Napisal/-a Simona K. » 20 dec 2006, 22:59
Čao,
inula, mislim, da so težave tvojih rožic kombinacija vsega naštetega - malo manj kakovostna zemlja, preveč vlage, premalo svetlobe...
To, da zalivaš, ko je suha zgornja plast zemlje res ni indikator, da rožica potrebuje vlago. Raje opazuj rože in ko vidiš, da se rahlo povesijo listi - pazi, da ti ne odpadejo!!!!, jo zalij v majhnih količinah. Tako sedaj delam jaz, sploh pozimi in se zaenkrat dobro obnese. Pa malo poglej zemljo spodaj, kolikor pač lahko zatipaš skozi luknjice za drenažo.
Drug problem, torej nekakšna bela plesen na zemlji, četudi ta zgleda suha, se je meni letos pojavil na amarilisih, vseh treh. Sedaj je bolje, čeprav nisem nič posebnega naredila, morda malo manj zalivam. Je pa res, zemlja, v katero sem jih presadila, ni ne vem kako kvalitetna, pač zemlja za cvetoče rastline.
Morda tudi preveč zalivaš s substratom? Rožice sedaj malo počivajo, ne potrebujejo toliko gnojila.
Listi pri mojih rožicah k sreči letos bolj malo rumenijo, edino spatifila nikakor ne morem spraviti k sebi, sem ga prestavila, da ni direktno nad radiatorjem sedaj pozimi, pa tudi rumeni, najbrž zaradi premalo svetlobe, pa zalivati ga bo tudi treba malo manj.
Torej, poskusi najprej z manj zalivanja, morda bodo pozitivni rezultati. Seeveda, če že ni prizadet koreninski sistem, potem ni veliko pomoči, edino morda presaditev, pa nič zalivanja nekaj časa.
Veliko sreče!
Bodeč pozdravček, Simona!