BONSAI GOZDNIH DREVES

Bonsai - miniaturna drevesca iz daljnega vzhoda. Sem spadajo samo notranji bonsaji, ki so predvsem listavci.
Ficus, Podocarpus, ...
Zunanji bonsaji - iglavci so v kategoriji Zunanje rastline!

Moderatorji: dusanh, Moderatorji

BONSAI GOZDNIH DREVES

OdgovorNapisal/-a silva.ursic » 05 apr 2006, 19:45

Vem, da sprašujem ob nepravem času, ker bi to morala vedeti že jeseni. Pa vendar, kako naj obvarujem bonsai gozdnih dreves pred mrazom, saj mi v mali posodi zunaj čez zimo odmre. Ker ta drevesa - gaber, breza, bukev...- rastejo vedno zunaj, jih tudi čez leto gojim od pomladi do jeseni na prostem, a ko pride zima, mi odmrejo. Čakam nasvete izkušenih gojiteljev. Hvala.
silva.ursic
Uporabnik
Uporabnik

Kraj: Senovo

Prezimovanje

OdgovorNapisal/-a gregano1 » 06 apr 2006, 06:28

Po lastnih dolgoletnih izkušnjah, še nikoli nisem imel problema s prezimovanjem domačih prezimno trdnih dreves, le pri kakšni brezi se posuši posamezna veja. Največkrat se zgodi, da zmrzal poškoduje keramično posodo, če le ta ni dovolj kvalitetna. Drugače pa je pozimi lahko nevarna izsušitev dreves, če je zima mrzla in brez snega mi pa mislimo, da zalivanje ni potrebno, vendar letos... Sam prezimujem svoje bonsaje tako, da jih do višine posode zakopljem v zemljo na vrt in poskrbim z vrtnarsko tkanino za zaščito pred vetrom. Občutljivejše vrste, breza ter primorske drevesne sorte, prezimujem v hladnem rastlinjaku (10°C) in lahko se pohvalim, da zima pri meni ne pobira svojega davka!

Sicer pa je pomlad naj dejavnejši čas v bonsajistiki in zima je že daleeeeč za nami. :D

l.p. zeko
gregano1
Strokovnjak
Strokovnjak

Kraj: domžale

OdgovorNapisal/-a Nova » 12 apr 2006, 13:49

Sicer ta tema ne spada med notranje bonsaje, a ker je beseda o prezimovanju, me zanima naslednje:
Zeko piše "… prezimujem svoje bonsaje tako, da jih do višine posode zakopljem v zemljo na vrt in poskrbim z vrtnarsko tkanino za zaščito pred vetrom."

V kakšni posodi so bonsaji, da ob zmrzali ne popokajo? Ali so v keramičnih posodah?

Če se mala drevesa pokrije z vrtnarsko tkanino, ali se doda kakšno oporo, ali se tkanina dotika rastlin? Ali ni nevarno, da se polomijo, ko tkanino prekrije sneg in obremeni drevesa?
Nova
Guru
Guru

Kraj: Ljubljana

OdgovorNapisal/-a gregano1 » 13 apr 2006, 07:01

Bonsaj ni bonsaj, če ne raste v primerni posodi ali drugače, slika ni slika, če le ta nima okvirja. Za posode pri bonsajih pa velja nekaj pravil; posode so seveda keramične, kvaliteta se presoja po vpojnosti vlage v material, manj vpija boljša je, manj je vlage v materialu, večji mraz le ta zdrži. Nadalje velja tudi nekako tako; za listavce glazirane posode, za iglavce neglazirane posode. Globina posode naj bi bila približno enaka premeru nebarija(premer debla pri zemlji), velikost posode naj bi ustrezala 2/3 širine spodnjih vej. Oblike posode izbiramo primerne oblikam drevesa, saj drevo in posoda skupaj tvorita celoto, ki jo imenujemo BON-SAI, drevo v posodi.

Za prezimovanje pa le toliko, ne komplicirat, le malce zdrave logike, poskrbimo da se drevo pozimi ne izsuši in da ga sneg ne polomi. Z pokrivanjem zmanjšamo možnost izsušitve(veter) in pred vsem v zgodnji pomladi zmanjšamo vpliv velikih nihanj dnevno-nočnih temperatur.

l.p. zeko :shock:
gregano1
Strokovnjak
Strokovnjak

Kraj: domžale

Vrni se na Bonsaji - notranji

• Sorodne teme
    Odgovori
    Ogledi
    Zadnji prispevek

Kdo je prisoten

Po forumu brska: 0 registriranih uporabnikov in 22 gostov