Napisal/-a Akasha » 11 apr 2005, 11:28
V Sloveniji se ne da kupiti prav dosti sort,kolikor jaz vem...
Dobi se npr. seme oljne buče Slovenska golica,pa mislim,da Atlantic Giant v Semenarninih semenskih vrečkah za otroke,potem se dobi še vsaj ene 6 vrst raznih jedilnih podolgovatih buč(zucchini)-razni proizvajalci,potem pa par vrst okrasnih buč.. To je pa vse kar jaz vem glede kupovanja bučnih semen v Slo.
Dobijo se tudi melone in lubenice-vsakih po nekaj sort.
Sajenje v lonček ima smisel,če ima rastlina dolgo dobo od kaljenja do zrelosti. Ven gredo namreč lahko(presaditev ali sama saditev)šele,ko ni več nevarnosti slane.
Torej se nekatere splača saditi prej v lonček,druge ne.
Jaz uporabim kar navadno zemljo za direktno sajenje rož ali pa za setev,ki jo kupim v vrtnem centru..
Potem pač posadi kakšne 1.5 cm globoko,pa zalij..in čakaj,da vzkali(mora imeti vlažno,a ne mokro zemljo).. Lonček naj bo na svetlobi,pa mora biti ene 18'C v prostoru,ali vsaj ne dosti manj..
Ko vzkali,naj bo še sploh na dobri svetlobi,in potem pač zalij,če je potrebno..
Pametno je,da ne vzameš premajhnih lončkov za sajenje,da ti bo treba presajati le enkrat-direkt ven.Velike sorte imajo močan zelo hitro rastoč poganjek in tam eno seme rabi svoj lonček(premera ene 10cm dam jaz),manjše si lahko tako velik lonček delijo(2 ali celo 3 semena).
Ko presadiš ven,pa spet-dobro zalivati(pri steblu,NE PO LISTIH!!!) in gnojiti,pa sončna lega in zatiraj polže ter bramorje,če se pojavi plesen na listih,poškropi s kakim ustreznim škropivom.
Ok,ne vem,če sem ti kaj dosti pomagala,to so napotki,ki se jih držim jaz pri svojih rastlinah..
Zadnjič spremenil
Akasha, dne 13 apr 2005, 21:39, skupaj popravljeno 1 krat.
THE SPIRIT OF FIRE !
[img]http://www.shrani.si/f/u/IY/34JOersm/3579994663.jpg[/img]