Božična zvezda

Med cvetoče rastline uvrščamo rastline, ki v naše prostore prinašajo svežino, raznobarvnost, poživitev...
Anemone, Anthurium, Azelea, Begonia, Camellia, Clivia, Plumeria, Tacca, ...

Moderatorji: dusanh, Moderatorji

Božična zvezda

OdgovorNapisal/-a Pepe » 15 dec 2007, 14:54

Vsako leto žena kupi božično zvezdo. Ponavadi so bolj kratke sape, lani pa je bila ena izredno trdoživa in se žena še spomladi ni hotela ločiti od nje. Priznam, da čez poletje nisem preveč skrbel zanjo, ker nisem verjel, da bo kaj iz nje. No, pa je pred štirinajstimi dnevi začela delati cvetove. Prestavil sem jo v stanovanje in zdaj je že taka:
Slika
Pepe
Guru
Guru

Kraj: Tri palme

OdgovorNapisal/-a HellHavoc » 15 dec 2007, 15:11

res je lepa, ni kaj.
[img]http://shrani.si/f/1w/F0/3icdVq3l/sig4.png[/img]
Uporabniški avatar
HellHavoc
Guru
Guru

Kraj: Izlake

OdgovorNapisal/-a natka » 16 dec 2007, 17:19

Pepe, ali te lahko vprašam, kaj si delal z njo da ti je pognala rdeče cvetove. Na kakšni temperaturi si jo imel,.. ipd.

Sama ima tudi lansko, pa noče in noče pognati rdečih cvetov.

Drugače je pa zelo lepa.

Hvala in lp.
natka
Expert
Expert

Kraj: Sl. Konjice

OdgovorNapisal/-a Pepe » 16 dec 2007, 20:16

Natka, tisti rdeči listi niso pravi cvetovi. To so v bistvu obarvani vršni listi kot pri bugenviliji, pravi cvet pa je zelo majhen in neopazen. Pri moji so trenutno šele popki v velikosti grahovega zrna. Literatura navaja, da božična zvezda potrebuje za nastavek cvetov kratek dan. Jaz se nisem posebno trudil (kot sem že povedal :oops: ), oktobra sem jo enostavno prestavil v svetlo neogrevano sobo (13-15°C), kjer pa res ni nobene dodatne svetlobe, tudi ulične razsvetljave ni na tisti strani hiše. Občasno sem jo rahlo zalil in to je to. Po moje je pri božični zvezdi največji problem preživetje prvih dveh tednov po nakupu, ker je to, kar prodajajo, katastrofa. Imeti moraš srečo on dobiti svežo pošiljko, ki ni prehlajena in utopljena, bz namreč ne prenese mokre zemlje in hladnega prepiha.
Pepe
Guru
Guru

OdgovorNapisal/-a Pepe » 16 dec 2007, 20:24

Aja, še to. Poleti je bila zunaj, na soncu in vročini. Očitno dobro prenaša sušo in vročino, pa še nobeni škodljivci ne grejo nanjo. Letos sem imel resne probleme s pršicami, ampak bz je bila vseskozi zdrava.
Pepe
Guru
Guru

OdgovorNapisal/-a natka » 16 dec 2007, 21:58

Pepe, saj vem da niso pravi cvetovi. :oops:

Sama imam lansko božično zvezdo in sem jo ravno tako dala v neogrevan prostor, tam okrog 14°C, pa ni nič od nje. Ni vidnih znakov da bi
kaj napredovala. Mogoče si bo pa premislila in obravala listke rdečo.
Bi bla zelo srečna če bi mi to uspelo.

Poleti sem jo imela nasajeno na vrtu, torej na sončni strani, kot si sam napisal.

Aja, še nekaj bi te vprašala, kaj v tistem prostoru kjer si imel božično zvezdo si kdaj imel kakšno luč prižgano (zvečer, mogoče za 1min ali 2).

Po mojem jo pri meni ravno to zmoti, ker zvečer ko grem spat, morem it
čez hodnik, kjer imam božično zvezdo in si morem prižgati luč in po mojem zaradi tega noče obarvati liste, ker jo zmoti svetloba.

Vseeno hvala za nasvete in naj ti lepo uspeva.
natka
Expert
Expert

OdgovorNapisal/-a sparco » 16 dec 2007, 22:05

Lepa :D
sparco
Ljubitelj
Ljubitelj

OdgovorNapisal/-a Pepe » 17 dec 2007, 08:28

natka je napisal/-a:Aja, še nekaj bi te vprašala, kaj v tistem prostoru kjer si imel božično zvezdo si kdaj imel kakšno luč prižgano (zvečer, mogoče za 1min ali 2).

Ne, nikoli. Tega prostora razen za prezimovanje rož ne uporabljam.
Pepe
Guru
Guru

OdgovorNapisal/-a natka » 17 dec 2007, 16:20

Hvala za odgovor.
natka
Expert
Expert

OdgovorNapisal/-a quo_vadis » 17 dec 2007, 19:04

Pepe, pohvalno. Res je tale božična zvezda lepa. Po mojih izkušnjah je to rastlino precej težko ohraniti in jo pripraviti do bujne rasti v naslednji zimi. Menim, da se kaj kmalu po nakupu pokaže kako zdrava in močna je rastlina že v osnovi. Če mi je kakšna preživela do maja, sem jo presadila na vrt in se je njena rast razbohotila. Problem pa se je pojavil jeseni, ko jo je bilo treba presaditi v lonec in prestaviti v stanovanje. Tega presajanja moje božične zvezde niso prestale najbolje in so ostale nekako krmežljave. Tudi jih ni lahko presajati, ker so zelo krhke in se kakšen vrh rad odlomi. A kljub temu poskušam to vsako leto znova. Škoda mi jo je zavreči, če še živi, pa četudi ni najlepša.
Želim vam prijazen dan.
http://quovadis.moj-album.com/
quo_vadis
Guru
Guru

Slike: 0
Kraj: Maribor

OdgovorNapisal/-a Pepe » 17 dec 2007, 19:32

Tudi jaz sem jo že imel posajeno v zemlji in je rasla zelo lepo, precej bolje, kot v loncu. Je bila pa tudi bolj nežna in krhka in sem parkrat ponesreči odlomil kakšno vejo, tako da jo je jeseni ostalo le pol. Korenine so ravno tako krhke kot veje in ne prenesejo izkopavanja. Moj nasvet bi bil lonec, sončno mesto zunaj, ne preveč zalivanja, ko začnejo nočne temperature redno padati pod 10°C pa noter v svetel neogrevan prostor brez nočnih virov svetlobe.
Pepe
Guru
Guru

Vrni se na Cvetoče sobne rastline

• Sorodne teme
    Odgovori
    Ogledi
    Zadnji prispevek

Kdo je prisoten

Po forumu brska: 0 registriranih uporabnikov in 1 gost