Moderatorji: dusanh, Moderatorji
Anja_P je napisal/-a:Pozdravljeni,
mi morda lahko kdo pomaga z nasveti za presajanje?
Rožo sem dobila v dar že najbrž dobrih 8, 10 let nazaj, v vsem tem času je že ves čas v istem keramičnem loncu; kar razumem, je najbrž malo predolgo. Za malo konteksta, šele v zadnjem letu sem se začela malo bolj posvečat sobnim rastlinam. Moje predhodno zanemarjanje ji je najbrž čisto ustrezalo ali jo utrdilo, saj je bila vedno zdrava in vsako leto lepo cveti. Do sedaj je nisem prestavljala, vse leto sedi neposredno na južnem oknu, občasno jo zalijem v lonec.
Bi bil marec primeren čas za presajanje? Prebrala sem, da bi jo naj bilo idealno presaditi še pred sezono cvetenja, a v zadnjih dneh je, letos precej zgodaj, pognala že kup cvetov. Sem prepozna? Do sedaj je bila v loncu premera 25 cm, bi bil 5 cm večji lonec ok? Jo po presaditvi pustim na istem mestu, kot je vedno?
Hvala za pomoč in lep pozdrav!
BostjanP je napisal/-a:Pozdravljeni,
jaz bi imel tudi eno vprašanje. Puščavsko rožo sem posadil iz semena 3 leta nazaj. Pozimi jo imam na okenski polici in ima jutranje sonce (vzhodna stran), poleti pa jo dam na balkon (ista stran). Februarja je začela rasti in poganjati, zrasla je za skoraj še enkratno veličino, zdaj pa so listi iz zadnje/spodnje strani začeli rumeneti/rjaveti, poganjki pa so ratali črni. To se je zgodilo še predno sem jo prestavil ven na balkon. Mislim, da se je popolnoma enako zgodilo 2 leti nazaj poleti avgusta, takrat je roža skoraj odmrla, potem pa je po dolgem času spet pognala iz obeh strani. Zalivam jo 1x na teden toliko, da voda priteče spodaj malo ven. Razmišljam, ali je to povezano z zalivanjem, ker je pozimi nad radjatorjem, zdaj so pa nehali kuriti? Oz. prosim za kakršen koli nasvet.
Imam še eno vprašanje, ali lahko porežem vrhe, da ne bo šla tako v višino?
Hvala in lep pozdrav, Boštjan
Adenium pozimi počiva in odmeče liste, spomladi pa zacvete in ponavadi še enkrat poleti. Podivjane poganjke porežite. Zakaj menite, da ji pravijo puščavska roža? Ker raste v puščavi tam pa je bolj malo dežja. Če je bila rastlina letos preveč zalita je verjetnost, da je steblo začelo gniti in zato listi rumenijo, črnijo. Prenehajte z zalivanjem, vzemite rastlino iz lonca ter preglejte korenine. Vse temnorjave in črne, to je gnile odstranite, pustite nekaj dni da se ranjeni del izsuši, potem pa posadite v svež substrat in zalivajte tako kot sem že opisal v navodilu za vzgojo Adenija.
Prilagam slike:
Vrni se na Cvetoče sobne rastline
Po forumu brska: 0 registriranih uporabnikov in 1 gost