5 rožic

Diskusija o boleznih in škodljivcih sobnih rastlin.
Vse o boleznih rastlin si preberite na http://www.eksotika.si/bolezni-in-varstvo-rastlin.html

Moderatorji: dusanh, Moderatorji

5 rožic

OdgovorNapisal/-a inula » 17 dec 2006, 17:09

Živjo
Rože zalivam na približno 10 dni oz. takrat ko je zgornja plast zemlje suha. Vse so bile presajene letos pomladi (mogoče je zemlja zanič), čez poletje pa so bivale na vrtu. Takoj ko so bile prinesene v sobo so začele jamrat. Plezalka je začela jokat (kot monstera) in listi so začeli naveliko rumenet in rjavet-gnit. Vse pa spremlja, kot vsako zimo, še bela plesen na zemlji. Soba nima direktnega sonca, temperatura okoli 19C.
Upam na vaše mnenje
hvala
(5slik)
Nimate dovoljenj za ogled prilog tega prispevka.
Zadnjič spremenil inula, dne 17 dec 2006, 17:29, skupaj popravljeno 1 krat.
inula
Uporabnik
Uporabnik

OdgovorNapisal/-a inula » 17 dec 2006, 17:27

slikce
Nimate dovoljenj za ogled prilog tega prispevka.
inula
Uporabnik
Uporabnik

OdgovorNapisal/-a jan24 » 17 dec 2006, 18:52

Meni se je zgodilo popolnoma enako, zaradi pomanjkanja svetlobe, prevelike vlage in previsoke temperature, se prst ni nikoli posušila, listi so porumeneli ter odpadli, rastline pa zgnile.
Sedaj iščem nadomestne rešitve.
jan24
Guru
Guru

Kraj: Koper

OdgovorNapisal/-a zmajevka » 20 dec 2006, 11:21

Hm, meni se po prvi sliki zdi, da so rastline najprej preveč zalite, potem pa spet suhe in tako naprej. Plesen običajno namreč nastane zaradi preveč vlage, to pa vpliva tudi na liste. Jaz svoje rože zalivam približno enkrat na teden - po pravici povedano se ravnam po ciklamah, ko začnejo veneti, zalijem vse rože. Vode prilijem toliko, da steče skozi zemljo v podstavek in jo rože potem v roku pol ure popijejo (kolikor je ne popijejo, je treba odliti, ker zaradi tega zemlja zakisa - lahko da je tudi to razlog za plesen). Se mi pa pri manj kakovostni zemlji še vedno kdaj zgodi, da vrhnja plast postane bela - vendar običajno ne plesniva, zato se raje odločam za nekoliko dražjo ampak kvalitetnejšo zemljo.
Da so rože preveč zalite bi rekla tudi po tvojem opisu, da plezalka joka -
točno to se zgodi monsteri, če jo preveč zalijemo, ker očitno mora izločiti prevelike količine vlage.
V vsakem primeru je količina vode, ki jo dodamo rastlinam, zelo zelo pomembna. Vrhnja plast pri tem ni nujno pravi indikator, ali so žejne ali ne. Če je lonček velik (in po možnosti še plastičen - jaz imam skoraj vse glinene, ki se obnašajo precej drugače), bo zemlja v notranjosti ostala zelo dolgo vlažna. Če je lonček majhen pa se seveda lahko posuši že po dveh, treh dneh. Poleg tega nekatere rastline veliko pijejo, druge pa le malo.

Drugi razlog za venenje, rumenenje in rjavenje listov pa bi lahko bil šok ob prestavljanju v topel prostor. Če so bile rastline predolgo na prostem, da jih je dobil mraz, potem pa naenkrat prestavljene direktno v topel prostor, je lahko temperaturna razlika tako velika, da so doživele šok, od mraza pa so lahko utrpele poškodbe, kar se vidi na listih.

To je seveda vse samo moje predvidevanje. Iskreno upam, da je to samo prehodna faza in bodo rožice prišle k sebi.
zmajevka
Poznavalec
Poznavalec

Kraj: Ruše

OdgovorNapisal/-a inula » 20 dec 2006, 17:42

Ogromno koristnih informacij.
Temperaturnega šoka mislim da niso doživele, so bile prestavljene v sobo, ko so si bile temperature zunaj in v sobi blizu. Je pa res, da imam v sobi v povprečju 18C.
Bom upoštevala vse povedano, hvala!!!

: )
inula
Uporabnik
Uporabnik

OdgovorNapisal/-a Simona K. » 20 dec 2006, 22:59

Čao,
inula, mislim, da so težave tvojih rožic kombinacija vsega naštetega - malo manj kakovostna zemlja, preveč vlage, premalo svetlobe...
To, da zalivaš, ko je suha zgornja plast zemlje res ni indikator, da rožica potrebuje vlago. Raje opazuj rože in ko vidiš, da se rahlo povesijo listi - pazi, da ti ne odpadejo!!!!, jo zalij v majhnih količinah. Tako sedaj delam jaz, sploh pozimi in se zaenkrat dobro obnese. Pa malo poglej zemljo spodaj, kolikor pač lahko zatipaš skozi luknjice za drenažo.
Drug problem, torej nekakšna bela plesen na zemlji, četudi ta zgleda suha, se je meni letos pojavil na amarilisih, vseh treh. Sedaj je bolje, čeprav nisem nič posebnega naredila, morda malo manj zalivam. Je pa res, zemlja, v katero sem jih presadila, ni ne vem kako kvalitetna, pač zemlja za cvetoče rastline.
Morda tudi preveč zalivaš s substratom? Rožice sedaj malo počivajo, ne potrebujejo toliko gnojila.
Listi pri mojih rožicah k sreči letos bolj malo rumenijo, edino spatifila nikakor ne morem spraviti k sebi, sem ga prestavila, da ni direktno nad radiatorjem sedaj pozimi, pa tudi rumeni, najbrž zaradi premalo svetlobe, pa zalivati ga bo tudi treba malo manj.
Torej, poskusi najprej z manj zalivanja, morda bodo pozitivni rezultati. Seeveda, če že ni prizadet koreninski sistem, potem ni veliko pomoči, edino morda presaditev, pa nič zalivanja nekaj časa.
Veliko sreče!
Bodeč pozdravček, Simona!
Simona K.
Expert
Expert

Vrni se na Bolezni sobnih rastlin

Kdo je prisoten

Po forumu brska: 0 registriranih uporabnikov in 9 gostov