Paulownia

Diskusija o okrasnem drevju.
Breza, Javor, Kostanj, Lipa, ...

Moderatorji: dusanh, frenky, Moderatorji

OdgovorNapisal/-a psevdonim » 14 jul 2008, 13:20

S povsem prerešetanim laboratorijem za predelavo CO2 najbrž ne bo šlo :evil:

Slika
Slika

Svetovali so mi tole:

Slika
Slika

Kakšne osebne izkušnje ?

---------------------
psevdonim
Guru
Guru

Kraj: Slo

OdgovorNapisal/-a psevdonim » 29 jul 2008, 22:29

po sistemu Hellhavoc:

Slika
Slika

Takole nekako 20% uspeh glede na količino posejanega semena. Bom poskusil tiste manjše čimbolj previdno izvleči.

Ena iz prejšnje serije:

Slika

Krepko je že prerasla jogurtov glažek, pred tremi tedni pa je komaj "videla" čez rob korita; kamorkoli jo postaviš, jo prevrne že najmanjša sapica zaradi teh zelenih "jader". Ok, pa gremo v zemljo:

Slika

še vedno v avgustu 2008:

če jih presajaš poleti, potem:
1. zalivat
2. zalivat
3. zalivat
4. zalivat
:(

Slika

...ali pa je to kakšen hrušev ožig ? Listi niso oveneli, ampak zažgani, zdrobijo se v prah :roll:

september '08: tele so najbrž še premajhne da bi preživele zimo zunaj ?

Slika
psevdonim
Guru
Guru

OdgovorNapisal/-a ..... » 03 okt 2008, 09:07

pozdravček,

smo prišli do ugotovitve, da sem lastnica tega drevesa. ampak me skrbijo te doooooooooolgeeeeeee korenine.... povejte mi kaj več o tem, ker se bojim da bi nam škarpo rasturalo, če bi jo posadila na nepravem mestu.

velika je cca 1m, bi bila primerna že letos za v zemljo, ali naj raje počaka v kleti do pomladi?

thx
.....
Ljubitelj
Ljubitelj

Kraj: okolica Mb

OdgovorNapisal/-a psevdonim » 03 okt 2008, 09:53

Primer nasilne poselitve predstavlja celo pavlovnija (Paulownia tomentosa), ki nenadzorovano vznika tudi po špranjah mariborskega asfalta in po zidnih razpokah. Z orjaškim listjem na široko zajema sončno energijo, da lahko s koreninami razganja podzemlje. Drugače pa je to posebno pomladi prav lepo drevo z bogatimi modrimi socvetji. -
vir: http://bam.vecer.com/portali/7dni/v1/de ... id=5355188 .

Sredi novembra sem posadil 8 nekaj centimetrov visokih pavlovnij; med 1. in 15. majem jih je iz zemlje pogledalo 6 (nadzemni del je zmrznil ali pa so ga požrle srne, zajci, itd), ena pa je nadaljevala iz starega stebla.

Slika
Zadnjič spremenil psevdonim, dne 22 jan 2009, 22:50, skupaj popravljeno 1 krat.
psevdonim
Guru
Guru

OdgovorNapisal/-a Jave » 13 okt 2008, 13:03

Mogoče veste kakšne sorte je paulownia, ki jo vidim na sliki? Moje paulownije imajo bistveno manjše liste in so od pomladi do sedaj že napravile olesenela stebla in korenine cca 10cm globoko visoke pa so od 20 do 30cm.
Jave
Ljubitelj
Ljubitelj

OdgovorNapisal/-a kloko » 13 okt 2008, 15:46

Kolikor je meni znano, obstaja samo ena vrsta. Če jo imaš posajeno v loncu, potem ni čudno, da ima tvoja rastlina manjše liste. Jaz sem lanske "mladiče" spomladi dal v zemljo. Tista na najbolj ugodni legi je zrasla v enem letu več kot 3 metre v višino. Posamezni listi so tudi večji od tega, kar vidiš zgoraj.

