Še nekaj mojih opažanj.
Dve leti nazaj in lani sem po nasvetih s te teme in drugod posadil nekaj grmov ameriških borovnic iste sorte in starosti v različne mešanice zemlje, da bi ugotovil, kakšna podlaga jim najbolj ustreza. Letos so najbolje rastle in obrodile tiste, ki sem jih posadil v mešanico kislega gozdnega humusa (prhline) izpod velikih, starih smrek, smrekovega žaganja in bele šote v razmerju pribl. 2:2:1. Nekoliko slabše so se obnesle podlage iz same gozdne zemlje kot tudi barjanske črnice. Najmanj uspeha je prineslo sajenje v samo šoto ali žaganje.
Korenine so se v loncih premera 70cm v enem letu razrasle po vsej prostornini do dna. Pognale so nove veje dolžine od nekaj 10 cm do 1,5m. Rastline so videti zelo vitalne in bujne.
Seveda pa brez rednega zalivanja in gnojenja v rastni dobi ne bi bilo takega uspeha. Pomembno se mi zdi tudi mulčenje z žaganjem ali iglavčevo prhlino, ki ima več nalog:
- zaščita korenin pred izsušitvijo poleti
- zaščita korenin pred hujšim mrazom pozimi
- hranjenje (gnojenje)
- kisanje
- prepreka plevelom
Ker nimam veliko prostora na vrtu, sem jih nekaj posadil v večje lonce (70cm) in jih postavil no sončno mesto. Kljub zmrzalim zadnje zime niso mladi grmi utrpeli nobenih posledic. Če potrebuješ primerne PVC lonce: Merkur jih prodaja po 10€.
Rastline, posajene v vrtu, sem posadil v polovičke plastičnih sodov za izolacijo podlage od navadne vrtne zemlje.