Nemška perunika (Iris germanica)
korenika vsebuje: eterično in maščobno olje, flavonski glikozid, škrob, sladkorje, holin, čreslovine, vosek, sluz, listi: vitamin C. Dodaja se grenjim likerjem, v zdravine namene pkmaga pri prehladnih obolenjih, odvaja vodo. Sveža rastlina še posebej korenika so strupeni. Povzroča slabost, bruhanje in drisko.
Grenki pomarančevec (Citrus aurantium)
Listi vsebujejo: eterično olje, grenke snovi, organske baze, čreslovine; cvetovi: eterično olje, nerelovo eterično olje, grenko snov; nezreli plodovi: eterično olje, grenki glikozidi, citronsko in jabolčno kislino, čreslovine; zreli plodovi: beljakovine, maščobe, ogljikovi hidrati, citronsko kislino, provitamin A, vitamin B1, B2, H,P, rudninske snovi, natrij, kalij, železo, fosfor, baker.
Uporabnost: iz plodov pripravljajo marmelado, sadne sokove in sirupe, sok je začimba za ribe, meso in morske školjke, lupino in eterično olje iz nje uporabljajo v slaščičarstvu in za izdelavo likerjev. V zdravilne namene se uporablja kot grenki aromatik, tonik, pospešuje prebavo,deluje proti krčem, krepi živce, ugodno deluje na želodec,pospešuje tvorbo žolča,deluje proti črevesnim zajedalcem. Etrično olje uporabljajo za izdelavo parfumov.
Mazilo z nerelovim oljem v Indiji uporabljajo kot zaščito pred pijavkami.
Gospodarski pomen: predvsem eterično olje in marmelada. Največ ga gojijo v Južni Španiji in na Siciliji. Največji potrošnik marmelade je Velika Britanija.
Grenki pomarančevec je podloga za cepljenje drugih vrst agrumov.