breskova kodravast

Diskusija o sadnem drevju.
Jablana, Hruška, Sliva, Limona, Figa, Kivi, Breskva, Marelica, ...

Moderatorji: dusanh, frenky, Moderatorji

breskova kodravast

OdgovorNapisal/-a snifer » 25 maj 2004, 21:34

Kljub temu, da sem tri krat šprical bresve se pojavljajo nakodrani listi. Zanima me če kaj pomaga obtrgovanje skodranega listja.

Lp snifer
snifer
Uporabnik
Uporabnik

Kraj: ljubljana

OdgovorNapisal/-a misa » 26 maj 2004, 09:16

Pozdravlejn!

Breskova kodravost je zelo zahrbtna bolezen. Lahko, da ste zamudili pravi cas in fazo za apliciranje fungicida.
Najveckrat je pomembno, da skropimo veckrat in zelo intenzivno. Rastlino operemo s pripravkom. Prvo skropljenje, ki je tudi zelo pomembno je ze v jeseni in potem se vsaj enkrat spomladi.
Obtrgovanje listja rastlino se dodatno izcrpa, saj to nic ne pomaga. Rastlina ima tudi manjso moc za tvorbo hranil s fotosintezo, ki poteke v listih. Gliva, ki se je naselila v rastlini, pa ostaja. Rastlino se dodatno izcrpava, odmet listja v poletnih mesecih, saj je to pretirano obolelo. Breskev nastavi novo listje, ki pa izcrpa les in zaradi teh izcrpanosti les ne dozori, ter rad v zimskih mesecih pomrzne.

Nikar jo ne obtrgavajte, bo kar bo. V jeseni pa nikar ne zamudite apliciranja.

Lep pozdrav, Aleksnadra
misa
Guru
Guru

OdgovorNapisal/-a gregor » 26 maj 2004, 13:06

B.kodravost je problem, ampak za lastno uporabo ne komplicirat.Raje naredi biodinamičen pripravek.Je (so)naraven.Več ti z veseljem povejo v Društvu AJDA.

Zavedajte se, razmišljajte, kaj nam prinaša uporaba raznih .....cidov!!!!!Na primer, poglejte, kaj se dogaja s čebelami in med drugim zaradi imidakloprida(CONFIDOR).

Pa srečno!
gregor
Strokovnjak
Strokovnjak

OdgovorNapisal/-a snifer » 26 maj 2004, 21:31

Res je uporaba raznih ...cidov vprašljiva, vendar pa je žalostno gledati, kako izgleda breskev vsa nakodrana. Po moje pa uporaba bakrenih pripravkov, posebej v zimskem oziroma zgodaj spomladi ni vprašljiva za čebele oziroma druge insekte.

Lp snifer
snifer
Uporabnik
Uporabnik

Kraj: ljubljana

OdgovorNapisal/-a agronom » 27 maj 2004, 09:26

Pozdravljeni!
Najbolj in edino unčikovito je tretiranje zoper kodravost je s škropljenje z bakrovimi pripravki v času fenofaze odpiranja zimskih brstov, vsekakor pa pred prvim dežjem po odpiranju brstov!
Kar se pa tiče trgnja listov, pa ti slednje odsvetujem, lahko pa izrežeš kakšno vejo ki je močno kodrava, ampak le izjemoma!
Upam, da sem ti kaj pomagal
:wink:
agronom
Uporabnik
Uporabnik

breskova kodravost

OdgovorNapisal/-a boyki » 10 apr 2005, 15:59

Leto 2004 je bilo za razvoj kodravosti zelo ugodno, tako da so mi breskve komaj preživele. Sam si pomagam z pripravkom iz njivske preslice in je dve leti delovalo super, letos ko pa je bilo potrebno bolj učinkovito sredstvo, sem pa dodal še bakrov pripravek, ki ni tako strupen.
Sicer je to poleg bio pripravkov za škropljenje uši (brez karence) edino, kar uporabljam od kemije na vrtu.
boyki
Ljubitelj
Ljubitelj

Kraj: Laško

Vrni se na Drevesa - sadna

Kdo je prisoten

Po forumu brska: 0 registriranih uporabnikov in 6 gostov