z motorno žago. vsebuje namreč olje. prav tako ne sme biti žaganja od iglavcev. na srečo je nedaleč od moje hiše industrijska žaga, ena za bukovino, toda ti sežgejo žaganje, druga pa žaga hrast (odličen! samo 14 dni vnaprej si ga je treba rezervirati...povpraševanje pač precej veliko
cena 6€/m3...skratka drobiž). sicer je malo problem, ker je to žaganje precej drobno, ampak kar gre.
sam sicer uporabljam še malo dodatka...otrobe (tudi neka majhna cena na 20kg vrečo). otrobov je par odstotkov (2...4%) po suhi teži.
pri pripravi žaganja, ko se določi količina vsebovane vlage... je treba malo poračunat koliko je potrebno dadati še vode. ni pa to čisto trivialno. namreč suhe snovi je vedno isto, ko se dodaja voda, se skupna masa povečuje (ni se mi veliko ljubilo izpeljevati enačbe, ampak sem uganil približno količino vode v parih poizkusih v programu Scilab...GNU klon Matlaba-če to kdo pozna
)
skratka, prvi korak je prenos iz agarja na žaganje. pred tem je priporočljivo pri kuhanju medija dodati še par gramov žaganja in otrobov v medij...da se gobe privadijo
namreč vsaka sprememba hrane zahteva prilagoditev. ker nimam velike potrebe po količini micelija, ravno veliko ne okožujem. recimo ena petrijevka lahko okuži od enega do kakih 10 kozarcev prve generacije. sam ponavadi kar 3.
ko to lepo poinkubiraš, pa da micelij preraste vse tako, kot mora, pripraviš ali še eno vmesno generacijo kozarcev ali pa kar lepo okužuješ za produkcijo.
če je še ena vmesna, spet narediš mešanico otrobov in žaganja, steriliziraš, in v hladne dodaš kako žlico žaganja prve generacije.
ti, ki so namenjeni za micelij, naj ne bodo polni, le kake 3/4 (se lažje meša s stresanjem).
no, za dobre zajtrke pa gre reč malo drugače: steriliziraš mešanico žaganja vzameš čisto vedro (razkuženo), nasuješ nekaj žaganja, dodaš micelij (recimo udobno se naredi za 4 kozarce), zmešaš z nečim (umita roka?) in potem polniš v kozarce (razkužene seveda... jih kar prekuham). tu iz enega kozarca micelija okužim kakih 12 kozarcev žaganja. čezenj pa lepo folijo in micropore trak.
sicer je metoda gojenja na slikah v knjigi od stametsa (growing gourmet and medical mushrooms - third edition....splača se jo kupit, pride kakih 35€ s poštnino-soft cover, iz Amazona vam jo priskrbi založba Pasadena-se splača jo preštudirati, so vsi recepti za posamezne vrste gob).
"ponesreči" sem jo pred tem "odkril" tudi sam, ko sem med izpitnimi roki pozabil na micelij prve generacije. pa se čudim, kaj je neki nagubana cunja sa katero sem imel pokrite kozarce na hladilniku (topel izpuh zadaj lepo dvigne temperaturo zraka iz sobne na 25 stopinj)...so pa rasli ostrigaji
pa še zelo lepi
izplen mogoče ni tako velik, ker ni optimalna količina substrata, ampak je primerno za gojenje, kjer si omejen s prostorom.
trenutno imam ganodermo lucidum v dvanajstih kozarcih, toliko kozarcev gre tudi v plastični zaboj iz merkurja s pokrovom (6€/kom... kje bi se dalo dobiti kake take škatle za recimo pol manjšo ceno? odkar je merkur kupil astro je ponudba postala strašno borna!!!).
drugače pa nameravam za inkubacijo predelati star hladilnik. vse od hlajenja ven, pa notri en grelec (20W) in majhen ventilator za mešanje zraka. notranja plastika iz vrat z vsemi poličkami bo šla stran, prilepil bom ploščo pleksija, pokital kar bo treba, tudi po notranjosti hladilnika vse tiste nepotrebne luknje, ter večkrat prebarval z belo barvo. za gojenje v kozarcih bo kot nalašč, prav tako za moznike.
ok, to je malo antireklame za Zanaravo
ko obvladaš kloniranje gobic na agar, je okužba moznikov potem mala šala... največ bom imel teh okužb, ker imamo gozd in nimam prostora za gojit večjih količin na drugačen način.
moznike se recimo lahko okuži z ganodermo, šitakami, bradovcem (Hericium Erinaceus),.... ima kdo kako kulturo za slednjega?
LP