Napisal/-a Mimi N. » 28 maj 2004, 07:45
Ne bom te potolažila in razveselila. V knjigah sem brala (in enkrat poskusila), da je doma praktično nemogoče uspešno gojiti gardenijo, da bi cvetela kot v cvetličarni. Menda je preveč zahtevna za naše krute sobne razmere. Naj bi imela precej višjo vlažnost, kot je možno v naših bivalnih prostorih, strogo samo mehko vodo za zalivanje in pršenje (saj veš, destilirana odpade, samo deževnica ali snežnica), vsakodnevno pršenje itd., skratka pravi rastlinjak. Glavna ovira je zračna vlažnost. V sobnih razmerah poganja stebla in liste, cveti pa ne. Zaradi za njo krutih razmer je še bolj podvržena boleznim in škodljivcem. Pri tebi je uspeh že to, da je sploh nastavila cvetne popke...
Težavnost gojenja je tudi razlog za višjo ceno... In razlog za neko mistiko, ki jo ima gardenijin cvet. Podobno je z orhidejami. V cvetličarni to dobro vedo, vendar se sprenevedajo.
Žal mi je, da ti tako jemljem voljo do gardenije. Preusmeri jo na kakšno drugo, nam bolj prilagojeno rožo, saj jih je veliko. Še malo upanja: mogoče so v zadnjih letih vzgojili kakšen hibrid gardenije, ki je bolj prilagojen sobnim razmeram, zadnja leta se vlaga veliko energije v to. Mogoče je tvoj primerek že rezultat tega poskušanja...
Še čisto mimogrede moje izkušnje z rožami. Največ jih vzgojim iz potaknjencev ali delitve, tako so že od začetka prilagojene na razmere prav mojega stanovanja. V cvetličarni kupujem tisto čisto majhne po 400 SIT, tako skoraj od začetka rastejo pri meni. Če že kupim večjo rožo v cvetličarni, se psihično vnaprej pripravim, da mogoče ne bo prenesla selitve iz rastlinjaka v sobo. Po možnosti naredim kot ti: ko prenehajo delovati hormonski zaviralci rasti in se preveč pretegne, jo porežem, presadim, če preživi, je potem v redu. Itd, da ne nakladam preveč.
Pozdrav, Mimi