zivjo! jaz imam pa sicer eno bolj splošno vprašanje upam, da mi kdo znal pomagat, ker ne najdem nobene knjige kjer bi pisal: na katerih slovenskih pokrajinah se nahajajo sledeča drevesa: bukev, beli javor, navadna leska, navadna breza, lipovec in navadna smreka. mogoče kdo vsaj za kakšno literaturo ve?
jaz se opravičujem, če sem zgrešila temo, samo na internetu in v knjižnci ni nobene pametne knjige, ki bi vsebovala prej napisano temo.
Nisem čisto od tega foha, a nekaj splošnega o drevesih recimo da vem:
Omenjena drevesa niso vezana na nobeno slovensko pokrajino. Vsa ta drevesa so razširjena vsaj po Evropi, če že ne po vsej severni hemisferi. Vezana pa so na tla oziroma lego.
- bukev raste na sončnih pobočjih, obrnjenih proti jugu, na apnencu.
- beli javor raste bolj na mokrem, ob potokih, tudi ob robu travnikov, predvsem po nižinah.
- leska raste najrajši ob robu gozda.
- navadna breza raste tu in tam med iglavci, skoraj vedno nad vodno žilo.
- smreka raste avtohtono na višjih predelih, recimo nad 1000 m. Povsod nižje je bila pogozdena. Rajši ima hladnejšo stran hriba.
- lipovec in lipa sta povsod po Sloveniji sajena (tradicija že vsaj 500 let). Rasteta na sredi vasi ali ob cesti.
Lep pozdrav!
Mladinska knjiga je v letu 2004 izdala knjigo Drevesne vrste na Slovenskem. Knjigo je napisal Robert Brus. V knjigi so lepo opisana drevesa in grmovnice, ki rastejo na Slovenskem, tudi tista, ki uspevajo pri nas, pa so od drugod. Ima jo verjetno vsaka knjižnica?
Borut
[qoute="ninchy"]jaz se opravičujem, če sem zgrešila temo, samo na internetu in v knjižnci ni nobene pametne knjige, ki bi vsebovala prej napisano temo.
[/quote]
Lepo pozdravljena ninchy
Praviš, da nisi našla nobene knjige . Jaz imam doma knjigo z naslovom DREVESA, ki jo je napisala Theresa Greenaway. Če te še zmerom zanima za kakšno knjigo pojdi v knjigarno Mladinska knjig in jo kupi .