Gavra

Diskusija o enoletnicah.
Aster, Exacum, Gerbera, Impatiens, Pelargonium, Abutilon, ...

Moderatorji: dusanh, tomi, Moderatorji

Gavra

OdgovorNapisal/-a Babika » 06 jul 2007, 22:28

Pozdravljeni
Lani sem v okenska korita (južna in zahodna lega) med pelargonije posadila gavre, ki so se prevešale čez korito. Z njimi sem bila zelo zadovoljna, saj je nasad zaradi njih izgledal lahkotno. Gavre, ki sem jih kupila letos izgledajo bolj stoječe, imajo kompaktnejšo rast in se po več kot mesecu še ne prevešajo. V vrtnariji so mi zatrdili, da obstaja samo ena vrsta, meni pa se zdi, da sami ne vedo kaj prodajajo. No, problem: letošnje gavre nočejo prav zacveteti. Kakšen cvet sem in tja, ostali čas pa žalost. Mi lahko kdo svetuje, kako pravzaprav z njimi ravnati?? Imajo kakšen poseben "catch"? Mimogrede - lani sem eno posadila tudi v vrt, prezimila je milo zimo in letos je kraljica vrta, saj je visoka več kot meter, košata kot grm in nonstop cveti.
Mi lahko kdo svetuje, kaj narediti??
Sanda
Babika
Uporabnik
Uporabnik

Kraj: Maribor

Gaura

OdgovorNapisal/-a alpigena » 02 nov 2007, 17:53

:D
Zadnjič spremenil alpigena, dne 18 feb 2008, 18:41, skupaj popravljeno 1 krat.
ALPIGENA
Uporabniški avatar
alpigena
Guru
Guru

Kraj: Domžale

OdgovorNapisal/-a Babika » 02 nov 2007, 22:43

Pozdravljeni!
Lanska gavra se je mogoče prevešala čez korito, ker je bila v to prisiljena zaradi rastlin, ki so rastle za njo. Letos, ko je rastla v vrtu pa je bila "stoječa". No, z letošnjimi gavrami v koritih ni bilo nič. Sredi avgusta sem jih zato posadila v gredo, kjer so potem čez čas pričele tudi cveteti. Zdaj upam pa na milo zimo, da prezimijo. Vendar me vseeno zanima ali obstaja samo ena varianta gaver - ali so torej iste vrste tiste, ki imajo "bolj raztegnjeno" rast kot tiste, ki rastejo bolj kompaktno. Enako razliko v obliki rastline sem zasledila namreč pri mladih rastlinah v Kaliji.
Sanda
Babika
Uporabnik
Uporabnik

Kraj: Maribor

OdgovorNapisal/-a car-lan » 21 mar 2008, 12:58

Mislim, da je več vrst gavre. Ker sem tudi jaz imela eno tako kompaktno, nizko, ki pa je lepo cvetela. Ampak ker je bila tudi druga zasaditev bolj nizka oz. prevešajoča, je kar lepo prišla do izraza.
car-lan
Uporabnik
Uporabnik

Kraj: Litija

OdgovorNapisal/-a pinkpanter » 07 apr 2008, 08:33

Gavre sigurno prezimijo. Jaz imam eno v gredici že 3.leto. Vsako leto jo sneg popolnoma zasuje in nadzemni del odmre, spomladi pa požene na novo in lepo cveti. :wink:
pinkpanter
Guru
Guru

Kraj: Kranj

OdgovorNapisal/-a Ivčk » 07 apr 2008, 09:47

Tudi jaz imam dve gavri, posajeni kar v vrtu (prezimili sta že dve leti brez težav). Vsem nasadom dajejo neko mistično lahkotnost, saj stebla s cvetovi v vetru izgledajo kot lebdeči metuljčki.
Sem pa obe sadiki kupila v isti vrtnariji in se zelo razlikujeta že od začetka v rasti. Ena zraste tja do enega metra in razdalja med dvemi cvetovi je velika, zato je vsa rastlina zelo 'zračna', medtem ko druga raste bolj kompaktno in ima cvetove nekako zbite skupaj na steblu, da delujejo kot cvetoča sveča.
V vrtnariji so mi zatrdili, da sta obe sadiki popolnoma enaki vendar se razlikujeta tudi v odtenku barve cvetov.

Jaz razmišljam takole: če jih razmnožujejo s potaknjenci ali deljenjem matičnih rastlin, bi morale vse rastline biti enake z enakimi lastnostmi. V primeru, da jih razmnožujejo iz semen, pa se tu lahko zgodi veliko variacij zaradi naravnih mutacij (tako so nastale vse nam znane sorte), zato je tolikšna raznolikost med rastlinami. Vse lepo in prav, to je zabavno, vendar če rabiš določen tip rastline (kompakten in viseč ali pa pokončen in zračen), lahko taka zadeva precej moti, še posebaj če rabiš samo dve rastlini, kot sem jih rabila jaz, ko sem računala na dve visoki rastlini, ki mi bosta zakrili pogled na grda garažna vrata soseda :lol:
Uporabniški avatar
Ivčk
Guru
Guru

Kraj: Novo mesto

Vrni se na Enoletnice

Kdo je prisoten

Po forumu brska: 0 registriranih uporabnikov in 4 gostov