razmnozevanje lilij- ve kdo kaj o tem?

Diskusija o čebulnicah.
Gladijole, Hijacinte, Tulipani, Zvončki, Lilije, ...

Moderatorji: dusanh, MojcaL, Moderatorji

razmnozevanje lilij- ve kdo kaj o tem?

OdgovorNapisal/-a bibica » 29 jun 2006, 10:50

pozdravljeni

na starih objavah sem prebirala, kako vsi priporočate, da se cvetovi po cvetenju odstranijo. mene pa zanima, če kdo ve, kaj se zgodi, če pustiš da se dela seme- ali je potem to seme uporabno ali ne. pa še to- ali je potem čebulica naslednje leto kaj slabša. letos mam prvič razne vrste lilij in ker nisem vedela da je priporočljivo odrezovat ovenele cvete, sem jih med cvetenjem lastoročno opraševala z namenom da bi pridobila svoje seme. predvidevam da bom doooolgo čakala da bodo, če mi bo seveda seme sploh uspelo, te "domače" lilije cvetele, vendar se ravno tega veselim, da vidim kako sem križala razne barve. vem da obstaja ena sorta lilij oranžne barve ( mi ji rečemo klobuk) ko zagotovo naredi seme, in da iz tega semena potem čez 3 leta dobiš cvetočo lilijo. to sorto sem si ravnotako nabavila, ostale pa sem naročila po bakkerju, in ravno za te nevem kako ravnati z njimi, če jih je smiselno semenit.
prosi za kak nasvet če ima kdo izkušnje, hvala :D
bibica
Uporabnik
Uporabnik

Kraj: mb

OdgovorNapisal/-a Eta » 29 jun 2006, 22:55

Kolikor mi je znano se lilije razmnožujejo s čebulicami, zato je priporočljivo odstranjevati ovele cvetove, da po nepotrebnem ne jemlješ rastlini energije.

Me pa zanima, kaj boš ustvarila z opraševanjem. Hvalevredno raziskovalno delo!

LP
Eta
Užij dan!
Eta
Uporabnik
Uporabnik

Kraj: Žvabovo

OdgovorNapisal/-a bibica » 03 jul 2006, 10:46

zdravo
Eta hvala za odgovor, ampak še vedno ne vem kako razmnožit npr eno čebulico bele lilije. Morda v jeseni iz ene nastaneta dve ali tri? Tako pridobljene čebulice bodo nabrž iste barve ko matična. Verjamem, da tvorba semena izčrpa rastlino in ali lahko potem taka čebulica naslednje leto cveti?
Če je komu uspelo na ta način križat in razmnoževat lilije, prosim naj napiše svoje izkušnje.
lep pozdrav!
bibica
Uporabnik
Uporabnik

OdgovorNapisal/-a zaljubljena23 » 03 jul 2006, 14:23

Jaz sem lilije razmnožila v jeseni in tako, da sem enostavno čebulice razdelila, podobno kot pri gladiolah
zaljubljena23
Guru
Guru

Kraj: Relacija Ptuj-Rače

OdgovorNapisal/-a ns » 04 jul 2006, 08:05

Lansko leto sem pri Bakerrju kupila lilije ki so zelo lepo cvetele.
Po cvetenju sem jih pustila da se posušijo (kot narcise in tulipani) pa letos ni bilo zaželjenega cvetenja (po en cvet)
Kaj bi lahko bil vzrok?
ns
Expert
Expert

Kraj: Ob morju

OdgovorNapisal/-a zaljubljena23 » 04 jul 2006, 09:36

Jaz lilije pustim pri miru do jeseni, dokler ne pade prvi mraz in še le takrat jim odtrgam steblo vstran
zaljubljena23
Guru
Guru

Kraj: Relacija Ptuj-Rače

OdgovorNapisal/-a bibica » 05 jul 2006, 11:04

ns!

Sem šele začetnik pri čebulnicah, pa ti glede na dosedaj zbrane podatke (izkušenj še nimam veliko z lilijami :) ) lahko povem da je lahko vzrok to (kar sedaj jaz počnem :lol: ) - če si pustila da se dela seme se je morda čebulica iztrošila in morda zato slabo cveti, če pa si ovenele cvetove potrgala pa morda slaba zemlja. Jaz sem tudi letos naročila pri bakkerju in sem en del čebulic posadila na prosto v navadno ne gnojeno zemljo, en del pa mam na balkonu v lončkih v kupljeni zemlji za rože, in te zadnje precej bolj bujno cvetijo.
bibica
Uporabnik
Uporabnik

OdgovorNapisal/-a ns » 05 jul 2006, 11:27

Da je slaba zemlja vzrok za slabše cvetenje se popolnima strinjam. Nisem pustila da bi delale seme.
Tako tiste na vrtu kot tiste v posodi razen belih in oranžnih enako slabo cvetejo (po en cvet) :( :cry:
ns
Expert
Expert

