Po izkušnjah ti lahko zagotovim, da bo ob pravilni oskrbi ciklama cvetela še več let. Moje prav te dni začenjajo na veliko cveteti
, pa sem nekatere kupila že predlani, večino pa kar lani. Sama naravnost obožujem ciklame, pri oskrbi pa je tako. V bistvu so precej nezahtevne, rade imajo dovolj svetlobe, vendar ne nujno direktnega sonca, čeprav so moje tudi to prav dobro prestale. Sedaj jih imam na severozahodnem oknu, kjer ni všeč praktično nobeni drugi roži, ciklamce pa uspevajo kot nore. Kako jih je treba zalivati, ti bodo kar same pokazale. Jaz jih zalijem običajno šele takrat, ko se prvi listi, pa tudi cvetovi, začnejo povešati. Takrat jih obilno zalijem, tako da v podstavek priteče voda, to pa nato pustim kake pol ure, da se zemlja dobro napije (če je premalo, če zemlja torej takoj posrka vodo, je še dolijem), preostalo vodo pa je primerno odliti, ker tudi ciklame ne marajo mokrih nog
. Dognojuješ jih enako kot vse druge sobne rože, po občutku, jaz tako nekako enkrat na mesec s Substralom. Še kaj? Aha, zelo pomembno je, da jih ne zalivaš preveč, ker bo gomoljček zagotovo zgnil (tudi to se mi je že zgodilo). Poleg tega moraš poskrbeti, da bo gomoljček (še posebno če boš rastlinco presajala) gledal iz zemlje - vsaj polovička, ki mora biti čista in suha. Da bodo res lepo izgledale in bogato cvetele je dobro sproti odstranjevati stare liste in cvetove (razen če hočeš seme) - to najbolje storiš tako, da primeš list čim bližje gomolju in ga zavrtiš okoli osi. Pozimi pa liste večkrat preglej, ker kaparji naravnost obožujejo ciklame
. Če imaš še kakšno vprašanje pa kar vprašaj. Z veseljem bom odgovorila. Pozdravček vsem ciklamoljubcem.