potaknjenci!!!!

Diskusija o okrasnem drevju.
Breza, Javor, Kostanj, Lipa, ...

Moderatorji: dusanh, frenky, Moderatorji

potaknjenci!!!!

OdgovorNapisal/-a sasok » 24 okt 2006, 20:48

ojla! veste kaj mene zanima??? kako dolgo rabi vejica oz. potaknjenec da se ukorenini??? kdaj veš da se je ukoreninil in kdaj ga lahko presadiš???

hvala za odgovore!! :mrgreen: :mrgreen: :mrgreen: :mrgreen:
Slika
sasok
Guru
Guru

Potaknjenci

OdgovorNapisal/-a muha » 25 okt 2006, 08:01

Zelo različno!!!!
Nekatere balkonske (pelargonije, vodenke......) od 1 - 3 tednov, sobne vijolice naredijo poganjke v 2 pa tudi do 6 mesecih, zamioculcas zamifolija je pognal vršiček po 6 mesecih, hibiskusi vsaj 6 mesecev (spomladi potaknjeni sirijci so lepo zeleni, korenin pa še ni, sobne sem čakala več mesecev, najsibo v vodi ali zemlji).
Da ni propadel vidiš po tem, ker je lepo svež. Resnično ukoreninjen je praviloma, ko začne rasti. A še to ne velja za vse. Spomladanski oleseneli potaknjenci npr. potegnejo hrano za prvo rast kar iz lesa, a se ta rast hitro ustavi. Počakaj torej, da začne vidno napredovati. Pri potikanju trte npr. se je tista prava rast pričela šele konec julija.

Lp

OPS: sem na koncu videla, da sprašuješ po okrasnih drevesih. Upoštevaj torej tisto, kar piše o olesenelih. Ostalo bom pa kar pustila, morda bo še komu koristilo. Nasploh sem doslej večino grmičevja potikala spomladi, naprej podarjala (beri: presajano) pa naslednjo spomlad in je po mojih informacijah vse obstalo.
muha
Guru
Guru

Kraj: Medvode-okolica

OdgovorNapisal/-a nasha » 25 okt 2006, 10:19

Jaz pa podtaknjece delam vedno v avgustu in spomladi presadim.Je tudi dober uspeh.
Olesenele podtaknjence delam vedno s pokrivanjem z vrečko, po rosi v vrečki ocenjujem uspešnost ukoreninjenja.
Lp Nasha
nasha
Expert
Expert

OdgovorNapisal/-a santo » 25 okt 2006, 12:48

Hormoni za ukoreninjenje delajo čudeže.

lp
santo
Expert
Expert

OdgovorNapisal/-a frenky » 25 okt 2006, 13:07

čas rezanja je odvisen od rastlinske vrste, vrste potaknjencev... Ravno tako čas ukoreninjenja in čas presajanja.

Hormoni so 'začimbe', lahko delujejo pozitivno ali negativno na razvoj korenin , najpogosteje pa nimajo nobenega učinka.

za uspešno ukoreninjenje je potrebno izbrati primeren čas (ne koledarski temveč razvojni stati rastline) in način razmnoževanja.
L.p.
frenky
Moderator
Moderator

Kraj: ljubljana

OdgovorNapisal/-a Simona K. » 25 okt 2006, 13:44

Čao,
ja, se tudi zgodi, da potaknjena rastlinca propade, vendar pa se vseeno naredi koreninski sistem in iz njega potem povsem na novo zrste poganjek. Po moje nekega splošnega pravila res ni, načeloma pa res vemo, da se je prijela, ko začne lepo rasti. Nasprotno pa rastline ne zavržemo, če tačne propadati, ker lahko da že ima korenine in bo pognala povsem nov poganjek; torej prej preverimo, če je razvila koreninski sitem.
Bodeč pozdravček, Simona!
Simona K.
Expert
Expert

OdgovorNapisal/-a sasok » 25 okt 2006, 19:45

aha torej bom čakal pa bom te videl če bo kaj

hvala če še ima kdo kaj za povedat so vse ideje in nasveti nadvse dobrodošli!
Slika
sasok
Guru
Guru

OdgovorNapisal/-a sasok » 12 nov 2006, 13:41

pri meni je vreša že kar nekaj časa v rosi¨! opazil sem da je se začela delati plesen! kdaj se lahko to odkrije????
Slika
sasok
Guru
Guru

Vrni se na Drevesa - okrasna

Kdo je prisoten

Po forumu brska: 0 registriranih uporabnikov in 19 gostov