Napisal/-a lovro » 15 maj 2011, 17:35
Oktobra, ko se je že močno shladilo, sem žalostno stal ob figi in jo opazoval. Držala se je kot kup nesreče. Spominjala me je na ubogo šolarko, pahnjeno v nemilost pri sošolki, ki se rada zakadi v lase. Jaz sem bil rjav kot še nikoli (pretirano hvaljenje), saj sem se ravno vrnil s Krete. Malo sem ji razlagal, kako je bilo na letalu in kakšno je tam življenje, tudi za fige. Nisem je ravno spravil v dobro voljo, zato sem ji začel peti pesem Big girls don't cry in mislim, da sem precej dobro zadel tisti alt, čeprav se mi zdi, da se sosed ne bi strinjal z mano.
Če ne drugega, bom iz tebe poleti naredil piščal in igral žalostinke in ostale pop komade, sem ji rekel v želji, da bi razbil napetost, ki sem jo čutil, in jo potrepljal po predelu, kjer bi lahko imela rame, če bi anatomija drevesom to dopuščala, vendar je name delovalo ravno nasprotno in malo je manjkalo, pa bi naglas kriknil - skozi solze sem že gledal proti nebu in imel na stežaj odprta usta, a je v istem hipu nekaj zašumelo za živo mejo. Bil je sosed z buldogom ob gležnjih, žilavim psom, ki te pozdravi tako, da ti z mesta sonožno skoči z gobcem nekje do višine obraza in šavsne proti njem. S tem nimam težav, saj vem, da na takšen način izkazuje ljubezen do mene, jaz pa zaenkrat tudi dovolj hitro trznem.
Si se odločil, da neveste letos ne boš ovijal v pajčolan?
Prijelo me je, da bi poiskal kako gnilo figo in jo vrgel čez živo mejo v smer, od koder prihaja glas, vendar sem si naslednjo sekundo premislil. Vsak ima svojo računico, gnilih fig pa tudi ni tako enostavno najti, saj niti dozorijo ne do te mere, da bi potem lahko zgnile.
Ne vem še, sem odvrnil odigrano hladno.
Vlak si tako že zamudil, je rekel s tonom, ki tudi najbolj miroljubnega človeka pahne v stanje, da bi odtrgal vejo svoje najljubše rastline in ga, kot kak zakrknjen Rimljan, bičal z njo, dokler ne bi v roki držal samo še za mezinec dolgo, oguljeno tresko. Ko si se ti kopal, smo se mi tu že domala kepali. Poglej si jo, je rekel in svoj kljun potisnil čez ciprese. Tole je zame mrtvo drevo. Tako uvele še cote niso na štriku. Hvala bogu! Sit sem že tvojega divjanja po vrtu in sit sem tega prekletega duha, ki ga narediš iz drevesa vsako zimo. Ko si prvič te švigle zavil v zaveso, sem se vsakič, ko sem šel ponoči na WC, skoraj podelal v hlače, ko sem skozi okno sredi vrta zagledal to tvojo belo nakazo. Če bi bili v Ameriki, bi mislil, da so prišli Ku Klux Klanovci.
Prijetnemu pogovoru ni bilo videti konca in še zdaj mi gre na zehanje, ko se spomnim, koliko truda sem moral vložiti, da sem se poslovil od njega. Zaželel mi je mrzlo in dolgo zimo in zmrzali v maju – ziher je ziher, je še dodal na koncu.
To je bilo oktobra, kot sem že omenil na začetku. In Figa? Figa je bila očitno vso zimo potopljena v globoko meditacijo in si v najhladnejših jutrih predstavljala, da vdihuje zrak vroč kot ogenj.
Nič ni lepšega kot pokimati sosedu, se mu nasmehniti tik za tem, ko rešiš nos pred zobmi njegovega buldoga in ugotavljati, da je v obraz še bolj zelen, kot so zeleni listi fige, ki je, tokrat brez zaščite, uspešno preživela zimo.