Vsem najprej en lep pozdravček!
Tale forum spremljam že kar nekaj časa in poskušam najti odgovor na svoje probleme. Se mi zdi, da določene zadeve lahko že citiram.
Žal pa rešitve za svoje rastline še vedno nisem našla in se bojim, da bom morala kaj kmalu preiti na umetne, če mi umre še ena roža.
Vsekakor bom nadvse hvaležna, če mi bo lahko kdorkoli dal kak nasvet, ki bo POMAGAAAL...
Torej: živim v podstrešnem stanovanju, kjer je malce manj svetlobe (ni pa temno). Res je, da se na rože prav nič ne spoznam, zato sem za pomoč prosila strokovnjake, ki so prišli, si ogledali prostor in mi prodali:
ZAMIJO, SLONOVO NOGO in neke vrste kaktus. Najprej se mi je začela sušiti slonova noga (ta je žal tudi že dočakala konec), nato kaktus, sedaj se to pojavlja že pri ZAMIJI. Vmes sem kupila JUKO (se mi zdi - podobna je drevesu življenja) in po enem mestu je tudi njo napadla ista "bolezen".
Namreč vsem rožam se začno sušiti konci listov (najprej postanejo rumeni, nato rjavi, ...) dokler se ne posuši cel list. Nato se zadeva preseli na naslednji list ali vejico. Poskuisla sem že vse: od manj zalivanja (res ne zalivam več dokler ni zemlja suha), do škroplenja proto pršicam (uporabila sem NEORON), pa nič ne pomaga. V semenarni sem z vzorci listkov že reden gost. Morda še tole: nazadnje ko sem poškropila z NEORONOM (so mi rekli v semenarni, da so sigurno krive pršice) je na listih ostal neke vrste srebrn poprh (ta prej ni bil viden).
Vse rastline so kar velike (cca 1.5m). Imela sem tudi t.i. "škrnicel" (beli cvetki) - tudi tega sem ravno vrgla stran. Tudi njemu so se listi posamično sušili, s to razliko da se je sušenje zacelo na sredini lista (najprej je ratal svetlejši madež, potem je potemnel, razlezel čez cel list,dokler le se le ta ni posušil),
Malce veliko sem napisala za prvič, ampak sem hotela čim bolj natančno opisati problem. Za vsak nasvet pa vam bom nadvse hvaležna. Res ne bi rada imela umetnih rož, brez zelenja je pa tak dolgčas!!!
Hvala in prijeten večer vsem.