Andrej hvala za odgovor.
Morda ve še kdo kaj o tem ,morda bo kdo prebral zadevo na netu, bom dodal link in bo kaj povedal če bo prevedel,ampak tema je res obširna.
http://www.mycomasters.com
In kolikor sem jaz razbral peroksid uporabljajo tudi za pripravo agarja in ne samo za substrat, s tem da kulturo vzgojiš pa na drugem mediju,katerega potem daš v agar s peroksidom.Skratka če dobro obvladate angleščino se vam vsekakor splača pogledat in prebrat,kajti kolikor sem sam razbral je to zadeva, ki bistveno olajša in med drugim tudi poceni vzgojo gob,ker ni potrebno zagotavljati sterilnosti,ne potrebuješ zračnih filtrov in tudi kakšna nerodnost v zvezi z nehigieno(takšno in drugačno),ki sicer zelo negativno vpliva na razvoj gob,praktično naj bi peroksid omogočil ravno to da ne potrebuješ sterilnega okolja in si v bistvu gobe lahko gojiš v kuhinji ali kjer koli.
Čeprav tudi sam nisem ljubitelj kemije,je pa včasih to nujno zlo in tu se sigurno strinjava.Če si boste prebrali mneja uporabnikov peroksida na strani katetere link sem dal,boste ugotovili, da je vsaj nekaj ljudi zelo zadovoljnih,pravijo celo da se gobam izboljša okus.Kar je pa najpomembnejše vsaj za mene je prostor,ker bi si težko našel prostor samo za gojenje gob (ljubiteljsko),bi mi pa ravno peroksid to omogočil.
Tudi pripravo kakega materiala za vzgojo gob bi si olajšal,namreč moj namen je gojiti Shiitake,Maitake in Reishi in morda še kaj,katere naj bi lahko gojil na deblih,kateri so lahko tudi daljših dimenzij (1m),kar bi težko steriliziral v ekonomu.
Skratka sem bolj začetnik zato se ubadam še z začetniškimi težavami,sem pa prebral precej zadev zlasti o Shiitake,Maitake in Reishi in zadeve so si zelo nasprotujoče,vsak svetuje po svoje,vsak uporablja svoj način.Vsekakor se pa ne mislim ukvarjati z vzgojo kulture,ker mislim, da je prezahtevno in tudi ponudba pri sosedih in v europi je kar pestra in kmalu tudi ne bo več večjih ovir pri uvozu.Če pa se s temi gobami kdo ukvarja pri nas, bi se prav rad pogovoril z njim.
Vprašanj imam cel kup in sicer sem videl, da se sedaj prodajajo kulture(trosi) v inekciji ,in recimo da želim gojiti Shiitake,ali lahko trose inukuliram (cepim) direkno na pripravljeno deblo ali moram najprej vzgojiti micelij na žitu,žaganju,....,pa potem ko se micelij razraste cepim na deblo?
Stane