Zelkova Schneidria

Bonsai - miniaturna drevesca iz daljnega vzhoda. Sem spadajo samo notranji bonsaji, ki so predvsem listavci.
Ficus, Podocarpus, ...
Zunanji bonsaji - iglavci so v kategoriji Zunanje rastline!

Moderatorji: dusanh, Moderatorji

Zelkova Schneidria

OdgovorNapisal/-a melce » 16 mar 2005, 10:04

Pozdravljeni!

Mami sem za rojstni dan kupila Zelkovo Schneidrio in ugotovila, da so bonsaji zelo zakomplicirana drevesca, o katerih ne jaz ne ona ne veva prav dosti :? . Zato bi imela nekaj vprašanj.

1. Ali je naš bonsaj zunanji ali notranji? Teh informacij ne najdem nikjer, tudi informacin o tej vrsti bonsaja ne ... Če je zunanji, ali je v času mirovanja zalivanje drugačno kot preostali del leta? Prezimi lahko menda v nezakurjeni garaži, ne? Do kdaj traja čas mirovanja in kakšno je najprimernejše mesto zanj sedaj, ko je že skoraj pomlad?

2. Kako je sicer z zalivanjem - mislim, kako ugotoviti, kdaj ga je potrebno zaliti (vsak dan?) in koliko? Potapljanje v vodo je pa 1x na teden za 15 minut, ne?

3. Ali bi bilo potrebno bonsaj sedaj presaditi v drugo zemljo (vendar nazaj v isti lonček??), mu obrezati korenine in veje že sedaj, ko je pač pomlad?

4. Minil je en dan, odkar je bonsaj pri nas doma, pa ima že 3 rumene listke. Kaj storiti?

5. Lahko priporočite kakšno dobro knjigo o bonsajih?

Hvala za odgovore,
Melita
melce
Uporabnik
Uporabnik

malo

OdgovorNapisal/-a jurca315 » 18 mar 2006, 18:18

Lep pozdrav

Tudi jast sem pred kakim letom kupil zelko in moram recti da me je kar malo zaskrbelo ko so mi prvic odpadli listi:) Zelkova je sobni bonsaj le med poletjem jo lahko postavimo ven, a se to ponoci ni priporocljivo. redno in mocno zalivanje (tudi 15min/1x na tedn) priporočljivo je tudi gnojenje ki ga lahko kupimo v skoraj vseh vrtnarijah. ceprov prisegam na domace resepte. kot sem ze zgoaj omenil ji odpada listje takrat jo jaz tudi porezem (odvecne vejice) in malo manj zaivam. Presaja se jo zgodaj pomladi.... Rastlinca je prov uredu in ce skrbimo lepo raste:)

p.s. nikoli naj ne bo na okenski polici izpod katere se dviguje vroz zrak iz redijatorja. Poskusamo nekako zascititi.
V bonsajih se kaze ljubezen!
jurca315
Uporabnik
Uporabnik

Kraj: Ljubljana

OdgovorNapisal/-a gregano1 » 20 mar 2006, 08:22

Melita, malce se potrudi in preglej prejšne poste! Našla boš odgovore na vsa tvoja vprašanja, verjamem pa da so se strokovnjaki in vsi ostali ljubitelji malce naveličali, odgovarjati na vedno ena in ista vprašanja iz tedna v teden....

l.p. zeko :P
gregano1
Strokovnjak
Strokovnjak

Kraj: domžale

Vrni se na Bonsaji - notranji

• Sorodne teme
    Odgovori
    Ogledi
    Zadnji prispevek

Kdo je prisoten

Po forumu brska: 0 registriranih uporabnikov in 1 gost