zakaj Amaryllisa ne cvetita

Med cvetoče rastline uvrščamo rastline, ki v naše prostore prinašajo svežino, raznobarvnost, poživitev...
Anemone, Anthurium, Azelea, Begonia, Camellia, Clivia, Plumeria, Tacca, ...

Moderatorji: dusanh, Moderatorji

zakaj Amaryllisa ne cvetita

OdgovorNapisal/-a kati » 06 jun 2007, 19:34

Kupila sem ju prejšno leto (belega in rdečega) in od takrat mi nista cvetela, sedaj sem preletela nekaj nasvetov in ugotovila da sem delala narobe.
Ko sta odcvetela, sem jima porezala steblo in liste pustila. Čez čas so listi porumeneli in tudi njih sem odrezala, vendar čebulic nisem vzela iz zemlje in jih postavila na temno in hladno ampak sem jih pustila na okenski polici čez celo leto. listi so čez leto zrastli vsake toliko pa še to eden do dva, čez čas porumeneli in postopek se je ponovil. Letošnjo pomlad sem se odločila da ju presadim in od takrat je na rdečem pognal samo en list in beli ima dva ki sedaj samo ždijo, cveta pa ni in ni od nikoder. Zalivam ju tudi z gnojilom. Vrta žal nimam ker sem v bloku, zato ju ne morem posaditi ven! :( :cry:

A je kaj upanja?
Mi lahko svetujete kaj naj naredim z njima :? :?
kati
Uporabnik
Uporabnik

Kraj: ljubljana

OdgovorNapisal/-a lunca » 06 jun 2007, 20:49

ko odcveti posadim čebulico v vrt. potem jeseni pa jo vzamem iz zemlje in jo dam na suho v temo. ko pa hočem da zacveti pa jo posadim v zemljo, zalijem in pokrijem da je v temi. ko začne poganjati pa ga dam v sobo.
lunca
Guru
Guru

Kraj: grosuplje

OdgovorNapisal/-a kati » 07 jun 2007, 19:10

lunca,
Kaj mi svetuješ:
da ju zdaj presadim v velik lonec z zemljo ki jo poberem iz okolice in postavim na balkon ali pa pustim kar tako kot je in ju dam vseeno na balkon do jeseni :?
Če bi imela vrt bi ju lahko ampak sem v 6 nadstropju in nimam kaj razen da ju dam na balkon :( :(
kati
Uporabnik
Uporabnik

OdgovorNapisal/-a lunca » 07 jun 2007, 19:13

lahko jih imaš na balkonu ampak jeseni jih pa daj obvezno v temen prostor.
lunca
Guru
Guru

OdgovorNapisal/-a Simona K. » 07 jun 2007, 21:12

Čao,
moj nasvet glede amarilisa - pusti v lončku, v zemlji in ne na soncu, kam pod kako mizo jih spravi, če pač ne moreš posaditi na prosto. Pa ne preveč zalivat, sploh ne več z gnojili. Recimo oktobra, ko začenja mraz, jih vzemi iz zemlje, osuši, poreži liste in daj v posodo ali škatlo z žaganjem in v temen prosto. Ko želiš, da ti cvetijo, jih posadi cca 3-4 tedne prej v kvalitetno zemljo tako, da gleda pb.1/3 čebulice iz zemlje, lonček naj bo bolj plitev in širok in če še nimajo nastavka za cvet oz. stebla (listi zrastejo kasneje, običajno ko že cveti) jih pokrij z lončkom in potem cvetno steblo le-tega sam dvigne. Takrat zalivaj zmerno, ne preveč in pazi, da ne boš polivala po čebulici. Tudi gnojila ne uporabljaj med rastjo stebla, ker če ima moč za cveteti, jo ima že od prej. Gnojilo začni dodajati, ko najbolj cveti in še po cvetenju malo časa, listov ne reži, steblo pa šele, ko samo odgnije oz. se posuši.
To je to, tako počnem jaz in mi lepo cvetijo. Je pa res, da če se čebulica po cvetenju ne opomore zadosti in se ne odebelji, potem je pač iztrošena in tisto leto ne bo cvetela.
Bodeč pozdravček, Simona!
Simona K.
Expert
Expert

OdgovorNapisal/-a kati » 09 jun 2007, 15:53

Balkon imam nekoliko majhen in na sončni strani čez 12 uro se nanj upre sonček tako da je kar hudičevo vroče ko sije, polovico balkona imam zastrto z bambusovimi zavesami in je kar senca ampak še vedno je vroče. Upoštevala bom tvoj nasvet in jih dala pod klopco- upam da bo to dovolj in da jim ne bo prevroče, čeprav je sedaj tako vreme da je temperatura kar prijetna.
Glede čebulce, ko sem ju kupila so bile majhne sedaj pa so se kar vidno razrasle-odebeljile. Niso tako slabotne, liste delajo samo cveteti nočejo, zdi se mi da imajo dovolj energije samo zgleda da z njimi nisem prav ravnala in mi ne dajo rezultata. Upoštevala bom tvoj nasvet in jih postavila ven v zasenčen del pod klopco in počakala kaj bo. Oktobra pa jih bom pospravila v klet-saj ne bo premrzlo zanje?
kati
Uporabnik
Uporabnik

