Jaz sem enkrat to poskusil s slivami, pa mi ni uspelo. Ali je bilo premalo mrzlo v hladilniku, ali jih nisem dovolj posušil prej... nena vem. No uspelo pa mi je pri vinogradniških breskvah.
Postopek pa se imenuje stratifikacija ( da mora biti seme nekaj časa pod vplivom nizkih temperatur, da kali).
Jaz sem pustil koščice kar na travi, pa je sneg opravil svoje, potem pa sem jih spomladi pobral, jih namočil v vodo za 2-3 dni, da se napijejo vlage, pa potem v zemljo. Pognalo mi je 16 breskev, nena pa se spomnim, koliko jih je bilo vse skupaj, tako da ne morem povedati, kakšen je bil izplen. Letos pa še čakam, da mi požene nova runda breskev. Fora je v tem, da se pri breskvah da pridobiti takšne sadike, kot jih recimo kupiš v drevesnici....
No v knjigi Razmnoževanje sadnih rastlin ali v Sadnem vrtu piše, da je potrebno, če cepiš in zavežeš z rafijo, odstaniti rafijo po 3 tednih... No temu ni tako, po tem času se deblo ali veja ne odebeli toliko, da bi se zažrlo v lub. No povedati hočem, da mi je uspelo po nevem kolikih poskusuh cepiti češnjo na slivo; lepo je pognala , veliki listi, potem pa sem odtranil rafijo, in je vezno mesto počilo
škoda ne, sam sem zafrknil zadevo
Zdaj pa je najbolje, da kar poskusite cepiti NA SPEČE OKO, uporabljajte gumice, ki jih ni potrebno odstraniti
in uživajte, ko vam kaj uspe precepiti.
Zadnjič je bilo po TV, da je v tem času možno cepiti, recimo koščičarje. En gospod je precepljal marelice.... Iz enoletnega lesa so letos pognali listi, in te je odrezal in potem precepil. Jaz sem to poskusil prei češnjah, zdaj pa čakam, kaj bo. Verjetno uspeh temelji na tem, če poženejo zalistniki
, potem ti uspe