Napisal/-a aljazpo » 01 jul 2005, 11:59
Hvala za odgovor !
V bližini imam še dve stebrasti tisi, ki lepo uspevata. Drugače pa imam na vrtu še dva bora, povešavi macesen, povešavo tiso, srebrno smreko, brine … in vse zelo lepo uspeva. Le na povešavi tisi sem opazil, da so na vrhu tudi odpadle iglice. Zadnjič sem na azaleji odkril odebeljene in rdečkaste poganjke – baje so to znaki okužbe s pršico. Akaricid sem že kupil in samo čakam na lepše vreme. Ali poškropim še ostale rastline za katere sumim da so okužene s pršico (jelka, povešava tisa …)? Upam, da sredstvo kateri od teh ne škodi? Zanima me več o pršici: kako se širi, katere rastline so občutljive, kakšne so posledice, s prostim očesom vrjetno ni vidna?
Glede korejske jelke pa takole: Prvo leto je bila zelo lepa. Mislim, da so ji iglice začele rumeneti že naslednje leto in vrh je kmalu postal gol. Vrh sem odrezal, zamazal s cepilno smolo in privezal drugo vejico, da ga nadomesti. Iglice so odpadle tudi iz te vejice in kasneje tudi na koncih drugih vej. Že drugo leto je stanje nespremenjeno – znotraj je krošnja gosta z iglicami, konci vej pa so goli. Vem, da korejska jelka raste zelo počasi, za mojo pa mislim, da ne zraste nič (bori se za preživetje) – visoka je približno 90 cm. Zemlja je zelo rahla, osnova je kot sipa, globje od 1 m je prod (rečni nanos). V prejšnji generaciji se je vrt močno gnojil s hlevskim gnojem ( sedaj humus). V vrtu je bilo veliko bramorja, za katerega pa mislim, da sem se ga znebil. Zanima me kakšno funkcijo ima kolobar, ki naj bi se izdelal okoli jelke ob sajenju (jaz ga sicer nisem naredil, sem pa dodal borovo zastirko)? Zanima me, kaj naj naredim z golimi konci vej? Ali naj jih skrajšam (iglice verjetno ne bodo zrasle) – bojim se, da bi s tem napravil dodatno škodo če bi se okužba širila? Jelko bom odslej pogosteje zalival.
Kljub dežju lep dan, Aleš