Ta list je imel zarezo že tisti prvi dan, ko sem jo dobila in je čisto možno, da je bila res že prej poškodovana... Zdi pa se mi, da je včasih ta zareza manjša, oz. tanjša. Nisem čisto prepričana, ampak po pršenju listov (vestno upoštevam navodila Zalivalčka
) se mi zdi, da zareza ni več tako izrazita. Sicer je na otip v tem zarezanem delu list otrdel, kot bi se osušil, nekako olesenel. Po pršenju pa je malo mehkejši in malo manj opazen. Bolj me skrbijo na novo nastale zareze na nekaterih drugih listih... No, mogoče imaš prav in je res le posledica prejšnjega slabega ravnanja.
Mislim, da kar dobro pazim nanjo. Na približno 5-7 dni obrišem vsak list z vlažno (v postano vodo namočeno) vatico, ker se kar hitro zaprašijo, pa tudi vsake toliko časa jo malo pregledam z vseh možnih kotov, zato mi težko kaj uide. No, danes npr. sem opazila, da tam kjer so bili štirje nagubani listi, so sedaj nagubani samo še trije, eden se je kar malo poravnal, tako da mi ni nič jasno kaj se dogaja...
Sicer ji je očitno kar všeč pri meni, na enem steblu sem že opazila zametek novega lista (vsaj upam, da je to to) in, če dobro vidim, je/bo razvila tudi tri cvetove! Namreč tik ob treh največjih steblih je iz zemlje pokukalo nekaj rjavega, oz. rjavo-zelenkastega kar spominja na dva tesno skupaj zvita listka... Je možno, da proizvede cvetove takorekoč sredi zime?! Navsezadnje, po tistem kar sem prebrala, ni tako enostavno doseči, da zamifolija zacveti.
quo_vadis je napisal/-a:Dobri pogoji za lepo rast v zimskem času pa so:
- je v obdobju mirovanja, zato ji ustreza 16 - 18°C
- najraje ima polsenco (močno sonce povzroči rjave lise na listih)
- ni je potrebno vlažiti po listih, ker to pravtako povzroča lise na listih;
- pozimi zalivamo le malo z uležano vodo sobne temperature.
Zamija je kar trdoživa sobna rastlina, zato sem prepričana, da ti bo nudila v bodoče še veliko veselja.
Ja, to za preveč zalivanja in vlaženja sem že slišala, da ni dobro pretiravat. Vendar ne vem, zakaj je ne bi občasno pršila po listih. Poleg tega je v prostoru, kjer jo imam, konstantna temperatura 21-23 stopinj in pa dokaj suh zrak. Pršim jo na 10-15 dni in večje kaplje po pršenju takoj popivnam z vatico, zalivam pa jo enkrat na mesec, torej, do sedaj sem jo zalila le enkrat in od tega je že 14 dni, tako da od takrat kakšnih večjih sprememb, razen že omenjenih, nisem opazila. Moram pa priznati, da je to moja prva rastlina in da nimam pojma o rastlinah, ravnam se bolj po nekem notranjem občutku (in, seveda, s pomočjo Zalivalčka
). Sem se pa takoj navezala nanjo in res ne bi rada naredila kakšne napake.
Khm, no, pa sem se razpisala.