odmiranje rože

Diskusija o boleznih in škodljivcih zunanjih rastlin.
Vse o boleznih rastlin si preberite na
http://www.eksotika.si/bolezni-in-varstvo-rastlin.html

Moderatorji: dusanh, Moderatorji

odmiranje rože

OdgovorNapisal/-a tiara » 31 avg 2006, 00:48

Lep pozdrav,
imam atrij obrnjen na jugozahodno stran. na okenski polički vsaki novi roži začnejo rumeneti in odpadati listi ali cvetovi ali pa se na njih najprej pojavijo rjave pike, listi so kdaj tudi kot obgrizeni, vendar ne nujno. potem pa roža počasi odmira. kdaj zavoham tudi bolj oster plesniv vonj na rastlini. zalivam jih kot je treba, ne premalo ne preveč, zato to ni vzrok. Balkon je blizu zelo prometne ceste, zato je zrak najbrž precej onesnažen. Rože tudi poškropim s sredstvom proti škodljivcem, a skoraj nič ne pomaga. svetlobe je na okenski polici sicer manj, je pa popoldansko sonce, poleg tega kupujem rože, ki ne rabijo veliko svetlobe in so lahko na soncu. Imela sem že kalanoje, begonije, vodenke. Sedaj mi je prodajalka svetovala eno drugo, katere imena ne vem, vendar je tudi ta začela slabeti. Vesela bom vsakega mnenja ali nasveta! :?: :)
tiara
Uporabnik
Uporabnik

OdgovorNapisal/-a romanah » 31 avg 2006, 08:20

Mogoče kakšna slikca!?!?!
satini

http://satini.moj-album.com/
Delni album
romanah
Guru
Guru

Kraj: Ljubljana okolica

OdgovorNapisal/-a tiara » 31 avg 2006, 22:42

slike žal ne morem poslati :oops: , roža je šele začela slabeti, tako da dosti ne bi bilo razvidno. Je pa neka redka roža, ki ima čisto majcene goste temno zelene lističe z bodičko na koncu, olesenelo steblo in pastelno vijoličaste gosto naseljene balkice na vrhovih. čudno se mi zdi, ker mi drugje rože uspevajo, samo na tej okenski polici ne. Prosim za vaše mnenje. :?
tiara
Uporabnik
Uporabnik

OdgovorNapisal/-a muha » 01 sep 2006, 07:24

Plesniv vonj bi znal pomeniti, da je roža kljub vsemu preveč zalivana. Če je manj osončena, kot druge, rabi tudi dosti manj vode. Še zlasti, če je v kotu atrija, kjer je že sicer bolj vlažno. Jaz bi poskusila takole: Naslednje leto bi kupila (ali sama posadila) dve enaki roži. Eno bi zalivala kot doslej, drugo pa znatno manj.
Kako je s popoldanskim soncem? Če pride kmalu popoldan in direktno zažge, čeprav za malo časa, na rastlino, ki je bila dotlej v senci, zelo slabo vpliva. Poleti je za take pogoje sprejemljivo sonce šele nekje po 5. uri popoldne.
Enake težave se rade pojavljajo tik ob gostih neprosojnih ograjah. Zato sem sama na vrtu leseno ograjo zamenjala z žičnato, saj mi četrt metra od ograje praktično ni nič raslo, čeprav je bila lega sever/jug, torej kar nekaj sonca.

Lp
muha
Guru
Guru

Kraj: Medvode-okolica

OdgovorNapisal/-a tiara » 01 sep 2006, 18:46

Hvala za nasvet, bom upoštevala. Katere rože pa bi uspevale na tej okenski polici? :roll:
tiara
Uporabnik
Uporabnik

OdgovorNapisal/-a muha » 02 sep 2006, 09:06

Lahko da nobena. Iz prepričanja ti ne vem svetovati. Če še vodenke niso uspevale, bo težko kaj.
Kaj pa če bi poskusila s kakim lepim dekorativnim aranžmajem – lep keramični lonček in nekaj suhih rož; sedaj jeseni komplet okrasnih bučk.....itd. In malce škili naokoli, kaj jim raste pod podobnimi pogoji.

Lp
muha
Guru
Guru

Kraj: Medvode-okolica

Vrni se na Bolezni zunanjih rastlin

Kdo je prisoten

Po forumu brska: 0 registriranih uporabnikov in 8 gostov