Včasih ponoči ne morem spati. Očitno sem se dovolj naspal v otroštvu. Takrat razmišljam vedno o eni in isti stvari: dokler se ne pojavi kaka figova gripa (F1N1), bo moja figa še vedno brezskrbno rasla na vrtu, potem pa se potopim v razpravo s samim sabo, kaj bi se zgodilo, če bi oblasti zaradi figovega virusa odredile posekati vse fige.
»Prašičja gripa je dobesedno mačji kašelj v primerjavi s figovo«, bi z mastnim tiskom pisalo na naslovnicah svetovnih časopisov. Spodaj bi bila slika goreče fige, ki kašlja dim, okrog nje pa bi junaško stali v skafandre oblečeni strokovnjaki z metalci plamenov v rokah, mimo katerih bi panično tekali ljudje z rutami in robci čez usta. Pod fotografijo bi še pisalo: S čim bosta zdaj pokrita Adam in Eva v novih izdajah biblije?
Svetovna zdravstvena organizacija razvija osvežilne robčke, s katerimi bi lahko varovali fige pred smrtonosno figovo gripo, vendar se ljudje večinoma odločajo za posek. Največja bojazen organizacije je, da bi prišlo do združitve figove, ptičje in prašičje gripe, moja pa, da bi se ta križanec vseh treh viroz združil še z virusom gripe modrih kačjih pastirjev oz. gripe nekoga, ki je modrikaste barve in se dela, da je kačji pastir.
Tu nekje se potem počasi zazibam v spanec, figa pa še naprej brezskrbno raste na mojem vrtu.
Zdaj je že res visoka. Nisem je meril, ampak mislim, da je najvišja veja visoka vsaj 3 m, če ne še več. Na vejah je tudi nekaj fig, vendar se letos ne bom slepil z lažnim upanjem, da bodo dozorele.