Napisal/-a DD » 29 apr 2006, 13:16
(Na, lepa rec. Toliko casa me ni bilo za racunalnik, da sem se moral kar na novo prijavit na forum. Khm...)
No, v glavnem, kar pisejo o Salvii splendens, je prenapihnjeno. Vsekakor rec ni "nadomestek za travo", kaj sele nadomestek za kaj tako mocnega, kot je S. divinorum. Nekega vecera zelo zelo dolgo casa nazaj sem bil precej zivcen, cigareti so mi mocno disali, jaz pa brez. Kaj storiti? Hja, improvizirati z zeliscem brez strupov, ki je bil trenutno pri roki - Salvio splendens. Skadil sem dvanajst svitkov suhih cvetov te stvari, in ceprav je imela dalec boljsi okus kot listje vidceve kadulje (sladek okus zaradi medu, ki je bil v cvetovih...), ni od sebe dala prav nicesar. =P In ja, poskusil sem tudi s kajenjem v vodni pipi in zvecenjem listov. Ni (nujno) placebo, so pa ucinki neznatni.
Toliko o sijajni kadulji.
Travniska kadulja in njene evropske kaduljne kolegice bi bile za raziskat, a mocno dvomim, da bi v njih nasel kaj blazno pretresljivega. Vecina sicer vsebuje tujon (halucinotvorno ucinkovino pelina), a tujon je prevelik strup, da bi bil kakorkoli uporaben.
Pusti kadulje na miru; evropske vrste pripadajo prvi kladi, vecina ameriskih (t.j. S. divinorum in prijateljice) pa drugi in med njimi je velik evolutivni razkorak. Tako velik, da je na koncu koncev vseeno, ali rastlina, ki jo probavas, pripada rodu Salvia ali kateremukoli drugemu...
Za psihoaktivnost bi pogledal naslednje rastline iz druzine ustnatic:
- Ajuga reptans: naj bi imel sedativne kvalitete?
- Ballota nigra: ker je tam in izgleda sumljivo =P
- Galeopsis speciosa, G. bifida, G. tetrahit: izgledajo mi sumljivo...in naj bi pomagali pri stresu
- Lagochilus inebrians: stvar, ki jo prek interneta lahko narocis za blazne denarce, dobis pa kup vejic in prahcev, od katerih bojda nic ni...latinsko ime "inebrians" sicer nakazuje psihoaktivnost
- Lycopus europaeus: naj bi deloval pomirjevalno pri nevrozah (in vplival na scitnico, zato pozor!)
- Marrubium vulgare: ogabnega okusa, naj bi pozivila
- Prunella vulgaris: izredno zapostavljena zdravilna rastlina, precej neraziskana
- Salvia coccinea, S. madrensis: kadulji druge klade, ozki sorodnici S. divinorum in S. splendens
- Scutellaria altissima, S. galericulata, S. nana, S. alpina: S. galericulata naj bi bila "nadomestek za travo"; vsebnosti ucinkovine scutellarina nihajo od vrste do vrste, preizkusene pa niso vse
- Solenostemon scutellarioides syn. Coleus blumei: okrasna vrsta, naj bi povzrocila vizualne halucinacije ob pravilnem zauzitju
Ustnatice so sumljive rastline. Skoraj vsaka tvori svojo grencino, ki bi lahko po golem nakljucju bila psihoaktivna. Pri iskanju rastlin za psihoaktivnost znotraj te druzine je treba paziti na to, da izbrana rastlina ne vsebuje prevec pulegona (ima poseben vonj po fermentiranem mentolu, ki se zazna ze iz vonja celotne rastline...primerjaj polaj - Mentha pulegium) ali tujona (vsebujejo ga evropske kadulje; ce ga je prevec, povzroci halucinacije in pusca trajne posledice na mozganih). Nekatere grencine vplivajo tudi na druge dele telesa (marubiin, lykopin, prunellin), bodisi zdravilno, bodisi - ne. =P Rastline, ki vsebujejo mocna etericna olja (Rosmarinus, Thymus, Mentha), pa sploh odsvetujem preizkusat s kajenjem. Lahko ti jetra odpovejo...