ksnmzamb@hotmail.com je napisal/-a:Lep pozdrav za dan žena sem dobila rožo zantedeschia calla . Zanima me kako jo zalivati ,kakšna svetloba je najprimernejša,ali jo moram preseduti?? Prosim za pomoč .
Sobna kala
Sobna kala ali škrnicelj je že dolgo znana okrasna rastlina, ki izvira iz Južne Afrike. V svoji domovini raste v močvirju, kjer je več kot pol leta dobesedno v vodi. V času sušnega obdobja, pa se zaradi suše nadzemni deli posušijo. V tleh pa ima koreniko, kjer so shranjene rezervne snovi, da rastlina znova požene, ko nastopijo padavine.
Sobno kalo nekateri vzgajajo tako, da jim cveti v poletnem času, drugi pa jo vzgajajo pozimi. Poleti je že drugih cvetočih rastlin veliko. Če želimo, da nam bo cvetela pozimi, potem posadimo koreniko v jeseni v svežo prst. To naj bo kombinacija R- substrata in navadne vrtne prsti. Posajeno koreniko zalijemo z pripravkoma Previcur in Octave, da preprečimo pojav koreninske gnilobe. Lonček postavimo na svetlo in toplo mesto. Ko pa rastlina požene popke in ko ti pokažejo svojo barvo, jim znižamo temperaturo, da bodo rastline dalj časa cvetele.
Rastlino celo rastno dobo redno zalivamo in redno dognojujemo s tekočim gnojilom Cvetal za cvetoče rastline.
Ko pa rastlina spomladi preneha s cvetenjem in ko mine nevarnost pozebe, jih posadimo ven na vrt, kjer si bodo korenike nabrale novih moči. Gredico, kamor jih nameravamo posaditi, že marca dobro pognojimo. Po 15 maju, ko mine nevarnost pozebe, jih posadimo na vrt. Čez celo poletje, to je do avgusta jih redno zalivamo in redno dognojujemo. Konec meseca avgusta pa rastlino vzamemo iz zemlje in prenesemo nekam na suho, kjer jih pustimo počivati. Ta počitek naj traja vsaj 6 tednov, lahko pa tudi več. To pomeni, da jih v tem času držimo popolnoima suhe. V tem času se nadzemni deli posušijo. Mi pa ob končanem počitku, odstranimo suhe liste in koreninsko grudo razkopljemo. Drobne korenike ločimo in posadimo posebej. Debele korenike pa posebej. Debele korenike bodo namreč pozimi cvetele, drobne pa ne.