Gnojilo za bonsaje?

Bonsai - miniaturna drevesca iz daljnega vzhoda. Sem spadajo samo notranji bonsaji, ki so predvsem listavci.
Ficus, Podocarpus, ...
Zunanji bonsaji - iglavci so v kategoriji Zunanje rastline!

Moderatorji: dusanh, Moderatorji

Gnojilo za bonsaje?

OdgovorNapisal/-a Homo Bonsaius » 19 mar 2006, 12:55

Včeraj sem se odpravil v BTC iskat posodice za bonsaje. Po dolgem iskanju sem jih le našel v Bauhausu, čeprav so jih prodajali po svinjsko zasoljenih cenah (1190 SIT za posodico, katere predhodni bonsaji so se posušili :x ).

Prodajalec mi je omenil, da se da bonsaje sicer negovati z 'navadnimi' orodji in da orodja (ki so jih menda dobili iz japonske) pravzaprav niso tako kvalitetna, kakor bi si človek mislil. Vprašanje sicer je, kakšna orodja pravzaprav so imeli...

Omenil mi je tudi, da je absurdno kupovati gnojila za bonsaje, kajti gnojilo ne more biti tako dobro za iglavce kot za listavce, le-ta pa menda so.

:?: Kako je kaj s tem? Se bolj splača kupiti gnojilo za navadne iglavce, če želim g(n)ojiti iglavce in prav tako za listavce, če želim pač g(n)ojiti listavce?
Homo Bonsaius
Uporabnik
Uporabnik

OdgovorNapisal/-a gregano1 » 20 mar 2006, 09:12

S posodami je pri nas kar vrag. Ker ne premoremo specializirane trgovine s bonsaističnimi potrebščinami se vsak znajde po svoje. Nekaj posod prodajajo fantje pri BKS, drugače pa bo potrebno čez mejo. Cene se gibljejo od nekaj evrov pa do več sto evrov, odvisno od velikosti, kvalitete in izdelovalca...

Kolikor sem zasledil, so imeli pri nas v Baum...(da ne bo reklame), nekaj bonsajističnega orodja, vendar je bilo dokaj nekvalitetno, kitajskega in ne Japonskega izvora! Dobro Japonsko orodje ima vsaj pet do deset kratno ceno kitajskega orodja in ga nabavljajo le tisti, ki se resno ukvarjajo z bonsaji.

Za gnojenje bi ti vsekakor priporočal specialna gnjojila za bonsaje, a zopet je problem ker se pravih ne dobi pri nas. Ni pomembno le razmerje glavnih rudninskih snovi(N-P-K), zelo so pomembni tudi mikroelementi, ki jih v zemlji zasledimo le v sledeh. In specialna gnojila za posamezne drevesne vrste vsebujejo odgovarjajoča razmerja rudninskih snovi in mikro elementov. Priporočam ti malce eksperimentiranja z gnojili, le malce nižje koncentracije uporabljaj kot je predpisano, saj so bonsaji zelo občutljivi, in izkušnje ti bodo prinesle pravi odgovor.

l.p. zeko
Zadnjič spremenil gregano1, dne 27 mar 2006, 12:55, skupaj popravljeno 1 krat.
gregano1
Strokovnjak
Strokovnjak

Kraj: domžale

OdgovorNapisal/-a Homo Bonsaius » 20 mar 2006, 11:36

Kje pa se da dobiti posodice pri BKS-ju?

Je tudi pomembno kakšno zemljo uporabim, ko presajam? Namreč, na oddaji Sožitja/Na vrtu je g. Crespi povedal, da je najbolje, če uporabimo substrat za rože, na forumih se veliko govori o akadami (za kaj je sploh dobra?), v literaturi pa sem zasledil, da je najbolje, če zemljo sami namešamo (glina, šota, granitni pesek).

Kako vem, kakšno gnojilo bo najbolj primerno za kateri čas? Samo eksperimentiranje se mi zdi malo pretirano.
Homo Bonsaius
Uporabnik
Uporabnik

OdgovorNapisal/-a gregano1 » 20 mar 2006, 13:20

BKS-bonsaj klub Slovenije, informacije o posodicah lahko dobiš na njihovem forumu http://www.bonsajklub.si/bonsajforum/viewtopic.php?t=70[/code].

Ja seveda, vrsta mešanice zemlje je zelo pomembna za zdravo rast drevesa. Zemlja mora zagotoviti dve poglavitni stvari drevesu:
1. zadostno količino hranilnih snovi
2. zadosti vendar ne preveč vlage
Zemlja pa mora biti še dovol zračna in primerno odcedna, da nam korenine ne zgnijejo. Glede na potrebe dreves mešamo različna razmerja zemelskih mešanic. Dodajamo pa zemljo za lončnice(humus), kot hranilni del in pesek(kremenčev, vulkanski...) za odcednost zemlje ali akadamo. Akadama je zemlja vulkanskega izvora in neprecenljiva pri gojenju bonsajev. Bonsaj lahko posadimo v samo akadamo in drevo bo fantastično uspevalo, verjemi preverjeno....

Vsak gojitel bonsajev ti bo priporočil drugačno gnojilo, takšno s katerim je v svoji praksi imel najboljše IZKUŠNJE. Na splošno pa velja da pomladi v začetku rastne dobe dodajamo gnojila z večjo vsebnostjo dušika za zelene dele rastlin, v poletnem obdobju gnojimo z uravnovešenimi gnojili npr.: NPK 10-10-10, v jesenskem obdoju pa zeleni deli ne potrebujejo več hranil, pa dodajamo gnojila v razmerju npr.: 0-7-7. Seveda pa lahko polek anorganskih gnojil uporabljaš doma pripravljena organska gnojila. Splošen recep za gnojenje pa je takšen; bonsaji so popolnoma normalne drevesne vrste, rastline z normalnimi potrebami in tako tudi gnojimo, kot vse ostale rastline!

l.p. zeko :lol:
gregano1
Strokovnjak
Strokovnjak

Kraj: domžale

Vrni se na Bonsaji - notranji

Kdo je prisoten

Po forumu brska: 0 registriranih uporabnikov in 23 gostov