ali je mozno naresti bonsaj javorja..

Bonsai - miniaturna drevesca iz daljnega vzhoda. Sem spadajo samo notranji bonsaji, ki so predvsem listavci.
Ficus, Podocarpus, ...
Zunanji bonsaji - iglavci so v kategoriji Zunanje rastline!

Moderatorji: dusanh, Moderatorji

ali je mozno naresti bonsaj javorja..

OdgovorNapisal/-a starina » 06 feb 2006, 18:50

nekaj bonsajev, sem ze zacel izdelovati. sedaj pa me zanima, ce se da naresti iz javorja in kaksno zemlco kej bu naj dal...?

hvala tomy
SUX TO MUCH

_____ www.skerca.si_____
starina
Guru
Guru

Kraj: vič-ljubljana

OdgovorNapisal/-a Kalypsa » 06 feb 2006, 20:05

Ja seveda se da tudi iz javorja. Ja pomoje je najboljša kašna gozdna zemlja, čim bolj more bit podobnih lastnosti, kot tista kjer raste rastlina v naravi. Samo da jo je pač manj.
Kalypsa
Guru
Guru

OdgovorNapisal/-a starina » 07 feb 2006, 00:18

javor ima zelo občutljive korenine ce se ne motim? pri njemu ne sme biti prevec vlazne zemlje ali pač.

drugace hvala za odgovor.

tomy
SUX TO MUCH

_____ www.skerca.si_____
starina
Guru
Guru

Kraj: vič-ljubljana

OdgovorNapisal/-a gregano1 » 08 feb 2006, 11:49

Živjo, "Starina"!

Kar se tiče javorja kot bonsaj, nebi izgubljal besed, saj je ena najbolj zastopanih drevesnih vrst pri listnatih bonsajih. Če pobrskaš malce po netu boš odkril, da so javorji v vsej svoji barni paleti raznih podvrst, najbolj atraktivni listnati bonsaji, še posebej v svojih čudovitih jesenskih barvah. Pri nas je v naravi zastopan s trokrpim javorom.
Kar pa se tiče zemlje, pa takole:
Zemlja ima v grobem dve funkciji, kot prvo mora vsebovati zadostno količino hranilnih snovi in kot drugo, drevesu mora priskrbeti zadosti vlage, pa vendar ne preveč, prav tako pa mora biti zadosti zračna.
Po lastnih izkušnjah je najboljša in naj enostavneje je če uporabiš japonsko zadevo imenovano AKADAMA, posabna zemlja vulkanskega izvora(dobi se v vsaki bonsaj trgovini za mejo in tudi pri nas pri BKS). Drugače pa sem za listavce uporabljal doma pripravljeno mešanico zemlje po sledečem receptu: šota ali zemlja za lončnice-2 dela, ilovica-1 del in kremenčev pesek ali prod granulacije 3-5mm -1del. Pri sajenju ali presajanju bodi pozoren, da na dno posode 1-2cm nasuješ peska ali proda za dobro drenažo. Pa seveda tudi z zalivanjem nebi posploševal in ponujal kakšnega splošnega recepta. Zaliva se po občutku, ko je zemlja na otip suha, poleti je to lahko tudi do dvakrat dnevno, drugače redkeje, po potrebi.

l.p. zeko
gregano1
Strokovnjak
Strokovnjak

Kraj: domžale

Vrni se na Bonsaji - notranji

• Sorodne teme
    Odgovori
    Ogledi
    Zadnji prispevek

Kdo je prisoten

Po forumu brska: 0 registriranih uporabnikov in 12 gostov