L.p., Kloko
kloko
Ljubitelj
Ljubitelj

OdgovorNapisal/-a psevdonim » 13 okt 2008, 21:00

ne vem, katera vrsta je, si nisem delal zapiskov. Samo da raste :)
Letos sta dve šli do 170 cm (bile bi štiri, pa je dve uničil človeški faktor), dve sta pa ostali pritlikavi, takšni, kot jo opisuješ - majhni listi, plitve korenine, nizko steblo.
Vse sem občasno zalil z mešanico namočenih kopriv, NPK-ja in Cvetala - brez učinka. Majhne so ostale majhne, večje so še naprej veselo rastle. Ista mešanica je banani razcefrala liste, ginkgovi listi pa so postali rjavi po robovih. Atomsko bombo je preživel, moje eksperimente pa bolj slabo prenaša.
Kakor piše na internetu - če drevo ne doseže neke "normalne" višine v eni sezoni, ga spomladi odreži pri tleh. Kar bo pognalo iz korenin, bi moralo biti višje, lepše, močnejše, itd. Če jih imaš več, jih polovico poreži, polovico pa pusti. In poročaj o rezultatih :)
Imajo vsaj nekaj ur sonca dnevno ? Ali pa si doma kje v hribih, kjer je hladneje ? Mogoče premokra ali presuha zemlja ?
Vrst je pa več: fortunei, tomentosa, elongata, fargesii, kawakami, itd...
Opazujem sadike v prozornih loncih - korenine hitro dosežejo dno, potem začnejo nekako prečesavati lonec; po nekaj mesecih zgleda kot da bi korenine požrle vso zemljo, ker vidiš samo še korenine in pesek...

oktober 2008:

Slika
psevdonim
Guru
Guru

OdgovorNapisal/-a Jave » 22 okt 2008, 23:41

Malo sem pobrskala in se mi zdi, da bi bile lahko te z zelo velikimi listi ta označena na pregledu sort:

* Genus Paulownia
o Paulownia australis
o Paulownia catalpifolia
o Paulownia coreana
o Paulownia duclouxii
o Paulownia elongata
o Paulownia fargesii
o Paulownia fortunei
o Paulownia glabrata
o Paulownia grandifolia
o Paulownia imperialis
o Paulownia kawakamii
o Paulownia lilacina
o Paulownia longifolia
o Paulownia meridionalis
o Paulownia mikado
o Paulownia recurva
o Paulownia rehderiana
o Paulownia shensiensis
o Paulownia silvestrii
o Paulownia taiwaniana
o Paulownia thyrsoidea
o Paulownia tomentosa
o Paulownia viscosa
Moje so iz semen Paulownij pred cerkvijo nasproti tromostovja. Ne vem pa kako zgledajo, ko cvetejo, ker sem semena nabirala na začetku maja in sem jih kar posejala na gredico.
Jave
Ljubitelj
Ljubitelj

klasifikacija

OdgovorNapisal/-a taxus1 » 22 jan 2009, 17:17

tukaj pa je preveč vrst:

pravilne vrste in edine Pawlonie so:

catalpifolia
coreana
elongata
fargesii
fortunei
kawakamii
tomentosa (pri nas najbolj razširjena)

veliko imen je sinonimov ali pa starih imen
lep pozdrav, Taxus
taxus1
Uporabnik
Uporabnik

Kraj: ljubljana

OdgovorNapisal/-a ..... » 01 mar 2009, 10:13

zanima me, kdaj lahko paulovnijo presadim ven (letošnjo zimo je preživela v kleti (velikost cca 1m). smo na sončnem mestu in že pripravljeni na pomlad.

thx in lp
.....
Ljubitelj
Ljubitelj

OdgovorNapisal/-a psevdonim » 01 mar 2009, 11:28

jaz bom takšne iz jogurtovega lonca, zrasle iz semena, visoke nekaj centimetrov, sadil kar naslednji teden. Nekaj sem jih že novembra/decembra. Če pa imaš samo eno drevo in se ti gre za "sigurno" da ga ne uničiš, pa mogoče počakaj do takrat, ko sigurno ne bo več snega in zmrzali. Glede na podatke na internetu, bi se držal varnostne razdalje 7 metrov - 7 metrov okoli debla ne sme biti hiše, škarpe, asfalta, ker korenine menda vse zbuldožirajo.
Lani marca je bila temperatura zunaj že 20°C in sem avokado presadil ven. Dva dni kasneje je začel padati sneg in od avokada ni ostalo nič.
Pavlovnij imam zunaj sedem. Stare so od pol leta do leta in pol. Zgleda, da jih je pet zmrznilo do tal (stebla so rjavo/črne barve), pri dveh pa samo vrh.
___
psevdonim
Guru
Guru

