Hey hey lep pozdrav. Glede ličink. Ni nič narobe če so v kompostniku. So celo koristne, saj jedo meso in njemu podobne stvari. Mesa sicer ne bi smel imeti v pravem kompostniku. Sam imam namreč doma dva kompostnika (prvič letos). Prvi je bol majhen (200l) drugi pa je velik (700l tu nekje). V malem sem imel pretežno opilke lesa (sfrezano od obrezovanja drevja- vem da bi moral bolj zmešati z organskimi odpadki, saj dodajam dušik). V drugem pa so vsi odpadki s kuhinje, ki jih pri nas ni malo.
Se opravičujem za off topic sam imam nekaj vprašanj. V prvem kompostniku (malem) sem imel na začetku vročo kompostiranje (ne poznam točnega izraza). S komposta se je prav kadilo in je bil na dotik zelo vroč. Ta faza se je počasi ohladila (
nič ne bo z mojim exspresnim humusom). Nakar se je ponovno segrel ko sem začel dodajati dušik. Žal se je tudi ta start hitro izjalovil. Kasneje so se vanj naselile raznorazne "bauke", tudi črvi (jej). Žal pa sedaj stanujejo v kompostu mravlje, ki pa predvidevam jedo črve. Prekopavanje komposta je rahlo neizvedljivo (saj zato se mi je tudi shladil). Bom kljub mravljam dobil kvaliteten kompost ali bom moral naslednje leto se tega bolj angažirano lotiti?
PS: farme črvov še sicer nisem imel (nameravam). Lahko pa vam podan nekaj golih idealnih podatkov z različnih virov (se oborožujem z znanjem).
Glede temperature je nekako takole: Temperatura idealna za oba črva je ZGOLJ 10.6 °C (TO JE TEMPERATURA TIK OB POSODI V KATERI IMATE ČRVE. V sami posodi je ponavadi za 10°C bolj vroče-razgrajanje organskih snovi)
Glede vrst: Predvidevam, da je v loribju komplet črvov mešanica med Eisenia foetida in Lumbricus rubellus, slednji je bolj primeren za suha bolj z zemljo bogata bivališča. Eisenia foetida pa bolj uspeva v vlažnem in z organskimi snovmi bogatem bivališč (kjer nima konkurence)
Glede vlažnosti bom rekel za Eisenia foetida ni problem (max 90%) drugi pa ima raje bolj "suho vreme" (60% recimo).
Glede hrane je bilo že vse povedanega. Izogibati se slanemu, ter ciljati v pH nevtralno prehrano ( ne preveč limon in ne preveč ... ne vem mila
)
rdeči črviček -Lumbricus rubellus
smrdljivi rdeči deževnik -Eisenia foetida (tega tudi najdete v klasičnih kompostnikih, gnoju itd..., ne v zemlji)
vem zelo sta si podobna...
ps: želim vam lepo gnojenje. Pa ne pozabiti na slikeeeeeeeeeee........
Realnost je zgolj bitka argumentov med opazovanim ter opazovalcem.
(Made by Me)