Breskva

Diskusija o sadnem drevju.
Jablana, Hruška, Sliva, Limona, Figa, Kivi, Breskva, Marelica, ...

Moderatorji: dusanh, frenky, Moderatorji

Breskva

OdgovorNapisal/-a Tiaja » 24 feb 2008, 14:35

Mene pa zanima,kako je treba s sadiko breskve? v jeseni sem jo posadila, kaj pa zdaj? Jo moram kaj gnojiti, ....?

Bilokakšnega nasveta bom zelo zelo vesela,saj si zelo želim vzgojiti lepo breskvico..

Hvala in lep dan
Tiaja
Ljubitelj
Ljubitelj

OdgovorNapisal/-a solinar » 24 feb 2008, 17:48

Tiaja,
upam,da si ob sajenju v sadilno jamo dala dovolj gnoja, komposta ali kakšnega drugega gnojila, da Ti sedaj ni potrebno? :D
solinar
Expert
Expert

Kraj: Ob Savi

OdgovorNapisal/-a babaco » 24 feb 2008, 18:12

Če bi rada lepo breskvico, brez škropljenja proti breskovi kodravosti ne bo šlo.
kaki
babaco
Poznavalec
Poznavalec

Kraj: vrhnika

Breskva

OdgovorNapisal/-a Tiaja » 26 feb 2008, 12:37

Sem dala gnojilo v jamo -- hlevski gnoj.
A obrezuje se nič ne?
In še to: proti kodravosti: kakšno škropivo naj kupim in kdaj škropim?

Hvala!!!
Tiaja
Ljubitelj
Ljubitelj

OdgovorNapisal/-a Ivčk » 26 feb 2008, 19:06

Tiaja, kakšna slikica bi pomagala, da ti znamo svetovati glede rezi. Morala bi videti, kako sadika sploh zgleda, koliko je stara,...
Praviloma se prvo leto skrajša le nekaj poganjkov ali pa celo nobeden, ker moraš dobiti osnovne oz. ogrodne veje, ki ti bodo z leti nosile težo plodov.

Kasneje pa se breskvica reže po obiranju plodov in sicer izmenično puščaš čepe ali reznike in dolge 'šibe'. Šibe bodo rodile naslednje leto, iz čepov pa bodo pognale šibe za še naslednjo sezono. Nekako tako. Sem probala čimbolj poenostaviti :wink:
Uporabniški avatar
Ivčk
Guru
Guru

Kraj: Novo mesto

OdgovorNapisal/-a Ivčk » 26 feb 2008, 19:11

Sem pozabila napisati še za škropiva. Obstaja kar nekaj škropiv proti breskovi kodravosti, vendar moraš potem biti pri škropljenju dosleden.

Jaz raje uporabljam čisto preprosto domače škropivo, ki po mojih izkušnjah kar dolgo drži: MLEKO! Razmerje 1:1 z vodo in škropim na vsaka dva tedna dokler se listi še razvijajo. Aja, moram omeniti le to: mleko deluje le kot preventiva. Torej, že okužene rastline ne bodo imele kaj preveč koristi od njega, čeprav škoditi ne more...
Uporabniški avatar
Ivčk
Guru
Guru

Kraj: Novo mesto

OdgovorNapisal/-a babaco » 26 feb 2008, 19:31

Breskve škropiš zdaj.
Glede na to da najbrž nimaš tečaja FFS, boš v semenarni dobila škropivo na bazi bakra. Jaz sicer škropim z Delanom.
Jaz prisegam na močno rez breskev, sploh prvo leto. Treba je vedeti, da breskev rodi na enoletnem lesu. Najlepši plodovi se razvijejo na poganjkih, ki so dolgi med 30 in 50 cm.
kaki
babaco
Poznavalec
Poznavalec

Kraj: vrhnika

Vrni se na Drevesa - sadna

• Sorodne teme
    Odgovori
    Ogledi
    Zadnji prispevek
  • breskva
    Napisal/-a linana » 19 jul 2017, 12:27