limoni rumenijo listi

Diskusija o boleznih in škodljivcih zunanjih rastlin.
Vse o boleznih rastlin si preberite na
http://www.eksotika.si/bolezni-in-varstvo-rastlin.html

Moderatorji: dusanh, Moderatorji

limoni rumenijo listi

OdgovorNapisal/-a Mauzi » 22 jun 2005, 21:42

Limoni rumeniju listi, začne se na konici lista. Lepo je cvetela, ko pa nastane plod, še zelo majhen porumeni in odpade.Je redno zalita in gnojena. Tudi na mandarini plodovi kmalu po cvetenju porumenijo in odpadejo, čeprav je rastlina na pogled lepa in zdrava. Kaj naj naredim?
pl.
Mauzi
Uporabnik
Uporabnik

Kraj: Maribor

OdgovorNapisal/-a rok.k » 22 jun 2005, 22:58

To bi zanimalo tudi mene,saj se mi to dogaja že 2 leti?
rok.k
Guru
Guru

Kraj: Medvode

Re: limoni rumenijo listi

OdgovorNapisal/-a Kitty » 23 jun 2005, 06:26

Mauzi je napisal/-a:Limoni rumeniju listi, začne se na konici lista. Lepo je cvetela, ko pa nastane plod, še zelo majhen porumeni in odpade.Je redno zalita in gnojena. Tudi na mandarini plodovi kmalu po cvetenju porumenijo in odpadejo, čeprav je rastlina na pogled lepa in zdrava. Kaj naj naredim?

Preden ti v skladu s svoimi opažanji predložim svojo teorijo, podvprašanje: sta bili limona in mandarina med cvetenjem na prostem ali notri?

Bye, Kitty
Kitty
Expert
Expert

Kraj: Vrhnika

OdgovorNapisal/-a Mauzi » 23 jun 2005, 08:47

Kitty je napisal/-a:
Mauzi je napisal/-a:Limoni rumeniju listi, začne se na konici lista. Lepo je cvetela, ko pa nastane plod, še zelo majhen porumeni in odpade.Je redno zalita in gnojena. Tudi na mandarini plodovi kmalu po cvetenju porumenijo in odpadejo, čeprav je rastlina na pogled lepa in zdrava. Kaj naj naredim?

Preden ti v skladu s svoimi opažanji predložim svojo teorijo, podvprašanje: sta bili limona in mandarina med cvetenjem na prostem ali notri?

Bye, Kitty

Limona in mandarina sta cveteli že notri in tudi zunaj. Limona več ne cveti, plodovi pa so vsi odpadli. Mandarina pa je zdaj v polnem cvetenju (zunaj), vendar plodovi rumenijo in odpadajo.
pl.
Mauzi
Uporabnik
Uporabnik

OdgovorNapisal/-a Kitty » 23 jun 2005, 09:01

Mauzi je napisal/-a:Limona in mandarina sta cveteli že notri in tudi zunaj. Limona več ne cveti, plodovi pa so vsi odpadli. Mandarina pa je zdaj v polnem cvetenju (zunaj), vendar plodovi rumenijo in odpadajo.

No, potem ti bo to mogoče pomagalo. Moja limona je cvetela notri. Cvetov je bilo gotovo nekje od 40 do 50 (celo pritličje je dišalo po njej :) ). In ker se mi je zdelo, da morajo biti cvetovi oprašeni, če hočeš plodove, čebelic pa v stanovanju nimam, sem vzela nov, zelo mehek čopič in sem se ves čas cvetenja vsak dan (ali pa po dvakrat na dan, če sem se spomnila) igrala čebelico. S čopičem sem pobirala manj zrel in bolj zrel cvetni prah in ga selila naokoli na pestiče - ker nimam pojma, kako je s plodnostjo, sem se kar igrala in poskušala. Poskus je potekal nenadzorovano, kar pomeni, da se bom naslednje leto spet igrala. Naredilo se je okoli 20 limonc. Ostale so štiri, ki zdaj rasejo in so velike približno za palec: očitno mi jih je uspelo oploditi. Kar pomeni, da imam 1/10-sko učinkovitost. Kar ni slabo. Kaj se bo zgodilo naprej, ne vem.
Tako da - mogoče je pri tvoji limoni problem v tem, da ni bila oprašena.
Pri mandarini pa? Ne vem. Letajo okoli cvetkov čebele? Če ne, jim mogoče malo pomagaj. Nov in zelo mehek čopič.

Bye, Kitty
Kitty
Expert
Expert

OdgovorNapisal/-a Mauzi » 23 jun 2005, 12:24

Kytty hvala!
Še vedno pa ne vem kaj mi je narediti z limoninimi porumenelimi listi, čeprav jo gnojim, zmerno zalivam in dodajam železo.
pl.
Mauzi
Uporabnik
Uporabnik

OdgovorNapisal/-a mihab » 23 jun 2005, 12:31

Mogoče je zemlja preveč vlažna

Pusti zemljo ,da se posuši ; preveris tako, da v zemljo potisnes prst in ce je samo se malo vlazna oz je že suha na koncu prsta, drevo lepo mocno zalijes

Če je zemlja premokra se drevo začne dušiti in znaki so podobni temu kar opisujes
mihab
Guru
Guru

OdgovorNapisal/-a Mauzi » 23 jun 2005, 13:46

mihab hvala! Bom poskusil
pl.
Mauzi
Uporabnik
Uporabnik

OdgovorNapisal/-a Mauzi » 27 jun 2005, 13:23

Ugotovil sem vzrok orumenelosti listov :D
Vzrok je PRŠICA, ki je naseljena na spodnji strani listov.
Kjer se naseli in izsesa sok list rumeni
Odpravi se jo z insekticidom - škropljenje, zalivanje
pl.
Mauzi
Uporabnik
Uporabnik

OdgovorNapisal/-a tamika » 24 apr 2007, 12:44

Tudi meni na eni limoni odpadajo in tumenijo listi.

Mogoče je pršica???

Kateri insekticid pa naj uporabim?
Uporabniški avatar
tamika
Guru
Guru

Slike: 1

OdgovorNapisal/-a Kitty » 24 apr 2007, 12:56

Jaz ne vem, ampak take stvari ponavadi vprašam na fito oddelku v Kalii ali v kakšni kmetijski lekarni.
Za začetek pa mogoče le izberi katerega od neprevečkemičnih pripravkov, ki ti ga bodo svetovali, zna biti, da bo deloval in svojih plodov vseeno ne boš zastrupila.

Kitty
Kitty
Expert
Expert

Vrni se na Bolezni zunanjih rastlin

• Sorodne teme
    Odgovori
    Ogledi
    Zadnji prispevek

Kdo je prisoten

Po forumu brska: 0 registriranih uporabnikov in 2 gostov