Lepo pozdravljeni,
... ne boste verjeli, sem iz stroke rastlin, veliko sem se ukvarjla s tem in tudi to studirala, toda kaktusi, orhideje, kamencki, tilancije, ... to je bila, med vrtnarji vedno neka "eksotika". Vsem si se zdel malo cuden in nekako ne zelo pomenben, ce se ukvarjas z necim, kar v nasi dezeli ne raste v gozdu. Po vrhu, pa se s tem ne da preziveti, so mi vedno govorili v solah in usposablajnjih, ko sem kaj vprasala o tem delu stroke. Nima smisla, enostavno nimamo pogojev. Tudi meni so leta in leta vceplajli misli, da je potrebno saditi, kar pri nas pac uspeva v naravi. Ta del vrtnarstva je bil namenjen ljubiteljem, zato ste tudi verjetno opazili, da v cvetlicarnah nimajo pojma o teh rastlinah, saj se jih nikdar, nikjer niso ucili, v nobeni soli, na nobeni fakulteti.
Fant, strasten ljubitelj narave....pokazala sme mu prve kaktuse, ze od nekdaj pa mu je kasen in kasen bil vsec, tako se je zacelo. Kupila sva prvega, pa drugega, pa enaga dobila, pa cetrti in sedaj, kakor sem ze praj dejala, jih je nekaj cez sto, ni pretirano veliko, toda vsak je najin ljubljencek. Fant se je toliko navdusil, da je sposoben cele ure sedeti zdarven racunalnika, knjig in iskati imena, informacije. Iz racunalnicarja se je prelevil v vrtickarja, zbiratelja, po vsem tem pa navdusil se mene
Pozabila sem na leta vcepljanja, kaj moramo saditi, kaj imeti radi, ne trdim, da urejanje parkov in, da grmovnice, ter drevesa niso vec moji ljubljencki, toda ljubezen se je enostavno le povecala. Pa dovolj o nama.
Sedaj pa tisto pomenbno o vodnih hijacintah, ki so jih imeli v botanicnem vrtu v Ljubljani. Ja, nekja jih se imejo, prav vceraj sem vprasala, toda niso na prodaj, saj populacija steje le nekaj primerkov. Pravijo, da so bili popolnoma brez njih.
Tako bom zelo vesela, ce bom dobila kasno informacijo, kje jih nabaviti. Naj se povem, toda nisem prepricana, ali obstaja vec vrst, morda sort, le teh, saj sem ze videla nekatere majhne, do 7 cm in nekatere tudi do 20 cm velike liste. Videla sem take z vijola, ali belimi zadebelitvami in taksne, ki so bile povsem zelene.
Lp