Me veseli, da ti je za čitat...
Meni se tudi zdi, da figi to ne bi bilo všeč - nomadstvo se je bolj prijelo pri ljudeh. Lepo jo zaščiti pred mrazom in upaj na najbolje. Predvidevam, da je še precej nizka, zato ne bo problem - malo listja ali slame ali obojega in čez povezneš nekaj, da se čisto preveč ne zmoči in potem na koncu še kje ne zmrzne. Pri moji punci so jo pokrili s plastičnim vedrom, ki je imel luknjo. Bil sem skeptičen glede luknje, sploh, ker je bila na vrhu, ampak je bilo na koncu vse okej.
Jaz sem naredil tako bolj na hojladri. Saj veš - varianta: uporabi, kar imaš pri roki (zato nisem slikal, da še ohranim nekaj dostojanstva
).
Imel sem en del plastične mreže, ki se je lepo zvila v tulec, če si jo dovolj glasno zmerjal in pri tem nisi varčeval s kletvicami. Ta tulec nekje premera 60 cm sem poveznil čez figo, da je bila lepo v sredini. Potem sem prazni prostor napolnil s suhim listjem (ki na koncu itak splesni, ampak na steblo ni nič kaj vplivalo - upam da se ne bom zastrupil s sadeži
). Seveda sem kot povprečen mestni fant imel premalo listja, zato sem ostalo napolnil s časopisnim papirjem in čez vse skupaj poveznil vrečko - prišla je do polovice, tako da je "bunda" še vedno "dihala". Verjetno se je zdajle kak ekspert prijel za glavo, ampak je v tem primeru očitno delovalo. Vrečke so seveda razpadale in voda je pritekla skozi luknjice, zato sem redno menjaval časopisni papir in prekrival z novimi vrečkami.
Kaj bom naredil letos, ko je figa višja od dveh metrov, ne vem. Verjetno se bom šel malo po indijansko in delal šotore, namazan po licih vpil: hovk in v kotu vrta zakopaval bojno sekiro in take stvari (sosedi me že itak imajo za tepca od te zime, tako da ni problema).
Mogoče še to: sem prebral v knjigi V sadnem vrtu, str. 132 - Figa pozimi prenese do - 14 stopinj Celzija, problem je le pomlad, ko jo lahko uniči že -2. Ko začne poganjat in pride do zmrzali, je verjetno konec z njo.
Upam, da je kaj pomagalo.