Amarelis 3

Med cvetoče rastline uvrščamo rastline, ki v naše prostore prinašajo svežino, raznobarvnost, poživitev...
Anemone, Anthurium, Azelea, Begonia, Camellia, Clivia, Plumeria, Tacca, ...

Moderatorji: dusanh, Moderatorji

Amarelis 3

OdgovorNapisal/-a zagrujo » 22 sep 2006, 18:58

Kopila sem čebulice Amarelisa in me zanima kdaj ga naj dam v zemljo,da bo pozimi cvetev predvsem okoli božiča.Imam namreč kar tri božične Amarelise.Sedaj sem pa v delemi kako in kaj. :lol:
PIKPOK
zagrujo
Uporabnik
Uporabnik

Kraj: dobrna

OdgovorNapisal/-a Simona K. » 21 okt 2006, 16:53

Čao,
tud mene zanima, koliko časa približno preteče od takrat, ko čebulico presadiš v zemljo (sedaj jih imam v žaganju) do cvetenja?
In še to - ko kupuješ čebulice, sem dostikrat opazila, da je le-ta že pognala steblo in popke in je zato v škatli v trgovini popolnoma "zverižena" . Ali taka rastlina raste in cvete naprej, če jo presadiš v zemljo? Ravno danes sem namreč videla v M. trgovini čebulice roza amarilisa, pa je ravno zato nisem kupila.
Bodeč pozdravček, Simona!
Simona K.
Expert
Expert

OdgovorNapisal/-a lunca » 21 okt 2006, 18:56

približno 1 mesec do 2 da zacveti. takega amarilisa ki pa si ga danes videla pa raje ne kupi, ker ni nujno da bo cvetel, razen če že ima nastavek za cvet..potem ga lahko kupiš.
lunca
Guru
Guru

Kraj: grosuplje

Amarelis 3

OdgovorNapisal/-a herbi » 24 okt 2006, 12:08

Haj imam še mekaj uprašanj, kakšna more biti posoda velika da bo Amalis najbolje uspevav in na koliko časa ga je treba zalivat.Pa še nekaj.Pred leti sem kupila prav takega vendar,že skoraj je cvetev.Ko pa je odcvetev pa sem ga hranla vendar mi je poginiv.Zakaj se ve to zgodilo?Morda zato ker sem ga dala v škatlo poten pa na temno(na dile).Ali morem sedaj na kaj pazit da me bo še drugo leto obdabin z cveti. (':?')(':oops:')(':o')

Hvala
herbi
Strokovnjak
Strokovnjak

Kraj: Dobrna

OdgovorNapisal/-a felidae » 24 okt 2006, 13:44

Moja dva amarilisa sta posajena v loncek ki je malo sirsi od cebulice. Oba sta bila na zacetku posajena v navadno zemljo za sobne roze pa se mi je na enem pojavila plesen zato sem ga presadila v zemljo za kaktuse, plesen pa s prsti odstranila kolikor se je pac dalo. In prav danes zjutraj sem opazila cvetni nastavek :D. Zalivam ju pa bolj po obcutku. Tega v zemlji za kaktuse malo bolj, recimo nekako na 5 dni, tistega v navadni zemlji pa 1x na teden (v bistvu takrat ko vidim da je zemlja suha). Cveteli pa naj bi 6-8 tednov po tem ko smo jih posadili.

Lp, Mateja :wink:
felidae
Guru
Guru

Kraj: Ljubljana

OdgovorNapisal/-a Simona K. » 24 okt 2006, 15:22

čao,
jaz jih posadim v bolj plitvo in malce širšo posodo, pb. 1/3 čebulice mora biti nad zemljo. Uporabim navadno zemljo za cvetoče sobne rastline. V bistvu sem letos dala čebulice prvič počivat, do sedaj sem jih imela kar vedno v zemlji, pa ni bilo ok. Spomladi sem jih posadila ven, v zavetje grma, proti koncu poletja pa sem jih dala v posodo in zasula z žaganjem, da se odpočijejo. Novembra jih bom posadila v zemljo in pokrila z lončkom dokler listi, oz. praviloma bi moral biti to že popek, ne dvignejo lončka.
Bodeč pozdravček, Simona!
Simona K.
Expert
Expert

OdgovorNapisal/-a herbi » 26 dec 2007, 16:51

Pozdravljeni.
Po kratkem premoru se spet javljam.
Opažam da so moje čebulice uspešno preživele leto in so pripravljene na nov izziv.Malo pozno sem se spomnila ampak pač ne bodo tako kmalu zacveteli.

Imam 5 različnih sort amarilisa.

Pred nekaj tedni sem posadila eno iz med čebulic amarilisov v zemljo.
Druge 4 čebulice sem pa pred tednom dni dala kar v kozarec za vlaganje ter vodo notri nalila.Predvsem zaradi prostora v stanovanju.
Kozarec sem vzela tako veliki da čebulica skoraj vsa ven gleda le korenine so v vodi.
Sedaj pa lahko rečem da lepo kaže.
Ne vem ali bi mogla te čebulice v vodi kaj dodatno dognojevati ali je samo redno menjevanje vode tisto kar bo čebulice pripeljalo do cvetov.
V neki cvetličarni mi je neka gospa rekla da ni dognojevaje potrebno če se voda menjuje redno.Samo voda iz pipe vsebuje precej kamenja.
Morem še dodati da sem vse čebulice pokrila z papirnato vrečko tako da bi lahko naredili cvetove.

Upam da mi bojo lepo zacveteli če pa kdo ve kaj več pa prosim za pomoč.

LP Alenka
herbi
Strokovnjak
Strokovnjak

Kraj: Dobrna

OdgovorNapisal/-a Čenča » 26 dec 2007, 17:15

http://www.mavrica.net/index.php?Itemid ... &task=view

Na tem spletnem naslovu sem dobila precej informacij, čeprav kratek, a vendar zelo zgoščen in jedrnat opis gojenja amarilisa.
Čenča
Uporabnik
Uporabnik

Kraj: Žiri

OdgovorNapisal/-a Lorelay » 07 jan 2008, 11:24

Moja tašča se je lani hotela znebit dveh precej velikih čebulici amarilisa. Še sreča, da sem bila ravno pri njej ta čas. Mi jih je kar tako dala in rekla, da že pet let nista cvetela in da ni variante, da bi sploh še kdaj. Celo pomlad sem ju pridno gnojila, julija pa sem ju dala v žaganje počivat. Začetek novembra sem ju posadila v cvetlično zemljo in pokrila z lončkom. Pa so začeli najprej poganjati lisi iz vsakega trije, sem bila kar malo razočarana, ker naj bi najprej pognalo steblo. No pa se je na srečo vse lepo končalo in zdej mi oba cvetita. Tašča pa me zdej žica za vsaj enega :lol:
Lorelay
Uporabnik
Uporabnik

Kraj: Gorenjska

OdgovorNapisal/-a Lorelay » 15 jan 2008, 11:01

Koliko časa naj bi pa cvetel :?: Men se zdi da mi je cvet že po treh dneh propadel :? Mal prehitro se mi zdi....
Lorelay
Uporabnik
Uporabnik

Kraj: Gorenjska

Vrni se na Cvetoče sobne rastline

• Sorodne teme
    Odgovori
    Ogledi
    Zadnji prispevek
  • Amarelis 2
    Napisal/-a katja-3 » 25 maj 2006, 11:39
    7 Odgovori