Rozika, kupiti je potrebno sadiko, ki je že oblikovana v drevo. V drevesnicah ponavadi prodajajo bolj tiste, ki so za grme.
Krošnjo pa potem oblikuješ po potrebi. Mislim, da kakšne posebne skrbi z obrezovanjem ni, saj so akacije ponavadi hitro in dobro rastoče.
S svojo nimam večjih izkušenj. Jo imam šele drugo zimo. Dobila sem že oblikovano drevo velikosti kakih 4 m. V tem času je krošnjo podvojilo in nekoliko odebelilo deblo. Obrezovala nisem, ker želim prosto rast.
Kakšnega posebnega smetenja nisem opazila, itak je zimzelena tako da sproti odmetava liste, ki jih burja slej kot prej odpihne stran. V glavnem, pospravljala za njo še nisem.
Entuziast, hvala za poizvedbo.
Ne, ni alata. Tale alata ima zelo značilne cvetne vejice, ki padajo z drevesa, vsaj na sliki. Pa kot grm je opisana.
Glej:
http://images.google.com/imgres?imgurl= ... %26hl%3Dsl
Jaz sem gledala tudi črno akacijo, acacia mearnsii, ji je zelo podobna. Tudi podatek je, da cveti kasneje.
Po moje je ključni podatek, da zloži lističe ob slabem vremenu in predvsem burji. Ampak tega podatka ne najdem nikjer.
Da cvete tako pozno tudi v naravi oz. vsaj bolj pozno kot acacia dealbata (mimoza) pa verjamem. Cvetni nastavki namreč sploh še niso vidni medtem ko so sosednje mimoze že vse v cvetju.
Ampak glede na to, da sem našla stran s 684 vrstami akacij, je verjetno ne bom nikoli poimenovala.