Napisal/-a Eta » 29 jun 2006, 22:41
Ne vem, kako se ji po slovensko reče, ampak po nemško je baje blaue glocken baum. Ta drevesa imam na vrtu že najbrž 35 let. Vsako leto, razen letos, ko je bila zima res huda in dolga (drevesa so precej poškodovana, precej je suhih vej), mi obilo cveti. Aprila, maja najprej odpre nežno lila pokonci stoječa socvetja (nastavke naredi že prejšnje leto). Izredno močno diši. Ker imam dreves precej, se vonj širi po celi vasi. Barvno se ujema z glicinijo, ki cveti nekje v istem obdobju. Ko je v polnem cvetju, začnejo odganjati kosmati listi, značilni za suha, obmorska in kraška območja. Ko je rastlina mlada ima izredno velike liste, premera tudi več kot pol metra.
Je čudovito drevo. Če ima dosti vode ima lahko zelo mogočno deblo in razvejano krošnjo. Če je vode manj, bolj raste le v višino. Raste izredno hitro, ko se enkrat dobro ukorenini. Tu pa tiči problem. Korenine so kot tanke kače, ki se raztezajo tudi po 20 m ( v zemlji, tik pod zemljo, ob zidu, v škarpi...) Zaidejo v vsako špranjo, kjer iščejo vodo, ko pa pridejo do "črpališča", se začnejo nenormalno debeliti in dvigovati vse okoli sebe. Sredi debla, sredi vej in korenin imajo pravo cevko (najbrž za vodo...).
Kolikor je to drevo res čudovito in vzbuja zanimanje mimoidočih, je lahko nevarno za objekte. Posadite ga v varni razdalji od zgradb.
Imam cel kup sadik, ki jih lahko pridete iskat. Meni je žal vsako sadiko zavreči, vendar, če jih ne oddam, jih uničim, ker bi sicer moja "kmetija" bila že prava džungla. Drugo leto sadik ne bo.
Aja, sadike seveda šenkam. Imam jih zaradi ljubezni in sreče, ki jo v vrtu uživam, ne zaradi denarja. Z veseljem pa kakšno rastlinco tudi vzamem v zameno.
LP
Eta
Užij dan!