Draga naravovarstvenica,
očitno si boš morala za začetek razjasniti osnovne pojme, kot je npr. avtohtonost, ki ni stvar, ki se ali se ne upošteva. Verjetno si hotela govoriti o ogroženosti, za katero pa se tudi ne zdiš kompetentna, da bi o njej sodila. Zato ti predlagam, da se, preden se lotiš svoje tako imenovane (ne)moralne presoje, vsaj malo izobraziš. Verjemi pa, da so pri oblikovanju takih zakonov sodelovali (tudi) predstavniki biološke in druge stroke ter ljudje z malo bolj celostnim in ekološkim pogledom na svet. Glede na tvoje mnenje o stvareh, bi bilo bolje, da ga včasih izključiš in slepo verjameš zakonu.[/quote]
Spoštovana Belladonna!
Moram ti povedati, da osnovne termine SSSJK-ja prilično obvladam. Je pa res, da bi morala že v svojem prvem sporočilu jasneje definirati svoje mnenje, ki si ga ti in morda še kdo napačno interpretira.
Avtohtonost. Ko sem pred dvajsetimi leti iz Hvara prenesla bugenvelejo, so mi razni cvetličarji in strokovnjaki zagotavljali, da v našem okolju ne bo rasla. »Čudežno« se je ukoreninila in vrsto let uspevala v mojem miljeju in danes vemo, da mnogo rastlin selimo iz njihovega avtohtonega okolja drugam - po nasvetu, priporočilu, intuiciji in konec koncev tudi po svoji vesti. In tu sem uporabila besedo avtohtonost, ki se lahko ali pa se ne upošteva v vseh vidikih družbenega, socialnega, kulturnega in rastlinskega življenja. V tem kontekstu je tvoja zamenjava z besedo ogroženost povsem neustrezna. No, zraven si mi namignila, naj se lotim izobraževanja. Menim, da moralna načela ne sodijo v sklop izobraževanja, prej nekega kultiviranja in osebnega duhovnega razvoja.
Sama sem na forumu le uporabnik, ljubitelj, s pičlim znanjem, z osebnimi in zasebnimi izkušnjami o vrtnarjenju ter zunanji ureditvi. Vendar te strani so pravzaprav namenjene nam, »fanom« in ne samo strokovnjakom, da lahko po svobodni vesti pišemo svoja, tudi nekompetentna mnenja.
Seveda vem, da pri oblikovanju zakonov sodelujejo razni strokovnjaki! /O tem sem se že izobrazila!/ Je pa res, da so zakoni včasih življenjsko povsem togi, neuporabni in zato uporabim svojo vest in ZKP.
/Znanstveniki nam lahko dokažejo, da čmrlji zaradi svoje velikosti ne morejo leteti. Ampak tega jim ne verjamemo, kaj ne?/
Seveda se boš lahko tudi ob tej izjavi spotaknila in mi predpisala kakšno dodatno izobraževanje, vendar govorim izključno o zaščitenih rastlinah oz. orhidejah.
Forum je mesto, kjer lahko ljudje izmenjujejo svoja mnenja in ideje, imajo včasih tudi diskurz o različnih temah. Ker imam pač svojo pamet, NE BOM upoštevala tvojega nasveta, ki se glasi: "Naj izključim svoje mnenje in naj slepo verjamem zakonu." Odločala sem bom izključno po svoji moralni presoji in zato eventuelno tudi odgovarjala. /Upam, da mi ne bo potrebno še komu drugemu razen tebi./
Draga strokovnjakinja! Na svoj naslov sem dobila šest sporočil od uporabnikov tega foruma. Moram povedati, da se strinjajo z menoj, kar pa ne pomeni, da imamo prav ali da nismo zakonsko odgovorni. Senzibilnost do sveta, ki nam je ljub, nam narekuje – morda - še strožja, naravi neogrožujoča, nam pa prijaznejša merila.
Naj povem, da sem si vzela čas, da pojasnim svoje prvotno sporočilo. Na komentarje raznih moralnežev in strokovnjakov na to temo ne bom več odgovarjala.
SSJK:avtohton -a -o prid. (o) ki je po izvoru od
tam, kjer živi; domač, prvoten: avtohtoni narodi;
avtohtono prebivalstvo / avtohtona rastlina,
drevesna vrsta // knjiž. izviren, samonikel:
avtohton umetniški izraz; avtohtona poezija
Belladonna, s tvojimi ostalimi sporočili se strinjam, spoštujem tvojo prijazno naravnanost do narave. Odgovarjam samo na tvoje tvoje sporočilo namenjeno meni.