OdgovorNapisal/-a lunca » 09 jun 2007, 16:02

Ne, ne bo premrzlo.
lunca
Guru
Guru

OdgovorNapisal/-a nylla » 09 jun 2007, 22:40

Bom pa še jaz nekaj povedala.Ko se začne zima iz vrta skopljemo čebulice in jih pustimo do aprila,damo jih v temen in mrzel prostor,da prezimijo.Aprila jih posadimo v lonce in jih zalivamo.Kmalu bo najprej pognal cvet in šele nato poženejo listi.Če bodo pognali listi smo naredili nekaj narobe.Ko odcveti odrežemo cvet,steblo pa pustimo dokler je še zeleno,ko pa se steblo začne sušiti lahko odrežemo tudi steblo.Potem ga posadimo na vrt in ga gnojimo.Tudi na vrtu lahko še enkrat zacveti.In tako se ta življenski krog nenehno ponavlja.

Lep pozdrav, Karmenin naše rastline :)
nylla
Uporabnik
Uporabnik

Kraj: šentpavel

OdgovorNapisal/-a poppy-- » 01 sep 2007, 20:32

Sele aprila? Kaj pa če želimo, da nam zacvetijo kmalu po novem letu?
poppy--
Strokovnjak
Strokovnjak

Kraj: Ljubljana

OdgovorNapisal/-a felidae » 01 sep 2007, 23:50

Amarilis rabi priblizno 4 mesece pocitka na suhem in hladnem. Ce zelite da vam cveti okoli novega leta to pomeni da ga morate na suho in hladno pospraviti julija/avgusta.
felidae
Guru
Guru

OdgovorNapisal/-a Lorelay » 07 jan 2008, 11:52

Ja, jaz sem ju vzela ven julija in ravno zdaj cvetita :P
Lorelay
Uporabnik
Uporabnik

Kraj: Gorenjska

OdgovorNapisal/-a Mesojedka1 » 07 jan 2008, 14:31

Pri nas so cveteli zdaj čisto rdeči,imamo še enega belo rdečega in bele pa še kakšne druge,tako,da je pri nas veselo :P :P :P
Mesojedka1
Strokovnjak
Strokovnjak

Kraj: Šentpavel na Dolenjskem

OdgovorNapisal/-a herbi » 07 jan 2008, 18:39

Haj.
Jaz jih že imam take
http://www.moj-album.com/slike/9289465/ ... YxI4.v.jpg
http://www.moj-album.com/slike/9289465/ ... 2bqi.v.jpg

Malo pozno sem se spomnila ampak bojo klub temu lepo zacveteli.Lani spomladi so mi ta velike čebulice lepo ponovno zacvetele.Še lepše pa so mi cveteli Pred Pred lanskim božičem.Ko bom sliko najdla jo bom pa pokazala.Ena iz med čebulic že ima malega zraven.

LP Alenka
herbi
Strokovnjak
Strokovnjak

Kraj: Dobrna

OdgovorNapisal/-a poppy-- » 09 feb 2008, 10:44

Rabim nujno pomoč!!

Amarilise sem imela 3 mesece v temi, zdaj pa sem jih posadila v lončke, pokrila sem jih z papirnato vrečko, pa je verjetno bilo preveč svetlobe, saj mi odganjajo listi in NE cvetno steblo. Kaj menite, ali naj liste porežem in dam čez črn lonček?

Zelo rada bi da mi svetijo.

Hvala za kakršnokoli pomoč!
poppy--
Strokovnjak
Strokovnjak

OdgovorNapisal/-a LINDA » 09 feb 2008, 10:53

Za letos si prepozna za cvet.Naredi tako:
sedaj jih pusti naj naredi samo liste,spomladi jih presadi v vrt, če ga imaš
drugače bo na balkonu tudi dobro.Zalivaj in gnoji kot druge rože.Septembra jih vzami ven korenine odreži na dolžino roke,daj v temen prostor.posadi jih spet nekje v začetku decembra.Posadiš normalno,zaliješ in daš v temen prostor,ko začne poganjati cvetno steblo si ga daš kamor želiš v sobo,ker ti bo lepo cvetel.
LINDA
Ljubitelj
Ljubitelj

OdgovorNapisal/-a herbi » 09 feb 2008, 12:56

Haj.
Odvisno kako velike liste imaš že .
Lahko rešiš da jo sedaj dodatno pognojiš in ti bo morda še cvetel.

Meni sta dve čebulici prej pognale liste ko pa sem jih malo dodatno pognojila z tekočim gnojilom za cvetoče rastline se je kar na enkrat pokazal cvet.Lahko dodaš tudi palčle za cvetoče rastline.
Sedaj mi bojo lepo zacveteli in kot kaže bom imela na 5 čebulica kar 7 cvetov.

Ker izmenično cvetijo bom naslednje dni dodala slike.

LP Alenka
herbi
Strokovnjak
Strokovnjak

Kraj: Dobrna

Vrni se na Cvetoče sobne rastline

• Sorodne teme
    Odgovori
    Ogledi
    Zadnji prispevek

Kdo je prisoten

Po forumu brska: 0 registriranih uporabnikov in 11 gostov