Napisal/-a Simona K. » 07 jun 2007, 21:12
Čao,
moj nasvet glede amarilisa - pusti v lončku, v zemlji in ne na soncu, kam pod kako mizo jih spravi, če pač ne moreš posaditi na prosto. Pa ne preveč zalivat, sploh ne več z gnojili. Recimo oktobra, ko začenja mraz, jih vzemi iz zemlje, osuši, poreži liste in daj v posodo ali škatlo z žaganjem in v temen prosto. Ko želiš, da ti cvetijo, jih posadi cca 3-4 tedne prej v kvalitetno zemljo tako, da gleda pb.1/3 čebulice iz zemlje, lonček naj bo bolj plitev in širok in če še nimajo nastavka za cvet oz. stebla (listi zrastejo kasneje, običajno ko že cveti) jih pokrij z lončkom in potem cvetno steblo le-tega sam dvigne. Takrat zalivaj zmerno, ne preveč in pazi, da ne boš polivala po čebulici. Tudi gnojila ne uporabljaj med rastjo stebla, ker če ima moč za cveteti, jo ima že od prej. Gnojilo začni dodajati, ko najbolj cveti in še po cvetenju malo časa, listov ne reži, steblo pa šele, ko samo odgnije oz. se posuši.
To je to, tako počnem jaz in mi lepo cvetijo. Je pa res, da če se čebulica po cvetenju ne opomore zadosti in se ne odebelji, potem je pač iztrošena in tisto leto ne bo cvetela.
Bodeč pozdravček, Simona!