Zivjo,
vsi tisti, ki se malo bolj spoznate na rastline - NA POMOČ!!!
Dobila sem v dar mini vrtnico in mi veliko pomeni. Dobila sem jo z večimi popki od katerih pa so se tisti najmanjši takoj posušili in odpadli. Med poletjem, ko me ni bilo so jo napadle gosenice, ki sem jih vse lastnoročno odstranila. Pojedle so skoraj vso zgornjo polovico rastline tako, da je vrtnica spodaj pri zemlji pognala zelo na gosto liste, zgoraj pa so ostali le štrclji. Ponovno se je zarastla in pognala štiri popke. Zdaj pa so jo po mojem mnenju napadle uši, ker se kaže kot mnoge bele pikice na spodnji strani listov. Zgornja stran lista pa na teh mestih spremeni bavo. Vendar to še ni vse. Ko je ponovno začela poganjati liste so bili le-ti že od majhnih deformirani: na koncu ne zaključeni v špico in zdaj zgledajo kot srčki. Ali pa jih en del preprosto mnjka. Tretja stvar pa so kot nekakšni zajedalci ali kaj jaz vem kaj, ki list deformirajo tako da le ta naredi izbokline po svoji površini. Vse liste, ki so bili kakor koli deformirani ali okuženi sem odstranila, tako so ostali le nekateri tik pod popki. Nekoliko sem jo tudi porezala.
V cvetličarni mi niso znali pomagati. V zadrugi pa mi je svetoval, da naj kupim kar vse kar imajo: raztopino proti pepelnasti plesni, glivam in ušem ter gosenicam.
To se mi zdi nesmiselno, škodljivo za vrtnico in predrago.
Prosim za pomoč,
hvala že v naprej.