Aechmea fasciata

Bromelije so epifiti, ki rastejo visoko v krošnjah dreves.
Aechmea, Ananas, Guzmania, Vriesea, ...

Moderatorji: dusanh, Moderatorji

Aechmea fasciata

OdgovorNapisal/-a Klavdija » 22 okt 2003, 11:02

Ojla,
sedaj je pravi čas, če si želite cvetove spomladi.
Nove rastline so se čez poletje lepo razrasle, saj smo jih, ko je matična rastlina odcvetela in odmrla, presadili v novo šotno zemljo in jih pridno zalivali in gnijili. Zalito rastlino (v liju do pomladi ni vode) z lončkom vred poveznemo v prozorno vrečo v kateri je približno 1 kg jabolk (naj ne bodo gnila), malo napihnemo in zavežemo. Po treh tednih damo rastlino iz vreče in jo gojimo naprej, okoli januarja pa nas bo presenetil popek, ki bo zrasel iz lija. Ko ga zagledamo pričnemo z gnojenjem, sprva v malih odmerkih potem pa normalno naprej.
LP Klavdija
Klavdija
Guru
Guru

Kraj: Ljubljana

OdgovorNapisal/-a BoGo » 24 okt 2003, 22:28

Klavdija, super. Hvala za nasvet. Sicer nimam te rastline, ima jo pa moja babica, ki si jo je kupila ob rojstvu mojega brata (pred 30 leti). Vedno je rastlina životarila in nič zacvetla. Bom svetoval. Samo me še zanima, ali je treba rastlino zvezati v vrečo z jabolki celo, ali pa le lonec (in se zveže okoli rastline?
Ste že prebrali namig dneva za danes?
http://users.volja.net/kitaraman
BoGo
Guru
Guru

Kraj: Murska Sobota

OdgovorNapisal/-a Klavdija » 25 okt 2003, 22:36

Ojla,
upam, da deluje zadeva tudi na starejše rastline (30 let?- jaz sem vsakič imela enoletne rastline).
A babici ni nikoli cvetela, ni cvetoče kupila? Po cvetenju pa ni imela novih poganjkov?
Za siljenje k cvetenju daš CELO rastlino z lončkom vred v prozorno vrečo in zavežeš. Prvič zato, da koncentracija snovi, ki jo jabolka oddajajo narašča, drugič pa vlaga ostane v vrečki in ti rastline ta čas ni potrebno zalivati. Babici želim vso srečo ( mogoče bi glede na starost rastline povečala dozo jabolk in čas na 4 tedne)!
LP Klavdija
Klavdija
Guru
Guru

OdgovorNapisal/-a BoGo » 25 okt 2003, 23:20

Ja, mislim, da je rastlina preživela 30 let preko mladih. Vem, da mi je enkrat babica razlagala, da se vedno posuši, vendar pa ji uspe pognati mlade poganjke. Cvetela je pa verjetno, ko jo je kupila. Drugače se ne spomnim, da bi naj cvetela.
BoGo
Guru
Guru

OdgovorNapisal/-a Klavdija » 26 okt 2003, 00:11

Ojla,
potem pa naj se drži prvotnega "plana", da doza ne bo premočna, ker pol bom pa jaz kej kriva (saj ne bi bilo nič).
LP Klavdija
Klavdija
Guru
Guru

OdgovorNapisal/-a BoGo » 25 nov 2003, 22:23

Pozdrav vsem. Izvedel sem še za en način, kako bromelije pripraviti do cvetenja. Dejansko potrebujejo za cvetenje etilen (plin). Klavdija je že razložila en praktičen in koristen nasvet, kako se rastline oskrbi s tem (jabolka). Je pa še en drug način. Poiščemo nekaj večjih mrtvih žuželk in jih damo v lonec k bromeliji ter zalijemo. Razpadanje žuželk tudi sprošča etilen, potreben za razvoj cveta.
BoGo
Guru
Guru

OdgovorNapisal/-a Klavdija » 25 nov 2003, 23:24

Ojla,

sem vedela, da je nekaj povezano z "oddajanjem", samo česa mi pa ni v glavi ostalo, hvala zdaj imam napisano.
LP Klavdija
Klavdija
Guru
Guru

Vrni se na Bromelije

Kdo je prisoten

Po forumu brska: 0 registriranih uporabnikov in 2 gostov