Rastlinica za v dnevno sobo?

Bonsai - miniaturna drevesca iz daljnega vzhoda. Sem spadajo samo notranji bonsaji, ki so predvsem listavci.
Ficus, Podocarpus, ...
Zunanji bonsaji - iglavci so v kategoriji Zunanje rastline!

Moderatorji: dusanh, Moderatorji

Rastlinica za v dnevno sobo?

OdgovorNapisal/-a Homo Bonsaius » 13 mar 2006, 01:17

Pred kratkim sem dobil bonsai (kot je očitno iz tega foruma, nisem edini) in me je zadeva dokaj fascinirala. Naslednji dan sem si kupil neko literaturo, ki je (recimo, da) primerna za začetnike, v kateri je nekaj opisov vrst. Dejansko sem pa samo pri eni (od 30-ih) zasledil, da je primerna za v dnevno sobo, pa še ta je bila v bistvu neka sobna rastlina že v osnovi.

Rad bi se spustil v ustvarjanje lastnega bonsaička od začetka, ker so mi mlade zadevice dokaj simpatične, vendar ne vem, če sploh obstaja kateri bonsai, ki je primeren za v dnevno sobo in ne za v zimski vrt.

Katere vrste se da vzgojiti v NOTRANJI bonsai? Obstajajo kaki primerni iglavci (brin ali cipresa) ali listavci (ki ne cvetijo preveč bujno)?
Homo Bonsaius
Uporabnik
Uporabnik

OdgovorNapisal/-a gregano1 » 14 mar 2006, 10:04

Po mojem pojmovanju notranjih bonsajev ni!!! So le bonsaji, ki lahko pod določenimi pogoji životarijo v notranjih pogojih.

Bonsaji so popolnoma normalne drevesne vrste, ki jih le z vzgojo in načini gojenja obdržimo v njihovi majhnosti in niso nikakršna posebna drevesna vrsta. Za preživetje jim moramo zagotoviti kar se da naravne rastne pogoje in rastni pogoji v naših stanovanjih so za rastline zelo ekstrmni. Predvsem suh zrak in s tem izsuševanje rastline sta v večini pogubna za veliko rastlin v stanovanjih in če še upoštevamo, da imajo bonsaji poleg vsega še zelo malo zemlje v posodi, so pogubne posledice izsušitve neizogibne.

Tako so primerne sorte za gojenje v stanovanjih rastline tropskega in subtropskega pasu. Za začetek bi vam svetoval fikus benjamin, braz večjih stresov bo prenašal začetniške napake, potem bi lahko bila primerna katera izmed podvrst ligustra, ki je prav tako zelo odporen, pa še bi se kaj našlo... Iglavcev, ki bi prenašali notranje rastne razmere pa žal ne poznam, če prav se bi kaj eksotičnega lahko našlo.

l.p. zeko :wink:
gregano1
Strokovnjak
Strokovnjak

Kraj: domžale

OdgovorNapisal/-a Homo Bonsaius » 14 mar 2006, 23:33

gregano1 je napisal/-a:Predvsem suh zrak in s tem izsuševanje rastline sta v večini pogubna za veliko rastlin v stanovanjih in če še upoštevamo, da imajo bonsaji poleg vsega še zelo malo zemlje v posodi, so pogubne posledice izsušitve neizogibne.

Se da vlago skompenzirati z rednim špricanjem rastlinice z vodo po listkih ali kaj podobnega in, seveda, malo bolj obilnim zalivanjem?
Homo Bonsaius
Uporabnik
Uporabnik

OdgovorNapisal/-a gregano1 » 15 mar 2006, 11:06

Če bi stvar bila tako enostavna, ne bi bila ena rednih tem na tem forumu!

Za vlaženje se da marsikaj postoriti, na primer podstavek s peskom na katerega postavimo bonsaj in vse skupaj pridno vlažimo, a glej ga zlomka, kar naenkrat imamo lahko probleme z boleznijo, gnitjem korenin in še bi lahko naštevali... Zagotovitev naravnih pogojev je pa že druga zgodba.

l.p. zeko
gregano1
Strokovnjak
Strokovnjak

OdgovorNapisal/-a Nova » 12 apr 2006, 14:06

Po mojih izkušnjah se slabo obnesejo zunanja drevesa/rastline v centralno ogrevanih (in sploh v ogrevanih prostorih, kot smo navajeni v današnjem času). Namesto, da "se postavljate na glavo" in odkrivate čudeže (ali sploh so) – beri: ustvarjate zunanje pogoje v stanovanjih, vzemite rastline, ki običajno in brez problema preživijo zimo v naših stanovanjih. Take vrste so razni drobnolistni fikusi, kot je benjamin. V trgovinah se vidi kar nekaj drobnolistnih fikusov. Ali je kakšna razlika med njimi glede vzgoje za bonsaje, ali so nekateri bolj in nekateri manj primerni za bonsaje?

Ali imate kakšno izkušnjo z mirtami?
Nova
Guru
Guru

Kraj: Ljubljana

OdgovorNapisal/-a gregano1 » 13 apr 2006, 08:28

Notranji bonsaji za moje pojme sloh ne obstajajo. Vsa drevesa, ki jih vzgajamo kot bonsaje so zunanje drevesne vrste! In pri gojenju dreves v posodah se trudimo zagotoviti čim bolj naravne rastne pogoje... Pogoji v naših stanovanjih, pa so kar se vlage tiče, še najbolj podobni puščavskim in le redke sub-trobske in tropske drevesne vrste prenesejo te zahtevne rastne razmere.

Kar se tiče primernosti raznih drevesnih vrst za bonsaje pa takole, pri bonsajih se trudimo proporcionalno pomanjšati izgled drevesa in pri nekaterih drevesnih vrstah pač ne moremo primerno pomanjšati določenih delov drevesa ( npr.: vrba-veje, pri nekaterih listavcih listje, cvetovi in sadeži skoraj vedno ostanejo preveliki...), zato se odločamo za vrste, ki imajo že po naravi manše liste, manjše iglice, manj letnega prirasta...

Mirta(Myrtus communis) je značilna, vednozelena predstavnica sredozemske makije in se da vzgojiti v zelo lep bonsaj. Mirta slovi po svoji značilni, prijetni balzamični aromi bleščečih temno zelenih listov. Dehteči drobni beli cvetovi z zlato rumenimi prašniki se odpirajo vse od sredine pomladi do poletja ter dozorijo v podolgovate, modro-črne plodove. Rastlina obožuje zelo sončno rastišče ter rodovitna, dobro odcedna tla. Utrjena rastlina preživi tudi kakšno bolj mrzlo primorsko zimsko noč, dejansko pa jo moramo prezimiti v hladnem rastlinjaku, kjer temperatura ne pade pod 10°C.

l.p. zeko
Nimate dovoljenj za ogled prilog tega prispevka.
gregano1
Strokovnjak
Strokovnjak

Vrni se na Bonsaji - notranji

Kdo je prisoten

Po forumu brska: 0 registriranih uporabnikov in 21 gostov