OdgovorNapisal/-a Jure » 05 jul 2006, 12:04

Komentiram samo naslov:

Izidor Golob je strokovnjak svetovnega formata na tem področju. Za začetek si sposodi knjigo Razmnožujmo okrasne rastline, ČGP Kmečki glas, Ljubljana 1989.
Potem greš v Šentilj in si vse to ogledaš na licu mesta.
Jure
Guru
Guru

OdgovorNapisal/-a bibica » 05 jul 2006, 12:10

hvala jure!

bom pogledala za knjigo v knjižnici, pa tudi šentilj mam blizu.
lep pozdrav :D
bibica
Uporabnik
Uporabnik

OdgovorNapisal/-a Akasha » 31 jul 2006, 12:26

ns je napisal/-a:Lansko leto sem pri Bakerrju kupila lilije ki so zelo lepo cvetele.
Po cvetenju sem jih pustila da se posušijo (kot narcise in tulipani) pa letos ni bilo zaželjenega cvetenja (po en cvet)
Kaj bi lahko bil vzrok?

Lilije moraš gnojiti od zgodnje pomladi,ko pogledajo iz zemlje,do cvetenja, potem prenehaj (da se čebulica počasi pripravi na zimsko mirovanje po cvetenju).
THE SPIRIT OF FIRE !

[img]http://www.shrani.si/f/u/IY/34JOersm/3579994663.jpg[/img]
Uporabniški avatar
Akasha
Guru
Guru

Kraj: Ljubljana

OdgovorNapisal/-a ns » 31 jul 2006, 16:21

Akashia prav lepa hvala za pojasnilo.
Se že veselim drugega leta in lepo cvetzočih lilij :lol:
ns
Expert
Expert

OdgovorNapisal/-a breathe » 08 okt 2006, 17:50

Pozdravljeni, tudi jaz imam na to temo eno vprasanje. V eni knjigi sem prebrala da se lilije razmnozujejo ali s semeni, ki jih naredijo ob listih ali pa vzdolz korenin naredijo nove cebulice. Ker moje lilije niso naredile nobenih semen ob steblu, sem letos vzela cebulice iz zemlje- seveda tudi v zemlji ni bilo "dodatnih cebulic" :(
zgoraj sem prebrala da cebulice delite.A mi lahko kdo opise kako? Drugace mi pac ne preostane drugega, kot da dam cebulice nazaj v zemljo taksne kakrsne sem vzela ven :)

Vnaprej hvala za odgovor.
breathe
Uporabnik
Uporabnik

Kraj: MB

OdgovorNapisal/-a Jave » 02 mar 2007, 12:33

Lilije imajo čebulice iz plasti. Ker sem želela lilije presaditi na drugo lokacijo, sem jih pobrala iz zemlje jeseni in so se mi pri tem posamezni lističi s čebulice odtrgali. Ko sem jih nazaj zasadila, sem posamezni delček s par koreninicami zasadila posebej in zdaj so že veni lističi. Sicer so bolj skromni, kot od večje čebulice, venda mislim, da bo v par letih tisto nova lilija. :wink:
Jave
Ljubitelj
Ljubitelj

LILIJE

OdgovorNapisal/-a anitta » 02 mar 2007, 13:37

Zdravo jaz imam lilije že več let in jih vsako leto posadim spomladi v posode, pa mi ful lepo cvetijo. Potem pa na koncu jeseni vse porežem in vzamem iz zemlje..

lp
Nimate dovoljenj za ogled prilog tega prispevka.
anitta
Ljubitelj
Ljubitelj

Kraj: Maribor

semena lilije

OdgovorNapisal/-a anka07 » 29 jun 2007, 21:48

Lani sem dobila lilije v lončku in ke nisem vedela, da je potrebno cvete odstraniti, mi je en cvet naredil semena. Ta semena sem letos posadila v lonček s kupljeno zemljo in so pognala male zelene lističe. Zanima me, kaj sedaj naredim s temi lisiči? Ali jih je potrebno na zimo potrgati, ali bodo naredili čebulico? Ali jih zalivam čez zimo in jih pustim, da rastejo? Ali je sploh možno, da ustvarijo čebulico, ki bo čez nekaj lt morda celo cvetela?
anka07
Uporabnik
Uporabnik

OdgovorNapisal/-a Jave » 30 mar 2008, 21:00

Moje lilije rasejo na gredi in so zelene prezimile že dve zimi, ker pa sem jih lani delila, bom šele letos videla ali cvetejo.
Jave
Ljubitelj
Ljubitelj

Vrni se na Čebulnice

• Sorodne teme
    Odgovori
    Ogledi
    Zadnji prispevek

Kdo je prisoten

Po forumu brska: 0 registriranih uporabnikov in 1 gost