OdgovorNapisal/-a Jave » 30 apr 2009, 09:22

Moje Pawlonie sem zasadila na stalna mesta jeseni in so vse tri preživele zimo blizu Kozine. Začele so delati listke in zgleda, da mislijo rasti. tisto kar bo nekoč deblo pa je temno rjavo in se mi je zdelo, da iz njih nič ne bo pa so pognale listke.
Jave
Ljubitelj
Ljubitelj

OdgovorNapisal/-a ..... » 04 maj 2009, 13:10

naša vsak dan lepo napreduje. tudi sosedje so jo pustili zunaj in lepo žene naprej. smo pa iz mb okoliša, tako da očitno tudi tukaj enoletne lepo prezimijo zunaj.
.....
Ljubitelj
Ljubitelj

OdgovorNapisal/-a psevdonim » 04 maj 2009, 19:08

jaz sem ga pa najbrž polomil pri obrezovanju zmrznjenih delov - odrezati bi moral nižje, kjer steblo ni več votlo, ali pa pustiti pri miru

Slika
Slika
___
psevdonim
Guru
Guru

OdgovorNapisal/-a levinja36 » 16 sep 2009, 19:55

Pozdravljeni.
Tudi sama sem oboževalka te prelepe rastline. Zanima me, kako gre vašim rastlinam. Uspevajo?

Razmišljam, da bi poskusila s sejanjem in vzgojo. Vendar se nekako bojim, ker imam malo radovedno muco, ki ničesar ne pusti pri miru.

Najboljše bi bilo nabaviti rastlino. Je kje kakšna na prodajo? :?:
levinja36
Uporabnik
Uporabnik

OdgovorNapisal/-a psevdonim » 16 sep 2009, 20:21

Najboljše bi bilo nabaviti rastlino. Je kje kakšna na prodajo?
- po drevesnicah; če se prav spomnim, je bila cena 12,90€ .
V začetku maja sem jih posadil pribl. 30 (takšnih iz semena, ne kupljenih) in razen ene, ki je zrasla pol metra, so vse ostale takšne kot prvi dan - imajo po 4 zelene liste in se ne premaknejo nikamor. Še ne vem, kje sem zgrešil.
___
psevdonim
Guru
Guru

OdgovorNapisal/-a ..... » 17 sep 2009, 10:27

mi smo jo dali spomladi ven in lepo raste. je že kar velika, listi so tapravi, upam da to spomlad prvič zacveti (oz. kdo ve, kdaj začne cveteti??).

bi bila še lepša, pa jo je toča kar 3 dodobra sklestila. ampak se ne da in kar hitro pride spet k sebi.
.....
Ljubitelj
Ljubitelj

OdgovorNapisal/-a levinja36 » 27 sep 2009, 19:00

psevdonim je napisal/-a:
Najboljše bi bilo nabaviti rastlino. Je kje kakšna na prodajo?
- po drevesnicah; če se prav spomnim, je bila cena 12,90€ .
V začetku maja sem jih posadil pribl. 30 (takšnih iz semena, ne kupljenih) in razen ene, ki je zrasla pol metra, so vse ostale takšne kot prvi dan - imajo po 4 zelene liste in se ne premaknejo nikamor. Še ne vem, kje sem zgrešil.

V kateri drevesnici si jih našel?

Mogoče bi moral preostale presaditi? Nekaj jim manjka, da ne napredujejo.
levinja36
Uporabnik
Uporabnik

OdgovorNapisal/-a psevdonim » 27 sep 2009, 19:17

V kateri drevesnici si jih našel?
- če se prav spomnim - Omorika in Vrtnarstvo Celje.
___
psevdonim
Guru
Guru

OdgovorNapisal/-a psevdonim » 27 nov 2009, 22:08

računal sem na to, da bodo 2 leti stara semena zelo slabo kalila, zdaj pa imam džunglo.
Ali se bo zadeva uredila sama (manjša drevesa propadejo, ker jih večja zadušijo), ali moram to ročno redčiti in pustiti samo največja ?

Zanimivo, kako močno vpliva svetloba. Največja drevesa so na sredini korita, na skrajni levi in desni pa jih skoraj ni.

Slika
Slika
___
psevdonim
Guru
Guru

PrejšnjaNaslednja

Vrni se na Drevesa - okrasna

• Sorodne teme
    Odgovori
    Ogledi